RECENZIA Google Pixel Buds Pro 2: Slúchadlá, ktoré nadchnú kvalitou, dizajnom aj výdržou!

Pixel Buds Pro 2 sú stále čerstvé bezdrôtové slúchadlá z dielne Google. Sľubujú toho naozaj veľa, no majú to čím podložiť?

16 min
Google Pixel Buds Pro 2
Google Pixel Buds Pro 2 | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)
V skratke
  • Pixel Buds Pro 2 sú druhou generáciou prémiových bezdrôtových slúchadiel z dielne Google
  • Debutovali v polovici augusta, a to s mnohými veľkolepými sľubmi
  • Dokážu ich však naplniť aj v reálnych scenároch?
Google Pixel Buds Pro 2
8.4
Hodnotenie

Je to už vyše týždňa, čo som presedlal z Apple AirPods Pro na nové bezdrôtové slúchadlá z dielne Google, menovite Pixel Buds Pro 2. Ako naznačuje názov, ide o druhú generáciu prémiového radu slúchadiel, ktorý pôvodne debutoval pred dvomi rokmi. Nový model sľubuje kopu zásadných vylepšení, a to vo viacerých smeroch. Sú však dostatočné na to, aby sa vám oplatila ich kúpa? Nielen na túto otázku vám odpoviem v nasledovnej recenzii.

Google Pixel Buds Pro 2: Predstavenie zariadenia

Google Pixel Buds Pro 2 figurujú ako druhá generácia prémiových slúchadiel Pixel Buds. Oficiálne predstavené boli v polovici augusta.

Oproti pôvodnému, teda prvému modelu, sú slúchadlá podstatne menšie, čo automaticky vedie k domnienke lepšieho komfortu. Zmenilo sa však aj nabíjacie puzdro, ktoré síce stále má podobu akéhosi splošteného vajíčka, no bolo obohatené o jednu náramne užitočnú funkcionalitu.

Asi ste už zrejme vyrozumeli, že tieto slúchadlá nie sú zrovna lacné. Na Slovensku si ich môžete zadovážiť za 249 eur. Stoja teda rovnako ako taktiež v lete predstavené Galaxy Buds3 Pro od Samsungu.

Google Pixel Buds Pro 2: Čo obsahuje balenie?

Táto sekcia nebude príliš dlhá. Balenie je totiž naozaj veľmi skromné. V podstate v ňom nájdete len dve veci – slúchadlá vložené do nabíjacieho puzdra a krabičku s náhradnými klobúčikmi v rôznych veľkostiach. A nie, nedostanete k nim ani nabíjací kábel. Puzdro slúchadiel sa však nabíja prostredníctvom USB-C konektora, čo znamená, že s vysokou pravdepodobnosťou už kompatibilný kábel máte. Ak nie, žiaľ, treba si ho zakúpiť samostatne.

Google Pixel Buds Pro 2: Dizajn a konštrukcia

Pokiaľ ide o vizuálne prevedenie, nabíjacie puzdro slúchadiel má podobu vajíčka. To sa síce na prvý pohľad nemusí zdať ako pozitívna kvalita, no skutočne ňou je. Osobne mi cez ruky prešli rôzne dizajny puzdier, avšak toto sa v mojom osobnom rebríčku umiestňuje veľmi vysoko.

Povrchová úprava je matná, takže odvádza veľmi slušnú prácu v skrývaní odtlačkov prstov. Samozrejme, dá sa zašpiniť, no museli by ste sa naozaj veľmi snažiť. Viac mi však vyhovuje samotný tvar puzdra. Drží sa totiž naozaj veľmi pohodlne. A hoci je objemnejšie, vo vrecku netlačí a nezavadzia.

Z hľadiska exteriéru ešte treba poukázať na maličký výrez vedľa USB-C konektora. V tom sa nachádza reproduktor schopný zvukovej signalizácie, napríklad po pripojení puzdra na nabíjačku alebo v prípade vyhľadania slúchadiel prostredníctvom funkcie Nájsť zariadenie.

Vo vrchnej časti sa nachádza jasne viditeľná čierna čiara. V tomto mieste sa nachádza veko puzdra. Proces otvárania je vždy náramne jednoduchý, bez problémov ho zvládnete aj jednou rukou. Zároveň sa ale nemusíte obávať, že by ste puzdro otvorili nechtiac. Toto riziko eliminujú spoľahlivé magnety. Po zatvorení veka sa nižšie rozsvieti kontrolka, ktorá signalizuje stav nabitia.

