V Spojených štátoch amerických vypukla epidémia baktérie E.coli, ktorá postihla desiatky ľudí naprieč viacerými štátmi. Úrady zaznamenali zvýšený počet prípadov spojených s konzumáciou jedál z reťazca rýchleho občerstvenia McDonald’s. Situácia je vážna, keďže nákaza si vyžiadala už jednu obeť a viacerí pacienti boli hospitalizovaní.
Rozsah nákazy a postihnuté oblasti
Podľa informácií amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) bolo zaznamenaných 49 prípadov nákazy v desiatich štátoch. Medzi postihnutými štátmi sú Colorado, Iowa, Kansas, Missouri, Montana, Nebraska, Oregon, Utah, Wisconsin a Wyoming. Vek pacientov sa pohybuje od 13 do 88 rokov, čo naznačuje, že baktéria nepozná vekové hranice.
CDC spolupracuje so spoločnosťou McDonald’s na identifikácii presného zdroja kontaminácie. Reťazec už podnikol prvé kroky a stiahol z ponuky určité suroviny v niektorých štátoch. Ide predovšetkým o čerstvú cibuľu a jeden typ mäsa, ktoré by mohli byť nositeľmi baktérie. Vyšetrovatelia z Úradu pre potraviny a liečivá (FDA) pracujú na sledovaní distribučnej siete týchto surovín, aby zistili, kde všade mohlo dôjsť k nákaze.
Z desiatich hospitalizovaných osôb sa u jednej vyvinul hemolyticko-uremický syndróm, čo je vážne ochorenie, ktoré môže viesť k zlyhaniu obličiek. Táto komplikácia poukazuje na závažnosť nákazy a potrebu rýchleho zásahu zdravotníckych orgánov. Bohužiaľ, jedna osoba z Colorada, opísaná ako starší dospelý, nákaze podľahla.
Charakteristika baktérie E.coli
Baktéria Escherichia coli je bežne prítomná v tráviacom trakte ľudí a zvierat. Hoci mnohé kmene sú neškodné, existujú aj také, ktoré produkujú nebezpečné toxíny. Tie môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy vrátane hnačky, žalúdočných kŕčov, vracania a horúčky. Symptómy sa zvyčajne objavia niekoľko dní po infikovaní, čo môže sťažiť rýchlu identifikáciu zdroja nákazy.
Nie je to po prvýkrát, čo sa McDonald’s ocitol v centre podobného problému. V roku 2022 sa v štáte Alabama nakazilo šesť detí po konzumácii kuracích nugetiek, pričom štyri z nich museli byť hospitalizované. Následná inšpekcia odhalila viaceré nedostatky v hygienických postupoch, ako napríklad nesprávne umývanie rúk a nedostatok ochranných rukavíc u personálu.
Predstavitelia McDonald’s zdôraznili, že bezpečnosť potravín je pre nich prioritou. Spoločnosť okamžite reagovala na situáciu stiahnutím potenciálne rizikových produktov a zintenzívnila interné kontroly. Ďalšie produkty z hovädzieho mäsa zostávajú v ponuke, keďže neboli identifikované ako zdroj nákazy.
Ľudí vyzvali, aby zvážili či pôjdu na burger
Zdravotnícke úrady vyzývajú obyvateľov postihnutých štátov, aby boli obozretní pri konzumácii rýchleho občerstvenia. Odporúča sa dôkladné umývanie rúk a dodržiavanie hygienických zásad. V prípade prejavu symptómov, ako sú hnačka alebo žalúdočné kŕče, by mali ľudia okamžite vyhľadať lekársku pomoc.
Tento incident poukazuje na dôležitosť prísnych hygienických štandardov v potravinárskom priemysle. Rýchle občerstvenie je obľúbené pre svoju dostupnosť, ale zároveň nesie riziká spojené s masovou produkciou a distribúciou potravín. Dôkladné vyšetrovanie a následné opatrenia môžu pomôcť predísť ďalším prípadom nákazy.
Epidémia baktérie E.coli v USA je vážnym varovaním pre spotrebiteľov aj pre potravinárske spoločnosti. Bezpečnosť potravín musí byť na prvom mieste, aby sa predišlo podobným tragickým udalostiam. Spolupráca medzi zdravotníckymi orgánmi a potravinárskym priemyslom je kľúčová pre rýchle zvládnutie situácie a ochranu verejného zdravia.