Pixel Watch 3 RECENZIA: To najlepšie priamo od Google za rozumnú cenu

Hodinky Google Pixel Watch 3 sme testovali posledných pár týždňov. V čom excelujú a v čom naopak zaostávajú za konkurenciou?

10 min
Pixel Watch 3
Zdroj: 9to5Google
V skratke
  • Pixel Watch 3 sú oficiálne na Slovensku
  • Nové hodinky sú vybavené špičkovým softvérom a hardvérom
  • Ktorá verzia je ideálna? Odporučiť vieme len jednu
Pixel Watch 3
8.4 Výborné
Hodnotenie

Po dvoch generáciách inteligentných hodiniek Google Pixel Watch prichádza tretia verzia, ktorá sľubuje výrazné vylepšenia a odpovedá na kritiku predchádzajúcich modelov. Google Pixel Watch 3 prinášajú nový dizajn s väčším displejom, zlepšenou výdržou batérie a množstvom nových funkcií. Ako si však vedú v praxi? Sú tieto hodinky skutočným konkurentom pre etablované značky na trhu? V tejto recenzii sa pozrieme na to, čo Google Pixel Watch 3 ponúkajú, kde excelujú a na čom by mohli ešte zapracovať.

Pixel Watch 3: Špecifikácia

Farby45 mm:
Matte Black/aktívny remienok Obsidian
Polished Silver/aktívny remienok Porcelain
Matte Hazel/aktívny remienok Hazel

41 mm:
Matte Black/aktívny remienok Obsidian
Polished Silver/aktívny remienok Porcelain
Champagne Gold/aktívny remienok Hazel
Polished Silver/aktívny remienok Rose Quartz
Materiály a povrchyKryt: 100 % recyklovaný hliník
Aktívny remienok: fluoroelastomér s jemným povrchom
Rozmery a hmotnosť41/45 mm
31 g (bez remienka)
DisplejDisplej Actua
AMOLED LTPO
320 ppi
DCI-P3
1-2 000 nitov
1-60 Hz
Always-on
Konektivita4G LTE
Bluetooth 5.3
Wi-Fi 802.11
NFC
GPSGPS, Galileo, Glonass, Beidou, QZSS
KompatibilitaAndroid 10 alebo novší
Veľkosť remienka45 mm:
Malý pre zápästia s obvodom 150-185 mm
Veľký pre zápästia s obvodom 165-215 mm

41 mm:
Malý pre zápästia s obvodom 130-175 mm
Veľký pre zápästia s obvodom 165-210 mm
Batéria a výdrž45 mm:
420 mAh
24 hodín s Always-on
36 hodín v režime úspory energie

41 mm:
307 mAh
24 hodín s Always-on36 hodín v režime úspory energie
Nabíjanie45 mm:
50 % do 28 minút
80 % do 50 minút
100 % do 80 minút

41 mm:
50 % do 24 minút
80 % do 35 minút
100 % do 60 minút
ProcesorQualcomm SW5100
Operačný systémWearOS 5.0
Pamäť a úložisko2 GB SDRAM
32 GB eMMC
SenzoryKompas, výškomer, červený a infračervený senzor (SpO2), optický senzor tepu, trojosový akcelerometer, gyroskop, senzor okolitého sevetla, elektrický senzor na meranie vodivosti kože (cEDA), senzor teploty kože, barometer, magnetometer
InterakciaBočné tlačidlo, hmatová korunka, haptická odozva
ZvukVstavaný mikrofón, vstavaný reproduktor
OdolnosťCorning Gorilla Glass 5, ponor do 50 m
IP68
BalenieGoogle Pixel Watch 3
Aktívny remienok
Nabíjací kábel (USB-C)
Stručný sprievodca
Zdroj: Google

Dizajn a konštrukcia

Jednou z hlavných výhrad voči predchádzajúcim modelom bola absencia rôznych veľkostí a hrubé rámčeky okolo displeja. Google Pixel Watch 3 tento problém riešia a po prvýkrát ponúkajú dve veľkosti: 41 mm a 45 mm. Väčší model je vítanou zmenou pre tých, ktorí preferujú väčšie hodinky alebo majú širšie zápästie.

