Slovenskí hygienici pravidelne kontrolujú obchodné prevádzky a inak tomu nebolo ani v januári tohto roka. V niektorých obchodoch našli nedostatky, za ktoré prevádzky dostali mastné pokuty.
Regionálni veterinári majú denne v hľadáčiku desiatky obchodov po celom Slovensku. Nevyhýbajú sa ani menším mestečkám či obciam, a práve v nich boli objavené nedostatky. V januári sa zamerali na obce, ktoré sa nachádzajú v okrese Šaľa. Kontroly odhalili viacero nedostatkov a prevádzkam bola udelená pokuta.
Nedostatočná hygiena
Štátna veterinárna a potravinová správa SR zverejnila na svojom webe výsledky kontrol. Niektoré z nich odhalili závažné porušenia predpisov a hygienických nariadení. Napríklad COOP Jednota v Tešedíkove dostala pokutu za zlú hygienu v prevádzke. Nevyhovujúce bolo technologické zariadenie aj pracovné pomôcky.
Potraviny po dátume spotreby
Zle dopadol tiež Supermarket II, ktorý sa nachádza v Trnovci nad Váhom. Hygienici tu odhalili viacero nedostatkov. Zlá bola hygiena budovy aj prevádzky a dobre neobstála ani hygiena technologického zariadenia a pracovných pomôcok. Našli tiež tovar po dátume spotreby a tovar s poškodeným obalom. Táto predajňa predávala pražené mandle po dátume spotreby alebo hlbokomrazené mäso, ktoré malo poškodený obal, a tak pre spotrebiteľov predstavovalo potenciálne zdravotné riziko.
Mŕtvy hmyz v potravinách
Ešte horšie dopadli potraviny Lacko v obci Žihárec, kde kontrolóri našli mŕtvy hmyz. Pokutu dostali tieto potraviny aj za zlú hygienu budovy a samotnej prevádzky. Nie je to po prvýkrát, čo tieto potraviny dostali pokutu za nedostatočnú hygienu. Kontrolóri v nich odhalili porušenia predpisov aj v júli minulého roka.
Dôležitosť hygienických kontrol
Hygienické kontroly v prevádzkach sú mimoriadne dôležité. Ich cieľom je ochrana verejného zdravia. Kontroly zabezpečujú, že sa v prevádzkach dodržiavajú hygienické štandardy, čím sa minimalizuje riziko infekčných ochorení ako sú napríklad salmonelóza, listerióza alebo rôzne vírusové nákazy. Kontroly sa zameriavajú aj na správne skladovanie potravín či manipuláciu a prípravu potravín. Vďaka tomu sa môže zabrániť kontaminácii a zabezpečí sa kvalita produktov pre zákazníkov. Ako sme naznačili, vďaka kontrolám sa chránia spotrebitelia, pretože sa v prevádzkach nedostanú k nekvalitným a zdraviu škodlivým výrobkom.