Štát od 1. januára 2025 zaviedol zásadné zmeny v daňovom systéme, ktoré zahŕňali aj uvalenie nových sadzieb dane z pridanej hodnoty (DPH). Základná sadzba stúpla na 23 percent, no došlo aj k zavedeniu dvoch nižších sadzieb – 19-percentnej a 5-percentnej. Logicky, tieto sadzby mali zapríčiniť zníženie cien tovarov, ktorých sa týkajú. V mnohých prípadoch je však pravdou presný opak.
Ako informuje Spravodajský portál RTVS, týmto prípadom sú aj ceny obedových menu v reštauráciách. Hoci podliehajú zníženej sadzbe DPH, ceny buď to rastú, alebo ostávajú nezmenené.
Kde platí aká DPH?
Sadzba DPH na jedlo konzumované priamo v reštaurácii, podobne ako na základné potraviny, klesla z 10 percent na 5 percent. Na jedlo z donášky sa DPH znížila z 20 percent na 19 percent. Avšak na doručovanie jedál externými kuriérmi sa daň zvýšila z 20 percent na 23 percent. Tento nárast, spolu s ďalšími faktormi, spôsobil, že niektoré reštaurácie museli zvýšiť ceny menu.
Martin Novotný, generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií, ozrejmil, že prevádzky musia od začiatku roka čeliť nielen zmenám v rámci DPH, ale aj zvýšeným nákladom na personál. Dôvodom, teda jedným z nich, je pretrvávajúca vyššia inflácia. Hoci je pravda, že niektoré potraviny zlacneli, tieto zmeny sa na cenách hotových jedál neprejavia okamžie.
Reštauráciám stúpli náklady. Výsledkom sú vyššie ceny
Majiteľ reštaurácií Peter Škripko poznamenal, že väčšina reštaurácií aj napriek priaznivým zmenám DPH zaplatí v konečnom dôsledku (v závislosti od štruktúry predávaných položiek) podobnú sumu ako predtým. Tento názor zdieľa aj Vladimír Náčiniak, prevádzkovateľ reštaurácie. Konkrétne uviedol, že jeho reštaurácia musela ceny mierne zvýšiť, nakoľko dodávatelia zdvihli ceny surovín, pričom drahšie sú aj obalové materiály.
Ako-tak dobrou správou je, že tento nepriaznivý trend nevykazujú úplne všetky reštaurácie. Niektoré z nich sa rozhodli ceny nezvýšiť. Novotný predpokladá, že ceny by mohli na určitý čas zostať stabilné, no pokiaľ ide o potenciálny pokles, ktorí asi mnohí očakávali, toho sa vraj s vysokou pravdepodobnosťou nedočkáme, teda aspoň nie v dohľadnej dobe.
Róbert Klímo, prevádzkar reštaurácie zameranej na študentov, uviedol, že ich podnik si nemôže dovoliť zvýšenie cien, keďže študenti majú obmedzené finančné možnosti.
K záležitosti sa vyjadril aj Viliam Páleník, ekonóm zo Slovenskej akadémie vied. Domnieva sa, že zníženie DPH je významný krok, ktorý by časom mohol viesť k poklesu cien obedových menu. Nateraz sa to však zdá ako celkom nereálny scenár.