Google Pixel Watch 3
Google Pixel Watch 3 | Zdroj: Google

Dojem z hodiniek je pozitívny. Dizajn je minimalistický a elegantný, s dôrazom na detaily. Zaoblené hrany a kvalitné materiály, ako je nerezová oceľ a odolné sklo, dodávajú hodinkám prémiový vzhľad. Displej je jasný a farebný, s rozlíšením, ktoré zabezpečuje ostrý obraz.

Napriek vylepšeniam však hrúbka hodiniek zostáva na 12,3 mm, čo je stále viac ako u niektorých konkurenčných modelov, napríklad Samsung Galaxy Watch 7. Pre niektorých používateľov môže byť táto hrúbka nepríjemná, najmä pri nosení počas spánku alebo pri cvičení.

Rámčeky okolo displeja sú síce tenšie ako v predchádzajúcich modeloch, no stále by mohli byť o chlp užšie. Pri porovnaní s konkurenciou pôsobia rámiky Pixel Watch 3 ešte stále o krok pozadu. Väčší displej na 45 mm modeli však tento nedostatok čiastočne kompenzuje.

Google Pixel Watch 3
Google Pixel Watch 3 | Zdroj: Google

Displej a ovládanie

Jas displeja je výrazne vylepšený, dosahuje až 2 000 nitov, čo zabezpečuje výbornú čitateľnosť aj na priamom slnku. To je dôležité najmä pre tých, ktorí hodinky používajú vonku pri športových aktivitách. Displej podporuje obnovovaciu frekvenciu až 60 Hz, čo zlepšuje plynulosť animácií a celkový užívateľský zážitok.

Ovládanie hodiniek je intuitívne, no občas môže pôsobiť zmätočne. Korunka na boku hodiniek umožňuje prechádzať menu, no jej citlivosť by mohla byť lepšia, resp. by som sa nebránil ani „klikaciemu“ mechanizmu, ktoré by umožňovalo presnejšie ovládanie. Dotykové ovládanie je presné, ale na menšom 41 mm modeli môže byť pre ľudí s väčšími prstami ťažkopádne.

Google Pixel Watch 3
Google Pixel Watch 3 | Zdroj: Google

Výkon a batéria

V oblasti výkonu hodinky nezaostávajú. Vybavené sú výkonným procesorom, ktorý zabezpečuje plynulý chod Wear OS 5. Aplikácie sa spúšťajú rýchlo a multitasking je bezproblémový.

Výdrž batérie je jedným z hlavných vylepšení, najmä pri 45 mm modeli. Google na jedno nabitie sľubuje až 48 hodín, čo je v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi výrazný posun. V praxi sa nám podarilo dosiahnuť približne 45 hodín pri bežnom používaní, čo zahŕňalo notifikácie, sledovanie aktivít a občasné používanie GPS.

Pri menšom 41 mm modeli je výdrž o niečo kratšia, približne 24 až 30 hodín. To môže byť pre niektorých používateľov stále nedostatočné, najmä ak chcú hodinky používať aj na sledovanie spánku bez potreby denného nabíjania.

Nabíjanie je rýchlejšie ako u predchodcov, hodinky sa z 15 % na 100 % nabijú za približne 70 minút. To je pozitívne a popravde, aj viac než adekvátne.

Zdravie a fitness funkcie

Google kladie veľký dôraz na zdravotné a fitness funkcie, čo je v dnešnej dobe kľúčové. Hodinky sú vybavené presným senzorom srdcového tepu, ktorý poskytuje spoľahlivé údaje počas cvičenia aj v pokoji.

Nové bežecké metriky, ako dĺžka kroku, kadencia či vertikálna oscilácia, sú vítaným prírastkom pre bežcov. V praxi však tieto údaje ocenia najmä pokročilejší športovci. Pre bežného používateľa môžu byť tieto metriky zbytočne komplikované a nevyužité.

Funkcia Cardio Load hodnotí záťaž na srdce počas tréningu, čo je užitočné pre plánovanie regenerácie. V našich testoch však niekedy poskytovala nepresné hodnoty. Pri stredne náročnom tréningu sme občas dostali vysoké skóre, ktoré naznačovalo pretrénovanie, čo nezodpovedalo realite.

Spánkové sledovanie je detailné, poskytuje informácie o fázach spánku, srdcovej frekvencii a kyslíku v krvi. Chýbajú však niektoré pokročilé funkcie, ktoré ponúka konkurencia, napríklad sledovanie chrápania alebo podrobnejšia analýza dýchania počas spánku.