Google Pixel Buds Pro 2
Google Pixel Buds Pro 2 | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

A teraz už k slúchadlám. Google preferuje trochu iný dizajn, než Samsung a Apple. Galaxy Buds3 Pro, ako aj AirPods, používajú malé „stonky“, ktoré poskytujú útočisko pre mikrofóny, prípadne dotykové senzory plniace úlohu ovládacích prvkov. Pixel Buds Pro žiadne stonky nemajú, no napriek tomu ponúkajú prístup ako ku kvalitným mikrofónom, tak aj k možnosti ovládania dotykom.

Slúchadlá sú naozaj maličké, no to rozhodne nevidím ako negatívum. Vďaka kompaktnejším rozmerom a hladkým krivkám nádherne padnú do azda akéhokoľvek ucha. Stojí za zmienku, že osobne som si ponechal vopred nasadené klobúčiky strednej veľkosti. V krabičke potom nájdete ďalšie dve dvojice klobúčikov, jedny väčšie a jedny menšie.

Keďže sú slúchadlá menšie, sú aj ľahšie. Z osobnej skúsenosti môžem potvrdiť, že prínos nižšej hmotnosti používatelia pocítia najmä vtedy, keď majú slúchadlá nasadené dlhšiu dobu. Osobne som ich občas nosil celé hodiny, pričom ani raz som nepocítil nutkanie ich vybrať. Netlačili, neťažili a ani nevypadávali. Na stabilite rozhodne pridáva malá „plutvička“ nachádzajúca sa navrchu oboch slúchadiel. Tá spoľahlivo zaistí ich umiestnenie v ušiach, a to aj v prípade náročných pohybových aktivít.

Napokon venujem pár slov ovládaniu dotykom. Môžem vás ubezpečiť, že naučiť sa jednotlivé gestá nie je žiadny problém. Potiahnutím prsta po vonkajšej strane slúchadiel smerom k sebe znížite hlasitosť, potiahnutím v opačnom smere zase hlasitosť zvýšite. Jemným ťuknutím pozastavíte prehrávanú skladbu, opätovným ťuknutím prehrávanie spustíte. A keď prst na vonkajšej strane podržíte, aktivujete, resp. deaktivujete potláčanie okolitého hluku. Podrobnejšie si o možnostiach ovládania slúchadiel povieme neskôr.

Aby som to zhodnotil, po dizajnovej stránke vnímam Pixel Buds Pro 2 veľmi pozitívne. Dobre vyzerajú, pohodlne sa nosia. Žiadne problémy som nezaznamenal ani so stabilitou. Aj pri náročnejších pohybových aktivitách slúchadlá držali svoju pozíciu, čo nie je vždy záruka, dokonca ani v segmente drahších slúchadiel.

Google Pixel Buds Pro 2
Google Pixel Buds Pro 2 | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Čerešničkou na torte je certifikácia IP54, ktorá dokazuje odolnosť voči striekajúcej vode a prachu. Nabíjacie puzdro má certifikáciu IPX4, čiže odolnosť len voči striekajúcej vode.

Google Pixel Buds Pro 2: Zvuk

Ako to už pri nových generáciách slúchadiel býva, Google počas v rámci predstavenia Pixel Buds Pro 2 nezabudol poznamenať, že zákazníci môžu okrem modernizované dizajnu rátať aj s vyššou kvalitou zvuku. Koniec koncov, kvalita audia je kľúčovým faktorom, pokiaľ ide o výber nových slúchadiel.

Ako si vedú? Musím uznať, že kvalita zvuku je skutočne na veľmi vysokej úrovni. Vďačiť za to možno novému čipu Tensor A1 z vlastnej produkcie Google, ako aj vylepšeným algoritmom. Hoci je pravda, že Pixel Buds Pro 2 používajú 11-mm meniče, teda rovnaké meniče ako prvá generácia, došlo k vylepšeniu akustickej architektúry a bola pridaná nová vysokofrekvenčná komora pre lepšiu reprodukciu vyšších tónov.

Na Pixel Buds Pro 2 som presedlal z AirPods Pro, konkrétne druhej generácie. A rozdiel je naozaj cítiť. Príde mi, že nové slúchadlá od Google majú nielen o čosi viac hĺbky a sýtosti, ale aj silnejšie basy, čo mi rozhodne vyhovuje.

A čo navyše, s kvalitným audiom môžete rátať vždy, nech počúvate čokoľvek. Tvrdý metal, pop, hip-hop, phonk, EDM. Všetky tieto a ďalšie žánre znejú v Pixel Buds Pro 2 naozaj veľmi dobre.

Oceniť potom musím aj podporu priestorového ozvučenia riadiaceho sa pohybmi hlavy, avšak táto funkcia je dostupná iba v spojení s vlajkovými smartfónmi a tabletmi Pixel.

