Batérie preliate krvou: V baniach ťažia kobalt aj deti do 5 rokov

Nová štúdia upozorňuje na alarmujúce praktiky v dodávateľských reťazcoch batérií, ktoré ohrozujú nielen etické normy, ale aj budúcnosť globálneho priemyslu.

4 min
Batéria
Zdroj: DALLE
V skratke
  • Výskum spoločnosti Infyos odhalil, že 75 % svetového trhu s batériami je prepojených s porušovaním ľudských práv.
  • Nútená a detská práca sú prítomné v dodávateľských reťazcoch, najmä v Číne a Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.
  • Európska únia plánuje zaviesť prísnejšie nariadenia na zabezpečenie etickej výroby batérií.

Lítium-iónové batérie sú dnes neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Nachádzajú sa v smartfónoch, notebookoch, elektromobiloch a mnohých ďalších zariadeniach, ktoré dennodenne používame. Udržateľnosť a etická výroba týchto batérií sú preto kľúčové nielen pre výrobcov a dodávateľov, ale aj pre celú spoločnosť. Nový výskum však odhaľuje, že za ich výrobou sa často skrývajú vážne porušenia ľudských práv.

Skryté riziká v dodávateľských reťazcoch

Spoločnosť Infyos, ktorá sa špecializuje na riadenie rizík v dodávateľských reťazcoch pomocou umelej inteligencie, zverejnila výskum, ktorý poukazuje na znepokojujúce praktiky. Zistili, že až 75 % svetového trhu s batériami má prepojenia na firmy obvinené z nútenej a detskej práce. Toto číslo zahŕňa spoločnosti z odvetví od automobilového priemyslu až po výrobcov spotrebnej elektroniky.

Infyos analyzoval množstvo zdrojov vrátane vládnych dát, správ neziskových organizácií, médií a sociálnych sietí. Výsledky ukazujú, že porušovanie ľudských práv je rozšírené v krajinách bohatých na nerastné suroviny. Osobitná pozornosť sa sústredila na Čínu, najmä na Ujgurskú autonómnu oblasť Sin-ťiang, kde sú hlásené početné prípady nútenej práce.

Deti v baniach a nútená práca

Prípady zneužívania zahŕňajú nútenú prácu dospelých pod hrozbou nízkej alebo žiadnej mzdy, ale aj využívanie detskej práce v nebezpečných podmienkach. V niektorých prípadoch sa hovorí o deťoch vo veku len päť rokov, ktoré pracujú v baniach na ťažbu kobaltu—a to všetko pre suroviny potrebné na výrobu batérií.

Podľa Sarah Montgomery, spoluzakladateľky a generálnej riaditeľky Infyos, „väčšina výrobcov batérií a ich zákazníkov, vrátane automobilových spoločností a energetických firiem, stále nemá úplný prehľad o svojich dodávateľských reťazcoch„. Toto nedostatočné povedomie môže mať vážne dôsledky nielen pre etiku, ale aj pre obchod.

Batéria
Ilustr. foto | Zdroj: Getty Images

Európska únia pripravuje nové nariadenia týkajúce sa batérií, ktoré budú vyžadovať väčšiu transparentnosť v dodávateľských reťazcoch. Cieľom je zabezpečiť, aby sa na európsky trh nedostávali produkty spojené s porušovaním ľudských práv alebo poškodzovaním životného prostredia. Firmy, ktoré nebudú tieto požiadavky spĺňať, môžu čeliť zákazom vstupu na trh a vysokým pokutám.

Výzva na zodpovednosť a transparentnosť

Tieto zistenia by mali byť varovaním pre všetky spoločnosti zapojené do výroby a distribúcie lítium-iónových batérií. Je nevyhnutné, aby prevzali zodpovednosť za svoje dodávateľské reťazce a zabezpečili dodržiavanie etických štandardov. Investícia do sledovateľnosti a transparentnosti môže v dlhodobom horizonte ochrániť firmy pred stratou prístupu na kľúčové trhy a poškodením reputácie.

Aj spotrebitelia majú v tejto situácii svoju úlohu. Zvýšený dopyt po eticky vyrobených produktoch môže tlačiť na firmy, aby zmenili svoje praktiky. Informovanie sa o pôvode produktov a podpora spoločností, ktoré dodržiavajú vysoké etické štandardy, môže prispieť k pozitívnym zmenám v priemysle.

Výroba lítium-iónových batérií stojí na križovatke medzi technologickým pokrokom a etickými výzvami. Ak chceme, aby tento priemysel rástol udržateľne a spravodlivo, je nevyhnutné riešiť problémy spojené s porušovaním ľudských práv. Spoločnosti musia prevziať zodpovednosť a zabezpečiť, že ich úspech neprichádza na úkor najzraniteľnejších členov spoločnosti.

Zdieľaj tento článok