iPhone 16 a iPhone 16 Plus OFICIÁLNE: Vylepšenia tam, kde sa to ráta!

V tomto článku sa pozrieme na cenovo dostupnejšiu dvojicu z novej série vlajok od Apple, a síce iPhone 16 a iPhone 16 Plus.

6 min
iPhone 16/iPhone 16 Plus
iPhone 16/iPhone 16 Plus | Zdroj: Apple
V skratke
  • iPhone 16 je konečne tu
  • Séria opäť pozostáva zo štyroch modelov
  • V tomto článku sa pozrieme na cenovo dostupnejšiu dvojicu

Apple oficiálne predstavil svoje najnovšie smartfóny. Dočkali sme sa odhalenia štyroch modelov, a to dvoch drahších a dvoch lacnejších. V tomto článku sa pozrieme na cenovo dostupnejšie možnosti, a síce iPhone 16 a iPhone 16 Plus.

Odolné telo, pomalé displeje

iPhone 16 je z 85 percent vyhotovený z recyklovaných materiálov. Napriek tomu ale sľubuje prvotriednu výdrž, vrátane odolnosti voči vode a prachu. Taktiež disponuje novou generáciou vrstvy Ceramic Shield.

Pokiaľ ide o displej, väčšie uhlopriečky sa napokon nepotvrdili. Základný iPhone 16 má stále uhlopriečku 6,1 palca a väčší iPhone 16 Plus meria na uhlopriečku 6,7 palca. A žiaľ, stále majú len základnú obnovovaciu frekvenciu, čiže 60 Hz.

iPhone 16/iPhone 16 Plus
iPhone 16/iPhone 16 Plus | Zdroj: Apple

Akčné tlačidlo a výkonnejší čip

Potvrdili sa však špekulácie o novom tlačidle Action Button, ktoré je programovateľné, a teda dokáže slúžiť mnohým účelom. Môžete ním začať nahrávanie hlasových záznamov, identifikovať prehrávanú pesničku alebo preložiť hovorené slová.

Vo vnútri zariadení sa nachádza nový procesor A18, ktorý obsahuje 16-jadrovú jednotku NPU optimalizovaný na prácu s veľkými jazykovými modelmi (LLM). Vylepšená potom bola aj vstavaná pamäť, ktorej šírka pásma je teraz väčšia o 17 percent. Procesor je založený na 3-nanometrovom výrobnom procese (nm).

CPU pozostáva zo šiestich jadier a sľubuje o 30 percent vyšší výkon v porovnaní s čipom A16, ktorý poháňal základné modely iPhone 15. Okrem toho je aj o 30 percent úspornejší.

Grafický čip pozostáva z piatich jadier a prináša o 40 percent vyšší výkon oproti grafike používanej modelmi iPhone 15. Nový čip si dokáže poradiť aj s náročnými AAA titulmi, ktoré boli predtým dostupné len na iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max.

iPhone 16/iPhone 16 Plus
iPhone 16/iPhone 16 Plus | Zdroj: Apple

Apple Intelligence

Apple Intelligence vystupuje ako pokročilý systém umelej inteligencie, ktorého cieľom je uľahčiť nám každodenný život. Predstavuje unikátnu integráciu hardvéru a softvéru. Samozrejme, obsahuje aj generatívne funkcie.

Súčasťou systému je aj Private Cloud Compute, čo je funkcia, ktorá zabezpečuje prístup k systémom umelej inteligencie, ktoré nie je možné spustiť na smartfóne. Všetky operácie bežia na serveroch, pričom iPhone slúži de facto prostredník medzi používateľom a jedným zo zmienených systémov.

