O tom, že do potravín sa môže pridávať hmyz, sa hovorilo už pred rokmi. Teraz sa táto praktika stáva realitou. Ako informoval spravodajský portál tvnoviny.sk, nové nariadenie, vstupuje do platnosti 10. februára 2025.
Od tohto termínu môžete v obchodoch natrafiť na rôzne výrobky, v ktorých bude prášok z múčnych červov. Napríklad v pečive, koláčoch alebo dokonca v syroch.
Červy v potravinách
Európska únia schválila používanie hmyzu v potravinách. Obyvatelia sa však nemusia báť, že nevedomky zjedia potraviny, ktoré prímesy z hmyzu budú obsahovať. Pomleté červíky nebudú v každej potravine a tá, ktorá ich bude obsahovať, musí mať jasné označenie. Od 10. februára môžu výrobcovia do svojich produktov pridávať prášok z múčnych červov. Týka to napríklad chleba, pečiva, koláčov, sušienok, cestovín, energetických tyčiniek, proteínových práškov alebo dokonca syrov. Podmienkou pre pridanie múky z červov je, aby bol tento výrobok, respektíve prášok, ošetrený UV žiarením.
Larvy múčiara obyčajného
Prášok sa získava z múčiara obyčajného, pričom jeho larvy sa kŕmia múkou, otrubami aj výliskami z ovocia. Podľa portálu tvnoviny.sk majú vraj larvy najradšej jablká a mrkvy. Spoločnosť Scientica tieto červy zatiaľ dodáva drobnochovateľom a pet shopom, podľa nej je ale budúcnosť červov práve v potravinách.
Potraviny s jasným označením
Ako sme naznačili, potraviny, ktoré budú obsahovať múku z červov, musia byť jasne označené a ošetrené UV žiarením. Vďaka označeniu sa môže každý spotrebiteľ rozhodnúť, či chce konzumovať výrobky obsahujúce bielkoviny z hmyzu alebo nie. Označenie sa týka balených aj nebalených potravín. Konateľ spoločnosti Scientica Peter Takáč objasnil, ako prebieha výroba. Keď červy dosiahnu veľkosť približne 2 až 2,5 centimetra, tak sa blanšírujú, čiže vo vode, ktorá má 80 stupňov Celzia, sa usmrtia. Následne sa sušia vo veľkej mikrovlnej sušičke a vysušené červy sa melú na múku. Táto múka sa potom môže pridávať do potravín pre ľudí, pričom maximum je 10 až 20 percent.
Výhody používania hmyzu v potravinách
Múčny červ bol Európskou úniou schválený už v roku 2021, avšak k jeho oficiálnemu používaniu v potravinách prichádza až teraz – od 10. februára 2025. Dôvodov, prečo sa môže hmyz používať vo výrobkoch určených na konzumáciu je viacero. Krajinám EÚ ide o udržateľnosť, pretože chov hmyzu spotrebuje menej vody a pôdy ako tradičné živočíšne zdroje bielkovín. Hmyz má veľa bielkovín, zdravých tukov, vitamínov aj minerálov, čo zvýši nutričné hodnoty jednotlivých potravín. V neposlednom rade tento krok prispeje k diverzifikácii zdrojov potravín a pomôže riešiť globálne výzvy v potravinovej bezpečnosti.