iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max OFICIÁLNE: Špička je teraz ešte špičkovejšia!

Apple predstavil svoje najnovšie smartfóny z radu iPhone 16. V tomto článku sa pozrieme na modely iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max.

7 min
iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max | Zdroj: Apple
V skratke
  • Konečne sme sa dočkali, Glowtime je tu
  • Apple predstavil sériu iPhone 16
  • V tomto článku si priblížime dva vyššie modely

Tak sme sa konečne dočkali. Apple usporiadal veľkolepé podujatie s názvom Glowtime, počas ktorého nám oficiálnou cestou predstavil svoj najnovší hardvér, menovite smartfóny iPhone 16. V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na ponuku dvoch vyšších, resp. drahších modelov, a síce iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max. Je sa na čo tešiť.

Postavené okolo AI

Apple otvoril segment prémiových iPhonov informáciou o podpore umelej inteligencie Apple Intelligence. Smartfóny boli navrhnuté tak, aby dokázali plnohodnotne utilizovať tento systém. Rátať možno s rôznymi pokročilými funkciami a časom aj integráciou ChatGPT.

iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max | Zdroj: Apple

Podrobnejšie sme sa možnostiam Apple Intelligence venovali v samostatnom článku o základných modeloch iPhone 16, ktorý nájdete na tomto odkaze. No aby sme vám ušetrili čas, za zmienku stoja predovšetkým nové funkcie, ktoré dokážu sumarizovať či prepisovať vytvorené poznámky, za pomoci kamery rozpoznávať podniky či podujatia (napr. nasnímanie plagátu), prípadne vyhľadať obľúbené fotografie a videá.

Opomenúť potom rozhodne nemožno vylepšenia pre Siri, ktorá je teraz inteligentnejšia a užitočnejšia. Dokáže poslúžiť ako spoľahlivý asistent na každý deň – vie napríklad len na základe jednoduchého hlasového príkazu odoslať žiadané fotografie žiadaným osobám, ako aj prehrávať pesničky z obdržaných notifikácií.

Obecne je Siri oveľa hlbšie integrovaná, pričom okrem nových funkcií prináša aj nový vzhľad. Po aktivácii sa rozsvietia okraje displeja smartfónu, čím jasne dáva najavo, že je pripravená prijať rozkazy. Vylepšená bola aj jej schopnosť porozumenia reči, vďaka čomu je komunikácia s asistentom (resp. asistentkou) prirodzenejšia a flexibilnejšia. Porozumie dokonca aj niektorým „mumlaným“ slovám, nakoľko si dokáže odvodiť cieľ frázy z kontextu.

Fotografov zase poteší funkcia Clean Up, ktorá umožňuje vyňatie nežiadúcich objektov a osôb z vyhotovených záberov.

Žiaľ, je otázne, koľko z týchto noviniek si budeme môcť vychutnať aj my, teda Európania. Do našich končín sa totiž Apple Intelligence zrejme len tak ľahko nedostane. O jeho dostupnosti na našom trhu nateraz nepadla žiadna zmienka, takže môžeme len hádať.

iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max | Zdroj: Apple

Prvotriedny displej aj výkon

O čom nemusíme hádať, je kvalita displeja. Tá je totiž opäť špičková. Viac však prekvapilo navýšenie uhlopriečok, a to zo 6,1 palca na 6,3 palca pri iPhone 16 Pro, a zo 6,7 palca na 6,9 palca pri iPhone 16 Pro Max. Väčšie displeje taktiež umožnili implementáciu nových rámikov, ktoré sú najtenšie spomedzi všetkých produktov Apple. Samozrejme, ide o panely s podporou pre ProMotion, čiže obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. O ochranu sa stará nová generácia vrstvy Ceramic Shield, ktorá sľubuje až 2-násobne vyššiu odolnosť oproti ostatným smartfónom.

Pokiaľ ide o konštrukciu, ktorá obopína displej a zadnú stranu, tá je vyhotovená z prémiového titánu. Prepracovaný bol aj interiér, ktorý umožňuje až o 20 percent lepšie odvádzanie tepla, ako aj dlhšiu výdrž batérie na jedno nabitie.

