RECENZIA Xiaomi 14T Pro: Beštiálny výkon, ohromujúci displej aj kvalitné fotoaparáty!

Xiaomi 14T Pro je telefón, o ktorom počas predstavenia padlo mnoho veľkých slov. Osobne som sa pozrel na to, či ich gigant má čím podložiť.

18 min
Xiaomi 14T Pro
Xiaomi 14T Pro | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)
V skratke
  • Xiaomi 14T Pro je skutočne unikátny telefón
  • Beštiálnu výbavu kombinuje s až podozrivo nízkou cenou
  • Je vôbec niečo, čo tento telefón nedokáže?
Xiaomi 14T Pro
8.3
Hodnotenie

Sú to približne dva týždne, čo som si po prvýkrát zapol a nastavil Xiaomi 14T Pro. Čínsky gigant toto zariadenie oficiálne predstavil na pôde Berlína, hlavného mesta Nemecka, a to koncom minulého mesiaca. Sľúbených nám bola kopa skvelých parametrov, funkcií a možností, a to za cenu, akej sa takmer nedá uveriť. Všetky tieto sľuby som však mal možnosť osobne vyskúšať a tak zistiť, či boli naozaj pravdivé. Boli? To sa dozviete v nasledovnej recenzii.

Xiaomi 14T Pro: Predstavenie zariadenia

Xiaomi 14T Pro je novým top-end modelom z populárnej série Xiaomi T, ktorá zakaždým kombinuje vlajkové parametre s cenami, akými sa často nedokážu pochváliť ani smartfóny strednej triedy. Zariadenie bolo oficiálne predstavené 26. septembra, a to popri základnom Xiaomi 14T.

Telefón si môžete zakúpiť aj prostredníctvom oficiálneho e-shopu Xiaomi (mi-store.sk), Konfigurácia s 12 GB operačnej pamäte a 512 GB úložiska dostala cenu 899 eur. K dispozícii je však možnosť cashbacku vo výške 200 eur, ktorý možno získať tromi jednoduchými krokmi:

  1. Zakúpite si Xiaomi 14T Pro
  2. Zaregistrujete svoj nákup
  3. Počkáte, kým vám prídu peniaze

Na výber je z troch farebných variantov, a to Titan Gray (sivá), Titan Black (čierna) a Titan Blue (modrá). Osobne som mal k dispozícii na testovanie prevedenie Titan Black.

Xiaomi 14T Pro: Balenie

Krabička, v ktorej smartfón prichádza, je skôr skromná. Po odkrytí veka sa vám naskytne pohľad na tenké balenie obsahujúce nástroj na vyňatie slotu pre SIM kartu, ochranné puzdro a nabíjací kábel (USB-A do USB-C). Pod ním nájdete už len telefón. Adaptér chýba, čo znamená, že si ho musíte zakúpiť samostatne.

To je celkom škoda. Xiaomi 14T totiž podporuje nadštandardne rýchle nabíjanie, ktoré nedokáže poskytnúť akýkoľvek adaptér. No o tom trochu neskôr.

Xiaomi 14T Pro: Dizajn a konštrukcia

Xiaomi 14T Pro je už na prvý pohľad veľmi atraktívnym zariadením. Prevedenie, ktoré som mal k dispozícii (Titan Black), sa vyznačuje matným poťahom zadnej strany s drsnou textúrou, vďaka ktorej sa smartfón drží a používa veľmi pohodlne. Dokonca sa mi páčilo natoľko, že som sa rozhodol nepoužiť pribalené puzdro. Samozrejme, keďže je zadná strana matná, nemusíte sa obávať viditeľných odtlačkov prstov.

V tejto oblasti nájdeme aj obrovský modul s tromi fotoaparátmi a LED svietidlom. Jednotlivé snímače sú uložené v tvare štvorca. Jeho dizajn vnímam viac-menej neutrálne. Nie je to nič, čo by som predtým nevidel. Príde mi, že Xiaomi sa rozhodlo hrať na istotu, čo rozhodne nemôžem hodnotiť negatívne.