AI je integrovaná do veľkého množstva natívnych aplikácií a prvkov iOS. Apple uviedol, že používatelia pocítia prínos na štyroch hlavných frontoch:

  • Sebavyjadrenie
  • Oživenie spomienok
  • Priority a sústredenie
  • Dokončenie zadaných úloh

Pokiaľ ide o oživenie spomienok, v tomto smere poteší funkcia vyhľadávania fotografií a videí podľa textových fráz. Vďaka AI taktiež možno vytvoriť akési minifilmy zo zachytených videí a fotografií. Stačí zadať frázu a systém sa postará o zvyšok. Jednotlivé záznamy zlúči do jedného celku, pridá text a animácie.

Samozrejme, Apple Intelligencie toho ponúka oveľa viac, vrátane modernizovanej Siri. Tá prináša nové funkcie, vďaka ktorým je oveľa šikovnejšia. Dokáže sa prispôsobiť preferenciám jednotlivých používateľov, na základe čoho ponúka vždy presné odporúčania. Ak vám napríklad váš známy pošle novú pesničku od obľúbeného interpreta, jednoducho vyvoláte Siri, prikážete jej a prikážete jej, nech zahrá pesničku uvedenú v notifikácii. Taktiež dokáže napríklad odoslať kolegom fotografie z víkendovej grilovačky – vyvoláte Siri, poviete jej, ktoré fotografie chcete poslať a komu, a máte hotovo.

iPhone 16/iPhone 16 Plus
iPhone 16/iPhone 16 Plus | Zdroj: Apple

Žiaľ, hoci je Apple Intelligence základnou črtou novej série iPhone, pre nás, teda Európanov, to zatiaľ nič neznamená. Apple sa totiž nezmienil o tom, že by mala byť jeho AI dostupná aj u nás. Dávnejšie sme sa pritom dozvedeli, že vstupu Apple Intelligence na územie Európskej únie (EÚ) bránia prísne legislatívy, resp. nesúlad procesov Apple s týmito legislatívami.

Camera Control a šikovnejšie objektívy

Čo však oceníme, je nové tlačidlo Camera Control. Ide o nové dotykové tlačidlo nachádzajúce sa na bočnej hrane, ktoré slúži primárne na ovládanie fotoaparátov. Jemným stlačením sa vyvolá nástrojový panel s možnosťou prispôsobenia priblíženia, dvojitým stlačením sa sprístupnia pokročilé funkcie, ako napríklad úprava clony.

A keď už sme pri tých fotoaparátoch, poďme sa pozrieť na jednotlivé objektívy. iPhone 16 a iPhone 16 Plus majú dva snímače, no v skutočnosti plnia úlohu štyroch snímačov. Hlavný objektív má rozlíšenie 48 Mpx a fotografie produkuje v rozlíšení 24 Mpx, čo znamená ešte viac detailov a presnejšie farby. Zároveň slúži ako teleobjektív s rozlíšením 12 Mpx, ktorý podporuje 2-násobné optické priblíženie. Tento objektív dokáže poňať až 1,6-násobne viac svetla. Čo sa týka videa, tie dokáže natáčať v rozlíšení 4K pri snímkovaní 60 FPS. Sprievod mu robí 16-Mpx ultraširokouhlý senzor s podporou pre automatické zaostrovanie. Tento snímač zároveň slúži ako makro objektív.

Pokiaľ ide o batériu, k tej sa Apple veľmi nevyjadril. Povedal len toľko, že iPhone 16 a iPhone 16 Plus sľubujú ešte dlhšiu výdrž na jedno nabitie.

iPhone 16/iPhone 16 Plus
iPhone 16/iPhone 16 Plus | Zdroj: Apple

Ceny sa nemenia, teda zrejme

Základný iPhone 16 začína na cene 949 eur za konfiguráciu so 128 GB úložiska. Dvojnásobok úložiska potom stojí 1079 eur, zatiaľ čo najvyššia konfigurácia s 512 GB dostala cenu 1 329 eur. iPhone 16 Plus so 128 GB úložiska vychádza na 1 099 eur, s 256 GB úložiska na 1 229 eur a s 512 GB úložiska na 1 479 eur.

Predobjednávky budú spustené v piatok (13. septembra). Oficiálny predaj začína 20. septembra.

Zdieľaj tento článok