Predinštalované aplikácie a ekosystém

Jednou z výhod hodiniek od Google je hlboká integrácia s jeho ekosystémom. Google asistent, Google mapy, YouTube Music a ďalšie aplikácie sú perfektne optimalizované a fungujú bez akýchkoľvek problémov.

Novinkou je možnosť sledovať živé prenosy z bezpečnostných kamier priamo na hodinkách. V praxi je to zaujímavá funkcia, no na malom displeji je využiteľnosť obmedzená. Ovládanie Google TV pomocou hodiniek je praktické, ak často strácate diaľkový ovládač ako napríklad ja, pri dvoch malých deťoch, ktoré práve tento kľúčový kus technológie milujú.

Integrácia s inteligentnými domácimi zariadeniami je výhodou pre tých, ktorí majú domácnosť vybavenú produktmi od Google. Možnosť odomknúť a naštartovať auto pomocou hodiniek je inovatívna, no zatiaľ obmedzená na niekoľko modelov áut a na Slovensku tým pádom takmer nevyužiteľná.

Bezpečnostné funkcie

Detekcia straty pulzu je funkcia, ktorá môže potenciálne zachrániť život. V našich testoch sme ju nemohli plne overiť, no je pozitívne, že Google sa zameriava aj na takéto oblasti. Detekcia pádu funguje spoľahlivo, hodinky dokážu rozpoznať prudký pád a v prípade potreby zavolať pomoc.

Wear OS 5 prináša množstvo vylepšení, no stále má svoje muchy. Niektoré aplikácie nie sú optimalizované pre okrúhly displej, čo môže spôsobiť problémy s čitateľnosťou. Navigácia v menu je väčšinou intuitívna, no občas sme narazili na drobné záseky alebo oneskorenia.

Notifikácie fungujú spoľahlivo, hodinky ich zobrazujú včas a umožňujú rýchle odpovede. Písanie na malom displeji je však nepraktické, hlasové diktovanie je preto často lepšou voľbou.

Konektivita a kompatibilita

Hodinky podporujú Wi-Fi, Bluetooth, NFC a v prípade LTE modelov aj mobilné pripojenie. To umožňuje používať hodinky nezávisle od telefónu, čo je výhodné pri športovaní alebo keď nechcete so sebou nosiť telefón.

Kompatibilita s Android zariadeniami je samozrejmosťou, no hodinky nie sú kompatibilné s iOS, čo môže byť pre niektorých používateľov obmedzujúce.

Google Pixel Watch 3
Google Pixel Watch 3 | Zdroj: Google/úprava redakcie

Cena a dostupnosť

Google Pixel Watch 3 sú dostupné za cenu 399 eur za 41 mm model bez LTE a 449 eur za 45 mm model bez LTE. LTE verzie zatiaľ dostuúné nie sú, no predpokladá sa, že budú o zhruba 100 eur drahšie. Ceny sú tak viac než konkurencieschopné.

Google Pixel Watch 3 sú výrazným krokom vpred oproti predchádzajúcim generáciám. Väčší displej, lepšia výdrž batérie a množstvo nových funkcií robia z týchto hodiniek solídneho konkurenta na trhu.

Verdikt

Pozitíva zahŕňajú kvalitný dizajn, jasný displej, hlbokú integráciu s Google ekosystémom a zlepšenú výdrž batérie pri 45 mm modeli.

Negatíva zahŕňajú stále pomerne hrubé rámiky, hrúbku hodiniek, občasné nepresnosti v zdravotných funkciách a cenu, ktorá nemusí byť pre každého prijateľná.

Pre koho sú tieto hodinky určené? Pre používateľov Androidu, ktorí hľadajú inteligentné hodinky s hlbokou integráciou s Google službami a ocenia nové fitness funkcie. Ide pravdepodobne o najlepšie Wear OS hodinky na trhu s podporou priamo od tvorcu systému. Od našej redakcie tak získavajú odporúčanie „TIP Redakcie„.

Pixel Watch 3
Hodnotenie
Výborné 8.4
Konštrukcia 10
Dizajn 9
Funkcie 8
Výdrž 8
Cena 7
Zdieľaj tento článok