Pokiaľ ide o potláčanie okolitého hluku, voči tomu mám akýsi neutrálny postoj. Uznávam, že funguje veľmi dobre. Aj keď som slúchadlá nosil vonku za veterného počasia, vždy som prehrávané skladby či podcasty počul jasne a zreteľne. To isté platilo aj pri prechádzkach okolo hlavnej cesty plnej áut či okolo stavebných prác.

Google Pixel Buds Pro 2
Google Pixel Buds Pro 2 | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Musím ale podotknúť, že vo všetkých uvedených scenároch som počul aj trochu toho vonkajšieho ruchu. Samozrejme si uvedomujem, že úplne eliminovať okolitý hluk zatiaľ nedokážu žiadne slúchadlá, no myslím si, že v prípade Pixel Buds Pro 2 by mohlo byť ANC o trošičku lepšie.

Napriek tomu ich ale v tomto smere hodnotím skôr pozitívne. Predsa len sa mi za celý čas testovania nestalo, že by som aj cez ANC nepočul, čo mi hrá v slúchadlách.

Taktiež musím podotknúť, že pri zapnutom ANC prehrávané skladby zneli o čosi bohatšie, sýtejšie a obecne kvalitnejšie. Technológia tak rozhodne plní svoj účel. Ďalšou pozitívnou kvalitou je, že potláčanie okolitého hluku funguje aj v rámci hands-free telefonátov. To znamená, že aj keď sa nachádzate v hlučnom prostredí, druhá strana vám bez problémov porozumie každé slovo.

Google Pixel Buds Pro 2: Batéria

V tomto bode sa presúvame k ďalšiemu kľúčovému parametru, a to k batérii, resp. jej výdrži a nabíjaniu. A poteším vás. Výdrž Pixel Buds Pro 2 je priam excelentná.

Zvyčajne treba čísla, ktoré výrobcovia uvádzajú v rámci výdrže batérie, brať so značnou rezervou. V tomto prípade je však situácia iná. Google uvádza, že slúchadlá dokážu na jedno nabitie bez ANC vydržať na 12 hodín prehrávania, zatiaľ čo s puzdrom sa má výdrž predlžovať až na 48 hodín. Výdrž s ANC má potom činiť 8 hodín, resp. 30 hodín aj s puzdrom.

S radosťou potvrdzujem, že čísla, ktoré Google prezentuje, sú pravdivé. Samozrejme, určitá odchýlka tu je, no rozhodne nie výrazná. Osobne mi slúchadlá s ANC vydržali na jedno nabitie okolo 7 hodín a 45 minút, čo je v mojich očiach priam ohromujúci výkon. Priznám sa, že bez ANC slúchadlá veľmi nepoužívam, no v rámci jedného môjho experimentu vydržali približne 11 a pol hodiny.

Google Pixel Buds Pro 2
Google Pixel Buds Pro 2 | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

K inzerovaným číslam sa potom približuje aj výdrž puzdra. Slúchadlá som používal (a naďalej používam) relatívne aktívne, pričom puzdro sa pýta nabíjačku v priemere raz za tri až štyri dni. Puzdro je pritom možné nabíjať aj bezdrôtovo, avšak výkonom len 5 W, čo je na môj vkus príliš málo. Väčšinou som teda volil nabíjanie cez kábel pripojený k adaptéru s výkonom 30 W. Nabíjací proces trval okolo hodiny a pol, čo je veľmi slušná rýchlosť.

Na záver tejto sekcie ešte nemôžem opomenúť, že po zhruba piatich minútach v puzdre slúchadlá získajú dostatok energie na asi hodinu prehrávania pri zapnutom ANC, resp. okolo hodiny a pol bez ANC.

Google Pixel Buds Pro 2: Nastavenia a dodatočné funkcie

Dostávame sa k poslednej, no o nič menej dôležitej sekcii tejto recenzie. Povieme si totiž o aplikácii, ktorá slúchadlá sprevádza, ako aj o možnostiach, ktoré ponúka.

Aby som bol presnejší, Pixel Buds Pro 2 nemajú samostatnú aplikáciu. Všetky podrobné informácie a možnosti prispôsobenia sa nachádzajú v samostatnej sekcii nastavení, konkrétne nastavení pripojených zariadení. Dostanete sa k nej nasledovným spôsobom: Nastavenia → Pripojené zariadenia → Pixel Buds Pro 2 (ikona ozubeného kolieska).

