Čaj je mimoriadne obľúbený nápoj aj medzi Slovákmi. Najnovšie výskumy ale ukazujú, že predstavuje pre ľudské zdravie potenciálne riziko. Ak máte radi čaj, mali by ste dôkladne zvážiť, aký pijete.
Španielska univerzita UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) vykonala výskum, ktorý preukázal, že komerčné čajové vrecúška pri používaní uvoľňujú mikroplasty. Týka sa to čajových vrecúšok na báze polymérov. Ak takéto vrecúško vylúhujete, vedzte, že do čaju sa vylúčia milióny nanoplastov a mikroplastov.
Čajové vrecúška sú nebezpečné
Štúdia prvýkrát preukázala aj to, že tieto mikroplasty dokážu absorbovať ľudské črevné bunky. Týmto spôsobom sa potom mikroplasty dostávajú do krvného obehu a môžu sa šíriť po celom tele.
O výskume napísala samotná univerzita na svojom webe. Znečistenie plastovým odpadom podľa univerzity predstavuje kritickú environmentálnu výzvu. Plastový odpad narastá a pre budúce generácie môže mať tento trend negatívny dopad na zdravie. Hlavným zdrojom mikroplastov a nanoplastov sú totižto obaly potravín.
„Štúdia Mutagenesis Group Katedry genetiky a mikrobiológie UAB úspešne získala a charakterizovala mikroplasty a nanoplasty odvodené z niekoľkých typov komerčne dostupných čajových vrecúšok“, píše sa na webe univerzity. Na výskum boli použité čajové vrecúška vyrobené z polymérov nylon-6, polyproplylénu a celulózy. Štúdia preukázala, že pri varení čaju sa vylučuje rozdielne množstvo mikroplastov.
Interakcia s ľudskými bunkami
Vedci pri výskume použili špičkovú technológiu a prvýkrát pozorovali interakciu s ľudskými bunkami. Ukázalo sa, že črevné bunky produkujúce hlien mali najvyššiu absorpciu mikroplastov a nanoplastov, pričom častice dokonca vstúpili do bunkového jadra, v ktorom je uložený genetický materiál.
Výsledok naznačuje, že pri absorpcii mikroplastov zohráva kľúčovú úlohu práve črevný hlien. Výskumníci však zdôraznili, že sú nutné ďalšie analýzy. Tie by mali preukázať, aký vplav má chronická expozícia nanoplastov a mikroplastov na ľudské zdravie. Vedúci výskumu dodal, že je nevyhnutné riešiť kontamináciu mikroplastmi, aby sa zaistila bezpečnosť potravín a chránilo sa verejné zdravie. Výskum naznačuje, že bezpečnejšie je piť sypané čaje, ktoré sa nevylúhujú v čajových vreckách.