Nedávno sme vás informovali, že od 10. februára tohto roka majú výrobcovia povolené pridávať do potravín hmyz. Pridávanie tejto suroviny však podlieha prísnym pravidlám. Napriek tomu má mnoho spotrebiteľov obavy, pretože potraviny s hmyzom nechce konzumovať.
Európska únia schválila používanie hmyzu v potravinách už v roku 2021, avšak legislatíva začala platiť až v roku 2025. Výrobcovia môžu odteraz pridávať do svojich produktov múku z červov, konkrétne z múčiara obyčajného.
Hmyz v slovenských potravinách
Nakoľko nová legislatíva platí v celej EÚ, potraviny, v ktorých sa nachádza hmyz, sa môžu predávať aj na pultoch slovenských obchodov. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) preto upokojuje občanov, ktorí majú z týchto produktov obavy. Ako uviedol úrad na svojom webe, použitie hmyzu na ľudskú spotrebu je na trhoch v rámci Európskej únie prísne regulované. Vzhľadom na to, že predtým hmyz nebol na našom území v potravinách používaný, označuje sa za takzvanú novú potravinu.
Nové potraviny, ktoré získali v EÚ povolenie, vedie a aktualizuje Európska komisia v Únijnom zozname nových potravín. Aké potraviny tam nájdete? Sú tam napríklad sušené, mrazené alebo práškové larvy múčiara obyčajného, taktiež sa tu nahádza koník sťahovavý alebo svrček domový. V potravinách budete môcť naraziť aj na mrazené, pastové, sušené alebo práškové formy larvy potemníka stajňového. Zoznam nových potravín sa neustále rozširuje, a preto časom môžu pribudnúť nové druhy hmyzu.
V ktorých potravinách nájdete hmyz?
Prášok z lariev múčiara obyčajného musí byť pred pridaním do potravín ošetrený UV žiarením. Podľa nariadenia sa nemôže pridávať kamkoľvek, ale len do schválených kategórií potravín. Tu patrí napríklad chlieb, rožky, výrobky na báze cestovín, spracované zemiakové výrobky, syry a syrové výrobky či ovocné a zeleninové kompóty. Každá z kategórií potravín má navyše stanovené najvyššie prípustné množstvo tohto prášku. Napríklad v chlebe ako rožkoch je to najviac 4 gramy prášku z celých lariev múčiara obyčajného, ktorý bol predtým ošetrený UV žiarením, na 100 gramov výrobku. Použitie tohto hmyzu musí spĺňať napríklad aj najvyššie prípustné množstvo vitamínu D3 na 100 gramov potraviny.
Ako zistíte, v ktorej konkrétnej potravine sa nachádza hmyz? Výrobcovia majú povinnosť uviesť túto prísadu na obale. Stanovený je aj presný názov, ktorý sa musí používať: prášok z celých lariev Tenebrio molitor (Múčiara obyčajného) ošetrený UV žiarením. Pred kúpou akejkoľvek potraviny si teda prečítajte zloženie, ak sa chcete hmyzu vyhnúť. Rovnaké pravidlá platia aj pri iných druhoch hmyzu, ktoré sú povolené na použitie v potravinách.
Je použitie hmyzu v potravinách bezpečné?
ÚVZ SR sa vyjadril aj k bezpečnosti použitia hmyzu v potravinách. Úrad tvrdí, že povoleniu všetkých nových potravín predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA). K bezpečnosti hmyzu sa vyjadrili aj viaceré vedecké štúdie. Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň upozorňuje, že hmyz v potravinách môže u niektorých ľudí vyvolať alergickú reakciu. Týka sa to ľudí, ktorí majú alergie na kôrovce a výrobky z nich (napríklad krevety, raky, kraby, homáre, langusty) a roztoče. Preto musia výrobcovia potravín s hmyzom v zložení aj túto informáciu povinne uviesť na výrobku. A to v tesnej blízkosti zoznamu zložiek, prípadne v tesnej blízkosti názvu potraviny, ak zoznam zložiek nie je uvedený.