RECENZIA Oppo Reno12 Pro 5G: „Zabijak“ vlajkových lodí, ktorý ide na istotu!

Oppo Reno12 Pro 5G je skutočne šikovný smartfón. Hľadanie niečoho, čo by nezvládol, by vám asi celkom trvalo.

19 min
Oppo Reno12 Pro 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)
V skratke
  • Prečítajte si recenziu na Oppo Reno12 Pro 5G
  • Takto vyzerá "zabijak" vlajkových lodí
  • Taký pomer cena/výkon sa jednoducho nevidí
Oppo Reno12 Pro 5G
8.4 Hodnotenie
Hodnotenie

Oppo Reno12 Pro 5G. Najvyšší člen rodinky Reno12, ktorý láka veľmi zaujímavým pomerom ceny a výkonu, mi robil spoločnosť zhruba posledné dva týždne. Za ten čas som sa snažil zistiť, čo presne má toto zariadenie v úmysle, resp. na akú skupinu zákazníkov cieli. A myslím, že sa mi to napokon podarilo zistiť. No vezmeme to postupne. Všetko potrebné o tomto zariadení sa dozviete v recenzii nižšie.

Oppo Reno12 Pro 5G: Predstavenie zariadenia

Oppo Reno12 Pro 5G, ako bolo spomenuté, je najvyšší model z radu Oppo Reno12. Jeho dvoch nižších súrodencov, teda Reno12 5G a Reno12 FS 5G, sme testovali taktiež, pričom dopadli veľmi dobre. Recenziu Reno12 5G nájdete na tomto odkaze, recenziu Reno12 FS 5G zase na tomto odkaze.

Najvyšší kúsok pôsobí ako „zabijak“ vlajkových lodí. Má totiž takmer prvotriedne parametre, ktoré kombinuje s podozrivo priaznivou cenovkou. Konkrétne na Slovensku je možné si Reno12 Pro 5G zadovážiť v konfigurácii s 12 GB operačnej pamäte a 512 GB interného úložiska za necelých 594 eur. Už na prvý pohľad teda ide o zaujímavú ponuku. No ako je tomu v skutočnosti? Naozaj sa oplatí?

Oppo Reno12 Pro 5G: Balenie

Balenie, ako je dnes bežné, neobsahuje nič iné, než to, čo nevyhnutne potrebujete. Po odkrytí vrchného veka sa vám naskytne pohľad samotných smartfón, pod ktorým nájdete kopu manuálov, nástroj na vyňatie slotu pre SIM kartu a nabíjací kábel. Adaptér, samozrejme, chýba. Buď teda použijete ten, ktorý máte doma, alebo si ho kúpite samostatne. Iné možnosti nie sú.

Je celkom škoda, že sa tento trend, ktorý pred rokmi priniesol Apple, postupne dostáva aj do nižších cenových kategórií. Hoci Reno12 Pro 5G nemožno označiť za lacný smartfón, nespadá ani do ultra-prémiového segmentu. Mnohí by adaptér v balení rozhodne ocenili. No žiaľ, máme smolu. A v tomto konkrétnom prípade je absencia nabíjačky ešte vážnejší problém. Dôvod si však vysvetlíme trochu neskôr.

Oppo Reno12 Pro 5G: Dizajn a konštrukcia

V čom tento smartfón rozhodne nezaostáva, je vonkajší vizuál. Ako na fotkách, tak aj v realite vyzerá naozaj pekne. Oceniť musím veľmi tenké šasi, ktoré pre mňa bolo príjemnou zmenou. Netreba sa však báť toho, že by tenké telo znamenalo akékoľvek kompromisy na odolnosti. Reno12 Pro v ruke pôsobí veľmi solídne. Výrobca si dal záležať na tom, aby smartfón potešil aj tých zákazníkov, ktorí si potrpia na kvalitné materiály..

Koho zrejme nepoteší, sú zákazníci s menšími dlaňami. Reno12 Pro totiž rozhodne nie je kompaktný telefón. Na uhlopriečku meria 6,7 palca. Ostatne meria 161,5 mm na výšku, 74,8 mm na šírku a len 7,4 mm na hrúbku. Hmotnosť činí 180 g, takže ide o jeden z tých ľahších telefónov. Stále je však dostatočne ťažký na to, aby pri úchope nepôsobil ako hračka.