Pochopiteľne, keďže ide o slúchadlá od Google, viac možností majú k dispozícii používatelia smartfónov Pixel. Osobne som na účely testovania používal model Pixel 9.

Vo vrchnej časti karty O zariadení sa nachádza grafické znázornenie slúchadiel, ktoré dopĺňajú informácie o stave batérie. Pod nimi sa nachádzajú možnosti pre pripojenie, resp. odpojenie slúchadiel, ako aj možnosť zabudnutia (zrušenie spárovania).

Nižšie sa rozprestiera pomerne štedrý zoznam rôznych funkcií a možností. Zhrnieme si ich v nasledovných bodoch:

  • Digitálny asistent – obsahuje upozornenia a predvoľby.
  • Nájsť zariadenie – v tejto časti možno prezvoniť slúchadlá v prípade straty, ako aj zistiť ich presnú polohu.
  • Dotykové ovládanie – ponúka prehľad informácií o ovládaní dotykom. Prispôsobiť možno len interakcie v prípade dlhšieho podržania slúchadiel. Osobne som si na pravé slúchadlo nastavil aktiváciu/deaktiváciu ANC, na ľavé zase aktiváciu hlasového asistenta asistenta.
  • Zvuk – viacero nastavení ovplyvňujúce náturu a kvalitu zvuku. Nachádza sa tu aj funkcia detekcia rozhovoru, ktorá automaticky vypne ANC v prípade, že začnete počas počúvania hudby rozprávať. Potom tu nájdete možnosť kontroly tesnosti ucha a ekvalizér. Tí náročnejší si môžu ekvalizér nastaviť manuálne, laici zrejme siahnu po predvolených profiloch (Predvolené, Silné Basy, Mierny bas, Vyvážené, Zosilnenie hlasu, Jasnosť).
  • Ochrana sluchu – táto sekcia obsahuje odporúčania pre správne používanie slúchadiel s ohľadom na ochranu vášho sluchu.
  • Priestorový zvuk – v tejto sekcii možno nastaviť priestorový zvuk, čo je však možnosť, ktorá funguje len s novšími modelmi smartfónov a tabletov Pixel.
  • Prepínač zvuku – po aktivácii tejto možnosti sa slúchadlá budú automaticky prepínať medzi zdrojmi zvuku na základe toho, čo robíte. Funguje pre hovory a médiá.

Na záver tejto sekcie si povieme ešte o umelej inteligencii, ktorej úlohu plní systém Gemini. Pomocou Pixel Buds Pro 2 môžete jednoducho vyvolať inteligentného asistenta a hlasom mu zadať konkrétne príkazy. Háčik je v tom, že v slovenčine sa veľmi ďaleko nepohnete.

Keď som asistenta poprosil o informácie o počasí, povedal mi, aby som sa pozrel z okna. Nie, nerobím si srandu. Žiadané informácie mi poskytol až vtedy, keď som príkaz zadal v angličtine.

AI teda funguje a miestami vie byť celkom užitočná, napríklad keď nemáte pri sebe hodinky a potrebujete rýchlo vedieť, koľko je hodín, no myslím si, že v súčasnom stave ide skôr o zábavný doplnok. Stále je toho celkom dosť, čo Gemini nedokáže.

Google Pixel Buds Pro 2
Google Pixel Buds Pro 2 | Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Google Pixel Buds Pro 2: Verdikt

Takže čo si o slúchadlách myslím? Ide o prínosný upgrade hodný vlajkovej triedy? Pixel Buds Pro 2 sú naozaj šikovné a kvalitné. Majú kompaktný, príjemný a pohodlný dizajn, dokážu nádherne prehrávať rôzne žánre hudby, vydržia takmer 8 hodín na jedno nabitie (s ANC), ponúkajú mnoho možností prispôsobenia a taktiež ich prostredníctvom možno komunikovať s umelou inteligenciou.

Áno, ANC by mohlo byť trochu lepšie a umelá inteligencia trochu užitočnejšia, no tieto dva mínusy jasne prevažuje kopa oveľa dôležitejších plusov. Ak sa teda obzeráte po kvalitných slúchadlách, za ktoré ste ochotní minúť 250 eur, Pixel Buds Pro 2 vám vrelo odporúčam.

Je toho skutočne veľmi málo, čo im môžem vytknúť, a skutočne veľmi veľa toho, za čo ich môžem pochváliť.

Dobrá práca, Google!

Google Pixel Buds Pro 2
Hodnotenie
8.4
Dizajn a konštrukcia 9
Zvuk 8.5
Potláčanie okolitého hluku (ANC) 7.5
Výdrž batérie 9
Dodatočné funkcie a možnosti 8
Zdieľaj tento článok