Súčasťou interiéru je aj procesor, ktorého úlohu v prípade noviniek zohráva A18 Pro. Ide o čip založený na 3-nm výrobnom procese. Obsahuje 16-jadrovú jednotku NPU, ktorá zvládne až 35-biliónov operácií za sekundu. AI vraj dokáže spracúvať o 15 percent rýchlejšie ako A17 Pro.

Úlohu grafickej karty zohráva 6-jadrová jednotka, ktorá oproti predošlej generácii sľubuje o 20 percent vyšší výkon, ako 2-násobne vyšší výkon ray-tracingu (hardvérového). Jednotka CPU je taktiež 6-jadrová a prináša o 15 percent vyšší výkon a o 20 percent lepšiu úsporu energie v porovnaní s A17 Pro. Procesor taktiež obsahuje nový obrazový snímač a zabezpečuje podporu pre prenosy o rýchlosti zodpovedajúcej štandardu USB 3.

iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max | Zdroj: Apple

Foťte a točte ako profesionáli

Späť von – aj modely iPhone 16 Pro sú vybavený tlačidlom Camera Control, ktoré v rámci aplikácie fotoaparátu ponúka rýchly a jednoduchý prístup k potrebným nastaveniam. Tlačidlo tak de facto nahrádza často zdĺhavé hľadanie nastavení v menu. Jemným klepnutím na tlačidlo sa vyvolá prispôsobenie zoomu, dvojitým poklepaním sa zobrazí ponuka rozšírených možností, kde možno prispôsobiť napríklad clonu.

Camera Control má neskôr tohto roku umožniť prístup k Visual Intelligence. Táto funkcia používateľom umožní lepšie porozumieť svojmu okoliu. Predstavte si, že len-tak kráčate po ulici a zrazu natrafíte na plagát, ktorý informuje o blížiacom sa podujatí, ktorého by ste sa chceli zúčastniť. Jednoducho zapnete Visual Intelligence, namierite objektív na plagát a AI si z neho vyberie všetky podstatné informácie, vrátane dátumu, ktorý možno následne uložiť do kalendára. A to je len jeden z praktických príkladov.

Ako býva zvykom, prémiovejšie modely majú na zadnej strane tri objektívy. Menší iPhone 16 Pro sa tentokrát dočkal kvalitného teleobjektívu s podporou pre 5-násobné optické priblíženie. Sekunduje mu 48-Mpx hlavný objektív a 48-Mpx ultraširokouhlý senzor s podporou pre automatické zaostrovanie.

Apple označil hlavný objektív pojmom „Fusion“. Dokáže plniť úlohu viacerých objektívov, vďaka čomu ho dokáže plnohodnotne využiť naozaj široké spektrum používateľov. Umožňuje dokonca aj natáčanie videí v rozlíšení 4K pri snímkovaní 120 FPS. Dáta dokáže čítať až 2-krát rýchlejšie, čo vedie k prakticky nulovému oneskoreniu spúšte. Fotiť je možné ako vo formáte HEIF, tak aj ProRAW. V týchto formátoch potom fotí aj vylepšený ultraširokouhlý senzor.

Ešte predtým, ako sa pozrieme na ceny, treba spomenúť prítomnosť štyroch veľmi šikovných mikrofónov, vďaka ktorým možno pri natáčaní videí redukovať okolitý šum a zachytávať len žiadané hlasy ľudí, teda ak sú hlavnými objektmi záberu. Schopnosti týchto mikrofónov možno pocítiť aj pri natáčaní selfie videí.

iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max | Zdroj: Apple

Ceny nepotešia, ani nesklamú

iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max budú v rámci predobjednávok dostupné od piatka (13. septembra), pričom oficiálny predaj začína 20. septembra. iPhone 16 Pro začína na konfigurácii so 128 GB úložiska a cene 1 199 eur. K dispozícii potom bude aj konfigurácia s 256 GB úložiska za 1 329 eur, verzia s 512 GB ROM za 1 579 eur a variant s 1 TB úložiska za 1 829 eur.

iPhone 16 Pro Max štartuje s konfiguráciou 256 GB a cenou 1 449 eur. Verzia s 512 GB úložiska vychádza na 1 699 eur a najvyššia konfigurácia s 1 TB úložiska na 1 949 eur.

Zdieľaj tento článok