V oblasti displeja nie je veľmi o čom hovoriť. Táto strana je totiž do značnej miery generická. Niečo však spomenúť môžeme. Za zmienku stojí napríklad mierne zakrivenie po stranách, ktoré smartfónu dodáva akúsi eleganciu. Má však aj funkčný benefit, a to pohodlnejšie ovládanie prostredníctvom gest. Vyzdvihnúť taktiež možno tenké rámiky, ktoré sa zdajú byť symetrické po celom obvode. Musím ale upozorniť na spodné rohy, kde je rámik z nevysvetliteľného dôvodu o trochu (no viditeľne) hrubší.

Oppo Reno12 Pro 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Zadná strana je úplne iný príbeh. Pri tej si už rozhodne máme čo povedať. Veľmi sa mi páči štýl, ktorý výrobca zvolil. Zadná strana je predelená na dve nerovnomerné časti. Tá väčšia má drsný poťah pôsobiaci ako veľmi jemný brúsny papier. Na dotyk je to veľmi príjemný materiál. A čo navyše, zariadenie sa vám vďaka nemu len tak nevyšmykne. Druhá časť vypĺňa spodok zadného panelu a má lesklý poťah, ktorý je celkom náchylný na odtlačky prstov. Tieto dve časti sú predelené úzkym, taktiež lesklým pásom s logom výrobcu.

Pri zadnej strane treba spomenúť už len jednu vec, a to modul s fotoaparátmi. Ten má tvar obdĺžnika, ktorý sa tiahne popri bočnej hrane a poskytuje útočisko trom snímačom.

Čo sa týka bočných hrán, aj pri tých bol zvolený lesklý poťah, čo sa mne osobne veľmi nepozdáva, keďže lesklé poťahy treba takmer neustále čistiť, teda ak ich nechcete mať neustále zakryté odtlačkami. Treba však uznať, že telefón vďaka nim vyzerá akosi drahšie, resp. viac „nóbl“.

Ľavá hrana konštrukcie je úplne čistá. Všetky dôležité tlačidlá, teda hlavné tlačidlo a tlačidlá na ovládanie hlasitosti, nájdeme na pravej hrane. Na spodnej hrane sa potom nachádza slot pre SIM/pamäťovú kartu, USB-C port a výstup pre reproduktory.

Za mňa je Reno12 Pro po konštrukčnej i dizajnovej stránke vyhotovený takmer excelentne. Vlastne to jediné, čo mu môžem vytknúť (a aj to nie je nič hrozné), sú lesklé bočné hrany.

Oppo Reno12 Pro 5G: Displej

A by som mal vybrať najsilnejšie stránky tohto smartfónu (čo aj neskôr spravím), displej by na zozname rozhodne nechýbal. Príde mi, že Oppo si dalo na tejto konkrétnej oblasti extra záležať. Hoci ide o telefón za menej ako 600 eur, jeho displej by zahanbil aj niektoré drahšie vlajkové modely.

Ako bolo spomenuté, Reno 12 Pro používa displej s uhlopriečkou 6,7 palca, čo je porovnateľné napríklad s iPhone 15 Pro Max. Inými slovami – nie je to malý telefón. Samozrejme, uhlopriečka nie je jediným lákadlom. Je ním napríklad aj technológia AMOLED, ktorá zabezpečuje prvotriednu reprodukciu farieb. V tomto smere výrazne napomáha aj 10-bitová farebná hĺbka, čo znamená, že telefón dokáže zobraziť vyše miliardy farebných odtieňov.

Oppo Reno12 Pro 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Obsah je pritom nielen krásne farebný, ale aj nádherne ostrý, za čo zase možno vďačiť rozlíšeniu 2 410 x 1 080 pixelov. Platí to ako pre text, tak aj pre fotografie, videá, filmy a prakticky akýkoľvek mediálny formát, na ktorý dokážete pomyslieť. A aby toho nebolo málo, všetko je aj elegantne plynulé, a to vďaka podpore pre obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. Za zmienku ešte stojí podpora HDR10+, svietivosť 1 200 nitov a prítomnosť ochrannej vrstvy Corning Gorilla Glass Victus 2.