Pokiaľ ide o prednú stranu, tá je domovom pre veľký displej, ktorý obopínajú prekvapivo tenké rámiky. Ako je už dnes zvykom, panel je plochý, čo môže občas znamenať mierne nepohodlné ovládanie gestami. Osobne ale preferujem navigáciu tlačidlami, a pri tej plochý displej rozhodne nie je problém. Taktiež stojí za zmienku, že chýbajúce zakrivenie prakticky eliminuje riziko nechcených dotykov.

Rátajte s tým, že Xiaomi 14T je veľký telefón. Ak teda (ako ja) máte menšie dlane, väčšinu času s ním budete musieť narábať oboma rukami. Určitú zásluhu na tom majú aj rohy konštrukcie, ktoré síce sú zaoblené, no len veľmi mierne. V súvislosti s prevedením displeja možno spomenúť ešte malý okrúhly výrez pre selfie fotoaparát, ktorý sa už tradične nachádza tesne po vrchným rámikom.

Xiaomi 14T Pro
Xiaomi 14T Pro | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Čo sa týka bočných hrán, tie sú taktiež ploché a odvádzajú veľmi dobrú prácu v skrývaní odtlačkov prstov. ľavá hrana je kompletne čistá, nachádzajú sa tu len dve krytky pre antény. Tie potom nájdeme aj na opačnej hrane. Okrem nich sa tu však nachádza aj hlavné tlačidlo s drsnou textúrou, ktorá uľahčuje nielen jeho identifikáciu, ale aj stláčanie, a dve spojené tlačidlá pre ovládanie hlasitosti. Spodná hrana poskytuje útočisko jednému výstupu pre reproduktory, USB-C portu a slotu pre SIM kartu. Reproduktory sa potom nachádzajú aj na vrchnej hrane.

Na záver ešte pár čísel. Telefón meria 160,4 x 75,1 x 8 4 milimetra a váži 209 gramov. Nie je teda ani kompaktný, ani ľahký. Zároveň však neváži dostatočne natoľko, aby v dlani pôsobil nepohodlne. Práve naopak, dizajnové a konštrukčné prevedenie Xiaomi 14T Pro hodnotím veľmi pozitívne. Dobre vyzerá a pohodlne sa používa. Modul s fotoaparátmi síce do istej miery pripomína sporák, no tým netvrdím, že je odpudivý. Xiaomi jednoducho zvolilo overený vizuál, čo rozhodne mnohí ocenia.

Xiaomi 14T Pro: Displej

Displej je nepochybne jedným z najväčších lákadiel tohto smartfónu, a to nielen vďaka veľkosti. Veľmi štedrý je aj z hľadiska ostatných dôležitých parametrov.

Výrobca do panelu s uhlopriečkou 6,67 palca vtesnal rozlíšenie 2 712 x 1 220 pixelov. A naozaj ho cítiť. Všetok obsah, ktorý vám zobrazí, je vždy ostrý a kvalitný. Pocítite ho ako pri sledovaní filmov a videí vo vysokom rozlíšení, tak aj pri čítaní internetových článkov či e-kníh. Predsa len hustota pixelov dosahuje 446 pixelov na palec (ppi), čo je takmer rovnako ako iPhone 16 Pro Max (460 ppi).

Prvotriedne sú potom aj farby. Výrobcovia zvyčajne volia 8-bitovú alebo 10-bitovú farebnú hĺbku. Rozdiel medzi týmito hĺbkami je počet farebných odtieňov, ktoré dokážu zobraziť. Zatiaľ čo 8-bitové displeje vedia zobraziť 16,77-milióna farieb, 10-bitové displeje zvládnu až 1,07-miliardy farebných odtieňov. Xiaomi sa ale rozhodlo nastaviť latku ešte vyššie. Xiaomi 14T Pro vybavilo 12-bitovou farebnou hĺbkou, čo znamená schopnosť zobrazenia až 68-miliárd farieb.

Xiaomi 14T Pro
Xiaomi 14T Pro | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

V neposlednom rade nemožno opomenúť podporu pre obnovovaciu frekvenciu až 144 Hz, čo je taktiež celkom nadštandard. A aby toho nebolo málo, nechýba ani LTPO vrstva, ktorá prispôsobuje plynulosť displeja práve zobrazenému obsahu.

