Dubajská čokoláda sa stala hitom takmer po celom svete a inak tomu nie je ani u nás Slovensku. Keďže ide o nový produkt, ktorý predtým nebolo vidieť na regáloch našich obchodov, okamžite vyvolal záujem. Obchodníci sa nemôžu sťažovať. Hoci je táto čokoláda drahšia než niektoré štandardné, ľudia ju kupujú vo veľkom. Fenomén dubajskej čokolády má však svoju temnú stránku. Kontrolóri odhalili, že väčšina predávaných čokoláda nespĺňa normy. Našli v nich nebezpečné plesne a baktérie, ktoré môžu u ľudí vyvolať zdravotné problémy.
Ako informoval portál tvnoviny.sk, kontroly vykonali Nemci, pričom sa zamerali na dubajské čokolády rôzneho pôvodu. Testovalo sa 103 vzoriek z Nemecka, Turecka, Spojených arabských emirátov a Jordánska. Ako sme naznačili, väčšina vzoriek nespĺňala kvalitatívne štandardy.
Dubajská čokoláda s plesňami a baktériami
Až 96 percent vzoriek dubajskej čokolády z tretích krajín nespĺňalo kritériá, čo je alarmujúce číslo. O niečo lepšie na tom boli vzorky čokolády z Nemecka. Pre tvnoviny.sk povedala Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska, že vo vzorkách našli plesne. K ďalším nedostatkom patrilo neoznačenie alergénov na obaloch. Napríklad chýbal v zložení seznam. Prehreškom bolo tiež tiež, že čokolády nemali dostatok kakaa na to, aby sa vôbec mohli označiť za čokoládu.
Plesne neboli jediným patogénom. Ako doplnil Ľubomír Valík, ktorý je vedúci Ústavu potravinárstva STU, v čokoládach sa našli aj baktérie. Tie sa tam zrejme dostali tak, že pri výrobe neboli dodržané hygienické štandardy. Baktérie môžu u ľudí spôsobiť zdravotné problémy, napríklad hnačky. Plesne zas môžu poškodiť pečeň, obličky alebo narušiť imunitu.

Predáva sa ako teplé rožky
Zohnať dubajskú čokoládu v slovenských obchodoch je problém. Krátko po tom, čo sa objaví na pultoch, ju ľudia vykúpia. Redaktorom TV Markíza sa podarilo kúpiť tri druhy dubajskej čokolády a všetky pochádzali z Turecka. Ako sme naznačili, čokolády z týchto krajín neobstáli v testoch dobre a predstavujú potenciálne riziko. Najlepšie na tom boli kontrolované vzorky, ktoré pochádzali z Nemecka. Ani tie ale nedopadli slávne. Problematická bola každá tretia čokoláda.
Odborníci apelujú, aby ľudia sledovali pôvod potravín. Dubajské čokolády už sťahujú z trhu v Taliansku alebo vo Švajčiarsku. Či tieto čokolády zmiznú aj z pultov slovenských obchodov, je zatiaľ otázne. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Martin Chudý uviedol pre tvnoviny.sk, že vzorky, ktoré našli v rôznych reťazcoch, aktuálne kontrolujú. Doplnil, že výsledky budú k dispozícii v najbližšom období.