Všetky uvedené parametre spoločnými silami utvárajú jeden vysokokvalitný displej, ktorý ulahodí ako laikom, tak aj tým najnáročnejším technologickým nadšencom. Všetok obsah je nádherne kontrastný, ostrý aj plynulý. Nezaznamenal som pritom ani jeden prípad, kedy by obnovovacia frekvencia displeja klesla pod plných 120 Hz. Telefón si túto hranicu strážil naozaj poctivo. Dokonca to zvládol aj pri náročnejších úkonoch, z ktorých by sa mnoho iných (často aj drahších) telefónov poriadne zapotilo.

Čo sa mi priveľmi nepozdávalo, bola maximálna svietivosť. Ide asi o jediný faktor, v ktorom displej na Reno12 Pro zaostáva. Vo väčšine prípadov je pohodlne čitateľný, no ak sa ocitnete na priamo slnku bez akéhokoľvek zdroja tieňa, pripravte sa na to, že si budete musieť na displej tieniť sami. To ale neberiem ako vážny nedostatok.

Koniec koncov, nižšiu svietivosť viac ako adekvátne kompenzujú ostatné parametre displeja. Ak vám záleží na vysokej obrazovej kvalite, Reno12 Pro vás rozhodne nesklame.

Oppo Reno12 Pro 5G: Výkon a batéria

Priznám sa, v tomto smere som mal určité predsudky. Predtým, ako sa ku mne smartfón dopracoval, som si rýchlo preletel jeho technické parametre. Oči sa mi zastavili na sekcii venovanej procesoru. V tej totiž stálo, že zariadenie poháňa procesor Dimensity 7300 Energy od spoločnosti MediaTek. Práve slovo „Energy“ vo mne vyvolalo obavy, no napokon som sa bál úplne zbytočne.

V skutočnosti totiž ide o veľmi schopný procesor. Je založený na 4-nm výrobnom procese, pričom pozostáva z ôsmich jadier, a to štyroch s taktovacou frekvenciou 2 GHz a štyroch s taktovacou frekvenciou 2,5 GHz. Áno, nie je to najvyššia taktovacia frekvencia, k akej sa dá dostať, no stále je reč o telefóne, ktorý nepatrí medzi tie najdrahšie, aké sa dajú zohnať.

Oppo Reno12 Pro 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Dôležité je, ako si vedie v praxi. A odpoveď vás poteší – skvele. Procesor nezaháľa de facto pri ničom. Každodenné aktivity, ako je odpisovanie na správy, surfovanie po webe, počúvanie hudby, občasné hranie hier a pozeranie filmov, toto všetko zvládne ľavou-zadnou. Pomerne bez problémov si potom poradí aj s náročnejšími scenármi, ako je multitasking.

Mnohým cenovo dostupnejším smartfónom robí problém aplikácia fotoaparátu. Tá si totiž vyžaduje obrovské množstvo spracúvania, a teda aj veľa výpočtového výkonu. Na Reno12 Pro som si žiadne takéto komplikácie nevšimol. Spúšť vždy reagovala promptne. Dokonca aj prepínanie medzi režimami fotenia bolo nádherne plynulé. Ešte viac ma ale prekvapil proces postprodukcie. Pochopiteľne, vyhotovenie nočných fotografií chvíľu trvá, no v drvivej väčšine prípadov je postprodukcia priam blesková.

Asi mi nenapadne nič, čo by čip v Reno12 Pro nezvládol. Áno, keď ho zahltíte väčším množstvom náročných aplikácií, prípadne točíte dlhé videá vo vysokom rozlíšení, pomedzi čo odpisujete na správy a nahrávate uložené zábery na cloud, treba rátať s tým, že sa telefón výrazne zahreje a tým pádom aj spomalí. Myslím si ale, že deväť z desiatich používateľov nikdy nedosiahne vrchnú hranicu toho, čoho je schopný.

A nie je len výkonný. Je aj efektívny, čím môžeme premostiť k batérii. Tá sa môže pochváliť veľmi slušnou kapacitou až 5 000 mAh. Viem, že čistá kapacita je len jedným z kľúčov k úspechu, v tomto prípade však ide o celkom adekvátnu výpovednú hodnotu. Inými slovami – batéria v smartfóne vydrží naozaj dlho.

Presná doba výdrže závisí od toho, ako moc nároční ste. Osobne by som seba zaradil niekde do priemeru. Počas ľahších dní, kedy som maximálne odpísal na pár správ, skontroloval e-mail, chvíľu posurfoval po TikToku a pozrel jednu epizódu seriálu, mi večer stále ostávalo okolo 40 percent batérie, čo je veľmi slušné. Technicky tak môže ísť aj o dvojdňový telefón, ak uskromníte svoje nároky. Bežné dni som končil so zhruba 20 až 30 percentami, čo taktiež nie je na zahodenie.