Keď sa nad tým tak zamyslím, nenapadá mi nič, čo by som mohol z hľadiska displeja vytknúť alebo skritizovať. Vo všetkých scenároch obstál na výbornú. Má nádhernú ostrosť, elegantnú plynulosť aj sýte farby. K tomu všetkému je aj pohodlne čitateľný v de facto akýchkoľvek podmienkach, za čo možno vďačiť podpore pre maximálnu svietivosť až 4 000 nitov.

Xiaomi 14T Pro: Výkon

Procesor je srdcom každého jedného smartfónu. Ak je slabý, vplýva to aj na ostatné komponenty. Môžem vás ale ubezpečiť, že Xiaomi 14T Pro nie je ten prípad.

Xiaomi sa rozhodlo smartfón vybaviť vysokovýkonným procesorom od spoločnosti MediaTek, menovite modelom Dimensity 9300+, ktorý je založený na pokročilom 4-nanometrovom výrobnom procese. Pozostáva z ôsmich jadier, a to jedného hlavného (Cortex-X4) s taktovacou frekvenciou 3,4 GHz, troch výkonných (Cortex-X4) s taktovaciu frekvenciou 2,85 GHz a štyroch úsporných (Cortex-A720) s taktovacou frekvenciou 2 GHz.

Prečo si výrobca zvolil MediaTek a nie Qualcomm? Na to vám presne odpovedať neviem. Dlhšie sa však internetom šíria debaty o tom, že Qualcomm si za svoje čipy účtuje čoraz vyššie ceny. Je teda možné, že MediaTek bol cenovo dostupnejšou, respektíve výhodnejšou voľbou.

No nech už dôvod akýkoľvek, dôležité je, že procesor ponúka extrémne vysoký výkon, ktorý nepochybne nadchne aj tých najnáročnejších používateľov. Všetky aktivity, ktoré som mu predhodil, zvládol s prehľadom. Od nenáročných úloh, ako je surfovanie po webe alebo sociálnych sieťach, až po tie najnáročnejšie aktivity, medzi ktoré možno zaradiť intenzívny multitasking alebo gaming, všetko bežalo plynulo a rýchlo.

Xiaomi 14T Pro
Xiaomi 14T Pro | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Každý ovládací či akčný prvok systému reagoval promptne. Otváranie a zaváranie aplikácií, ako aj prechádzanie medzi nimi, je priam bleskové. To isté potom platí aj o aplikácii fotoaparátu a samotnom fotení. Mnohé smartfóny trpia oneskorenou reakciou spúšte, no Xiaomi 14T Pro do tejto skupiny rozhodne nepatrí.

Pod plynulý výkon sa ale okrem procesoru podpisuje aj objemná operačná pamäť. 12 GB hravo postačí na všetko, čo môžete na smartfóne robiť. Nezahltíte ju ani multitaskingom s viacerými náročnými aplikáciami. Inými slovami – museli by ste sa naozaj veľmi snažiť, aby ste od telefónu dostali spomalenú reakciu.

Telefón som taktiež podrobil záťažovému testu v rámci platformy Geekbench 6. V teste na jedno jadro dosiahol skóre vo výške 2 193 bodov, zatiaľ čo v teste na viac jadier si vyslúžil až 7 164 bodov. Nielenže sa z tohto hľadiska vyrovnáva vlajkovým lodiam, mnohé z nich dokonca prekonáva.

Z hľadiska výkonu tak Xiaomi 14T Pro rozhodne nesklame. Práve naopak.

Xiaomi 14T Pro: Batéria

Xiaomi je známe tým, že sa nezdráha vybavovať svoje smartfóny bleskurýchlymi technológiami nabíjania. A Xiaomi 14T Pro nie je výnimkou. V jeho útrobách sa nachádza článok s kapacitou 5 000 mAh a podporou nielen pre 120-wattové drôtové nabíjanie, ale aj 50-wattové bezdrôtové nabíjanie.

Tieto čísla vyzerajú naozaj skvostne. A aj skvostné sú. Problém je v tom, že aby ste dosiahli maximálny drôtový výkon, potrebujete mať doma 120-wattový adaptér. Žiaľ, ten nemá doma každý. Ak to tejto skupiny spadáte aj vy, budete sa musieť buď to uspokojiť s pomalším nabíjaním, alebo zainvestovať a zakúpiť si 120-wattový adaptér samostatne. V balení ho nenájdete.

