Štát v tomto roku rozpočty domácností skôr uťahuje, než im pomáha. Neplatí to však v každom prípade. Dochádza aj k pozitívnym zmenám, ktoré nám pomáhajú ľahšie pokrývať výdavky každodenného života. Ďalšia z nich by mala vstúpiť do platnosti už v apríli, pričom poteší veľkú, ak nie aj drvivú časť zamestnancov. Téme sa venuje portál Správy STVR.
Konkrétne sa zmena týka stravných lístkov, respektíve ich hodnoty. Od apríla by sa mala zvýšiť, čo je veľmi dobrá správa. V súčasnosti totiž stravné lístky niekedy nedokážu pokryť ceny obedových menu v reštauráciách. Pochopiteľne, tolerovať do vie málokto.

Koľko nám štát „prispeje“?
Štát si uvedomuje, že stravné lístky sú pre mnohých pracujúcich Slovákov dôležité, preto sa im rozhodol adresovať potrebnú legislatívnu úpravu. Od apríla by sa mala hodnota stravného lístka zvýšiť zo súčasných 6,23 eura na 6,60 eura. Rezort práce pritom zdôrazňuje, že tento príspevok sa môže v budúcnosti ďalej upravovať v závislosti od vývoja cien potravín a jedál v reštauráciách.
Je ale nutné poznamenať, že hoci vyššia hodnota stravných lístkov môže zamestnancom pomôcť kompenzovať rast cien obedov, v praxi táto zmena nemusí stačiť na pokrytie nákladov na kompletné obedové menu. V mnohých reštauráciách ceny výrazne presahujú hodnotu stravných lístkov, čo znamená, že zamestnanci si musia doplácať.
Taktiež nemožno opomenúť, že vyššie príspevky na stravu sa prejavia nielen u zamestnancov, ale aj u reštauračných a hotelových zariadení, ktoré musia reagovať na rast cien surovín.
Potvrdzuje to napríklad Lucia Arbetová, riaditeľka hotela Vienna House Easy. Uvádza, že toto opatrenie sa dotkne aj jej hotela, avšak má ísť len o klasické zvyšovanie cien potravín.
Podľa Konfederácie odborových zväzov SR sa výška stravného pravidelne upravuje na základe rastu cien v stravovacích zariadeniach. Hovorkyňa organizácie Martian Nemethová vysvetľuje, že hodnota stravného reaguje na zmeny cien v reštauráciách a jedálňach – určuje sa na základe indexu cien jedál a nealkoholických nápojov.
Pomôže to?
Podľa ministerstva práce je zamestnávateľ povinný prispievať minimálne 55 percent z ceny jedla. Firmy však môžu v rámci benefitov poskytovať aj vyšší príspevok. Zvýšenie minimálnej hodnoty stravného teda spôsobí zamestnávateľom vyššie náklady, čo môže viesť k obmedzeniu iných zamestnaneckých benefitov.
Podľa generálneho sekretára Republikovej únie zamestnávateľov Martina Hoštáka bude dopad závisieť od finančnej situácie jednotlivých firiem.

Tiež je dôležité mať na pamäti, že na Slovensku aktuálne panuje relatívne vysoká inflácia – od začiatku roka je v platnosti konsolidačný balík s množstvom prísnych ekonomických opatrení, ktoré ženú ceny smerom nahor. A žiaľ, ani reštaurácie nie sú voči tomuto vývoju imúnne. Nemožno teda s istotou predpovedať, či navýšenie hodnoty stravných lístkov o necelých 40 centov bude pre zamestnancov predstavovať efektívnu pomoc.