Obchodný reťazec Tesco sťahuje z predaja produkt, ktorý je pre ľudské zdravie mimoriadne nebezpečný. Ide o mleté mäso z bravčového pleca s hmotnosťou 500 gramov. Reťazec dôrazne upozorňuje, aby ho ľudia nekonzumovali.
V tomto výrobku sa totižto našla Salmonella derby. Ide o druh salmonely, ktorý sa vyskytuje u prasiat. Ako dopĺňa reťazec, po správnej tepelnej úprave by mala byť salmonela zlikvidovaná. Napriek tomu sa tento výrobok neodporúča konzumovať a zákazníci ho môžu vrátiť do ktorejkoľvek predajne reťazca.
Mäso so salmonelou
Tesco priblížilo, že nevyhovujúci mäsový výrobok už nie je v predaji, pretože jeho dátum spotreby bol 25. februára 2025. Napriek tomu spotrebiteľov upozorňuje, pretože niekto si mäsové výrobky bežne zamrazí pre neskoršie použitie. Reťazec vo vyhlásení uviedol, že mäsový výrobok odporúča spotrebiteľom zlikvidovať. Doplnil, že ak ste si nevyhovujúci výrobok zakúpili v obchodnej sieti Tesco, môžete ho vrátiť do ktorejkoľvek prevádzky. Urobiť tak môžete na informáciách alebo v centre služieb zákazníkom. Tesco spresnilo, že zákazníkom bude vrátená hodnota výrobku.
Produkt vráťte alebo zlikvidujte
Presné označenie produktu, v ktorom sa našla salmonela, je takéto:
TS ML. MASO Z BRAV. PLECA 500g
EAN: 1234562822827
Šarža: LOT: L422518706A
Dátum spotreby: 25. 2. 2025
Dodávateľ: HILTON FOODS LTD SP. Z O.O.
Ako sme uviedli, produkt nie je vhodný na konzumáciu. Salmonela je druh baktérie, ktorá spôsobuje infekčné ochorenie nazývané salmonelóza. Najčastejšie postihuje tráviaci trakt a prenáša sa konzumáciou kontaminovaných potravín, napríklad nedostatočne tepelne upraveného mäsa, ale aj vajec, mliečnych výrobkov či neumytého ovocia a zeleniny.
Salmonelóza je nepríjemné ochorenie, ktoré môže zahŕňať príznaky ako hnačka, bolesti brucha, nevoľnosť a zvracanie, horúčka a zimnica alebo únava. Tieto príznaky sa zvyčajne objavia 6 až 72 hodín po infekcii a trvajú niekoľko dní. Pri salmonelóze je dôležité dopĺňať tekutiny, aby sa predišlo dehydratácii. Ak sa stav zhorší alebo príznaky pretrvávajú dlhšie, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Ako sme uviedli, tepelnou úpravou mäsa by mala byť baktéria zlikvidovaná, ale aj tak sa tento výrobok neodporúča konzumovať.