Je to obrovská škoda. Absencia adaptéra v balení totiž zákazníkom znemožňuje plnohodnotne využiť jednu z najväčších výhod tohto smartfónu. Za použitia 120-wattovej nabíjačky môžete rátať s obnovením kapacity batérie do plného stavu v priebehu 20 až 25 minút, čo sa ani dnes len-tak nevidí. Osobne som telefón nabíjal 33-wattovým adaptérom, pri ktorom proces zvyčajne trval okolo 70 až 80 minút.

Chýbajúcu nabíjačku v balení však mierne kompenzuje výdrž batérie. Tá je totiž excelentná, pod čo sa s vysokou pravdepodobnosťou okrem kapacity článku podpisuje aj efektívny procesor a LTPO vrstva, ktorá je súčasťou displeja. Telefón mi vždy s prehľadom vydržal celý jeden deň, a to aj pri náročnejšom používaní. Keď som doň večer zapájal nabíjací kábel, zvyčajne mu ostávalo ešte 30 až 40 percent energie, čo je veľmi slušné. Pri miernejšom používaní mi občas vydržal aj celé dva dni.

Xiaomi 14T Pro
Xiaomi 14T Pro | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Pre upresnenie, pod náročným používaním si môžete predstaviť navigačné aplikácie, sledovanie filmov a videí a občas aj nejaké to hranie hier. Ľahším používaním zase myslím odpisovanie na správy, občas nejaký ten TikTok a surfovanie po webe.

Túto kategóriu tak hodnotím pozitívne i negatívne. Pozitívne z toho dôvodu, že batéria na jedno nabitie vydrží naozaj dlho. Negatívne preto, lebo v balení chýba adaptér, ktorý by dokázal zákazníkovi poskytnúť podporovaný výkon nabíjania.

Xiaomi 14T Pro: Fotoaparáty

Presúvame sa k predposlednej, no stále veľmi dôležitej sekcii. Ako ste už zrejme vyrozumeli z jej nadpisu, nižšie si povieme o kvalite fotoaparátov. Modul na zadnej strane telefónu ponúka tri objektívy, a to:

  • Hlavný snímač s rozlíšením 50 Mpx, clonou f/1.6, ohniskovou vzdialenosťou 23 milimetrov, automatickým zaostrovaním (PDAF) a optickou stabilizáciou obrazu (OIS);
  • Teleobjektív s rozlíšením 50 Mpx, clonou f/2.0, ohniskovou vzdialenosťou 60 milimetrov, PDAF a podporou pre 2,6-násobné optické priblíženie;
  • Ultraširokouhlý senzor s rozlíšením 12 Mpx, clonou f/2.2 a ohniskovou vzdialenosťou 15 milimetrov.

Kvalita všetkých troch fotoaparátov ma veľmi milo prekvapila. Hlavný snímač produkuje vysokokvalitné snímky, ktoré sa môžu pochváliť ako precíznymi detailmi, tak aj atraktívne sýtymi farbami. Tieto kvality si pritom zachováva v rôznych scenároch. Samozrejme, najvyššej kvality dosiahnete vtedy, keď fotíte v priestoroch či miestach s dostatočným prísunom svetla. Aj v najlepších podmienkach sa však občas môžete stretnúť s problémovým, respektíve chybným ostrením.

Xiaomi však pri vývoji telefónu dbalo aj na kvalitné fotenie v šere či noci. A jeho snahu naozaj vidno. Dokonca aj v miestach, kde ľudské oko vidí len tmu, si Xiaomi 14T Pro dokáže pozbierať dostatok svetla na vyhotovenie jasného a nadpriemerne čistého záberu. Pochváliť potom musím aj kvalitu záberov nočnej oblohy, ktorá je ladená do príjemnej tmavomodrej farby.

Pokiaľ ide o teleobjektív, aj ten má čo ponúknuť. Hoci 2,6-násobné optické priblíženie nie je nič nezvyčajné, kvalita zoomu je na celkom vysokej úrovni. Kým neprekročíte 2-násobné priblíženie, kvalita záberu aj kalibrácia farieb ostávajú rovnaké ako pri bežnom fotení. Za touto hranicou sa však kvalita aj farebná paleta výrazne menia. Detaily sú viditeľne viac rozmazané a farby citeľne teplejšie.

