Virtuálna realita (VR) je už nejaký čas na vzostupe, hoci na Slovensko zatiaľ neprenikla vo väčšej miere. To sa však môže v budúcnosti zmeniť. Teraz prichádzajú vedci s novou úrovňou VR – ľudia môžu ochutnávať jedlo v digitálnom prostredí.
Ako uvádza portál BGR.com, novinku predstavili vedci z Ohio State University, ktorí vyvinuli takzvaný e-Taste (e-chuť). Ide o novú technológiu umožňujúcu používateľom zažiť chuť jedla priamo v digitálnom prostredí.
Vedci objavili digitálne jedlo
Vďaka novej technológii sa môžu používatelia doslova zahryznúť do virtuálneho koláča alebo popíjať digitálne vygenerovanú šálku kávy. Všetko môžete ochutnať a to bez toho, že by ste museli opustiť svoj domov. Systém simuluje skutočné chute zachytením údajov o chuti a ich následným bezdrôtovým prenosom do prijímača.
Technológia je naozaj prepracovaná, aby používateľom poskytovala skutočný zážitok. Obsahuje špeciálne senzory a chemické dávkovače. Technológia dokáže detegovať molekuly ako sú glukóza alebo glutamát, ktoré predstavujú päť základných chutí – sladkú, kyslú, slanú, horkú a umami. Keď systém zhromaždí potrebné informácie, transformuje ich na elektrický signál a odošle do vzdialeného zariadenia, kde sa chuť replikuje pre používateľa. Reálny zážitok z e-Taste (e-chuti) sa uskutočňuje cez malý náustok, ktorý je pripojený k chemickému systému na dodávanie.
Zážitok skutočnej chuti
Používatelia môžu dokonca regulovať, akú intenzívnu chuť chcú cítiť. Možné je tiež kombinovať rôzne chute pre dosiahnutie komplexnejšieho zážitku. Podobná technológia bola predstavená už v minulosti, avšak fungovala na inom princípe. Portál BGR.com upozornil na virtuálnu lízanku, ktorá umožňovala používateľom ochutnávať veci. Pri novej technológii ale už nie je nutné nič olizovať.
Výskumníci chceli svoj vynález otestovať, ako obstojí v praxi, a preto do testu zapojili ľudí. Účastníci testu boli požiadaní, aby rozlíšili rôzne úrovne kyslosti. Úspešnosť bola 70 percent, čo dokazuje, že systém vie replikovať chuťové variácie. Vedci sa podujali aj na ďalší test a v ňom ľuďom prezentovali päť jedál – limonádu, koláč, smažené vajce, rybaciu polievku a kávu.

Výskumníkom sa podarilo e-Taste preniesť aj na dlhé vzdialenosti, z Kalifornie do Ohia. Tým demonštrovali, že ochutnávka na diaľku je možná. Ide o zaujímavý objav, ktorý má potenciál v budúcnosti viac preraziť do komerčnej sféry. Napríklad sa budete môcť „podeliť o jedlo“ s niekým na druhej strane sveta bez toho, aby si uvaril rovnaký pokrm. Vedci veria, že táto technológia by mohla pomôcť pochopiť, ako mozog spracováva chute. Rovnako si myslia, že nový objav môže hrať úlohu pri liečbe chorôb, prípadne sa využiť v potravinárstve.