Hoci Xiaomi 14T nie je vybavený dedikovaným makro objektívom, fotenie z blízka je veľmi príjemným zážitkom. Viete z neho totiž dostať veľmi pekné zábery. Občas si to ale pýta trpezlivosť, konkrétne kvôli miernym problémom s ostrením.

A ultraširokouhlý senzor? Pri tom sa toho veľmi veľa povedať nedá. To ale rozhodne neznamená, že je nekvalitný či slabý. Práve naopak, ponúka extrémne široký uhol záberu, ako aj presnú reprodukciu farieb (rovnakú ako hlavný snímač).

Xiaomi 14T Pro: Softvér

Xiaomi 14T Pro po softvérovej stránke poháňa operačný systém Android 14, a to v kombinácii s rozhraním HyperOS, ktoré relatívne nedávno nahradilo MIUI. Moja doterajšia skúsenosť s týmto rozhraním je prevažne pozitívna.

Je totiž celkom intuitívne. Potiahnutím z pravej strany vrchnej časti smerom nadol otvoríte panel s nástrojmi, potiahnutím v rovnakom smere z opačnej strany zase vysuniete panel s notifikáciami. Ikony jednotlivých aplikácií majú rozmanité farby, vďaka čomu prostredie pôsobí živo a tak trochu aj hravo. K dispozícii je potom aj knižnica s aplikáciami, teda ak si ju zapnete v priebehu úvodného nastavovacieho procesu.

Softvérové prostredie smartfónu vás rozhodne poteší, ak patríte medzi tých, ktorí si svoj telefón radi upravujú podľa vlastného vkusu. HyperOS totiž ponúka kopu možností prispôsobenia, pričom priamo v nastaveniach máte aj samostatnú sekciu venovanú rôznym motívom.

Rozhranie taktiež musím pochváliť z hľadiska výkonu a stability. Počas celej doby testovania som sa nestretol so žiadnym zásekom či nežiadaným správaním. Všetko, čo som stihol vyskúšať, fungovalo. V tomto smere ešte musím podotknúť, že Xiaomi 14T Pro má nárok na 5-ročnú softvérovú podporu, respektíve štyri veľké aktualizácie operačného systému a päť rokov bezpečnostných záplat.

Je niečo, čo by som mohol z hľadiska softvéru vytknúť? Áno, teda aspoň tak trochu. Ako môžete vidieť na snímkach obrazovky (vyššie), Xiaomi 14T Pro má v sebe celkom hojné množstvo bloatware-u, teda predinštalovaných aplikácií, napríklad LinkedIn, Booking.com, Fitbit, TikTok, Facebook a Spotify. Ešte viac ma potom zarazili reklamy, ktoré sa zobrazujú pri otvorení skupiny aplikácií.

Bloaťware aj reklamy občas vedia byť poriadne otravné. Musím ale podotknúť, že predinštalované aplikácie sa dajú vymazať, takže to nie je žiadna katastrofa. Firmy zvyčajne volia predinštalované aplikácie kvôli peniazom, ktoré dostávajú za ich propagáciu vo svojich telefónoch. A aj to pomáha udržiavať ceny týchto zariadení čo najnižšie. Z určitého hľadiska sa teda dá bloatware odpustiť.

Xiaomi 14T Pro: Verdikt

Aby som to zosumarizoval, Xiaomi 14T Pro je veľmi slušný telefón. Hoci nestojí toľko, čo špičkové vlajkové lode, v mnohých ohľadoch sa im dokáže vyrovnať, prípadne ich aj prekonať. Má ostrý, farebný a plynulý displej, poriadny výkon, kvalitné fotoaparáty aj dlhú výdrž batérie. Vytknúť mu môžem asi len tri veci, a to chýbajúcu nabíjačku v balení, zriedkavé problémy s ostrením hlavného fotoaparátu a bloatware.

Plusy tak rozhodne prevažujú mínusy, čo znamená, že Xiaomi 14T Pro vám môžem s kľudom na duši vrelo odporučiť.

Xiaomi 14T Pro
Hodnotenie
8.3
Dizajn a konštrukcia 9
Displej 9
Výkon 9
Batéria 7
Fotoaparáty 8
Softvér 8
Zdieľaj tento článok