Rovnako nie je na zahodenie 80-wattové nabíjanie, ktoré Reno12 Pro podporuje. Teraz sa ale treba vrátiť k tomu, čo som spomenul v sekcii o balení – nabíjačku k telefónu nedostanete. Ak teda nemáte doma adaptér schopný dodať energiu výkonom 80 W, na nabitie v priebehu trištvrte hodiny môžete zabudnúť. Žiaľ, takýto adaptér nemám doma ani ja, takže nemôžem potvrdiť, či pri výkone 80 W nabíjanie skutočne trvá len 46 minút.

Oppo Reno12 Pro 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Oppo Reno12 Pro 5G: Fotoaparáty

Fotografia vo svete smartfónov vystupuje ako jedna z najdôležitejších schopností. Fotíme asi všetci. A samozrejme, chceme, aby sme mohli dôležité okamihy v našich životoch zaznamenávať v čo najvyššej kvalite. Niet sa teda čo čudovať, že práve fotografii prikladá mnoho výrobcov najviac pozornosti. Ako je na tom Oppo?

Čo sa týka Reno12 Pro 5G, tento telefón má skutočne obstojnú zostavu fotoaparátov. Vzadu sú k dispozícii tri snímače, a to hlavný objektív s rozlíšením 50 Mpx, clonou f/1,8, ohniskovou vzdialenosťou 26 mm, podporou pre optickú stabilizáciu obrazu (OIS) a automatické zaostrovanie (PDAF), teleobjektív s rozlíšením 50 Mpx, clonou f/2.0, ohniskovou vzdialenosťou 47 mm a podporou pre 2-násobné optické priblíženie, a napokon ultraširokouhlý objektív s rozlíšením 8 Mpx, clonou f/2.2, ohniskovou vzdialenosťou 16 mm a 112-stupňovým zorným poľom. Vpredu sa nachádza selfie objektív s rozlíšením 50 Mpx, clonou f/2.0 a ohniskovou vzdialenosťou 21 mm.

Na papieri znie foto výbava naozaj lákavo. A veľmi ma teší, že lákavá je aj v praxi. hlavný snímač produkuje vysokokvalitné snímky v de facto akýchkoľvek podmienkach. Či je vonku svetlo alebo prší, vždy si dokáže pozbierať dostatok svetla na vyhotovenie nádherne ostrých a čistých záberov, ktoré navyše vypĺňajú atraktívne sýte farby. Len málokedy sa stalo, že výsledná fotka nebola detailná. A aj to mohla byť moja chyba.

To isté platí aj o ultraširokouhlom objektíve. Jediným problémom môže byť rozlíšenie, keďže 8 Mpx naozaj nie je veľa, no ostatne mu nemožno nič vytknúť. Dokonca som mu ochotný to menšie rozlíšenie odpustiť, nakoľko jeho výsledky prekonávajú očakávania, a to ako z hľadiska ostrosti, tak aj z hľadiska farieb a dynamického rozsahu.

Teleobjektív ma totálne odrovnal. Nečakal som nič extra, no nakoniec som extra skutočne dostal. Málokde sa nájde tak kvalitný zoom. Keď som si z môjho balkónu priblížil strom nachádzajúci sa na opačnom konci „ulice“, mohol som dobre že nie zrátať, koľko listov má jeho koruna. Či už aplikujete 2-násobné, 5-násobné, 10-násobné či 20-násobné priblíženie, ostrosť máte zaručenú (v rámci možností, samozrejme).

Potešili ma potom aj nočné fotografie. Hlavný objektív si dokáže pozbierať prekvapujúce množstvo svetla aj o slabších zdrojov. Zvládol to dokonca vtedy, kedy bola najbližším zdrojom svetla 20 metrov vzdialená pouličná lampa. Veľmi chvályhodné. No občas snímač mierne zaváhal a snímka, ktorú vyprodukoval, vyzerala skôr ako náhodná spleť tmavých vodových farieb. Väčšina pokusov však skončila úspechom.

A selfie? Tým osobne neprikladám ktovieakú váhu, no uznávam, že Reno12 Pro to s nimi naozaj vie. Ostrosť detailov, dynamický rozsah, reprodukcia farieb, to všetko je vždy na vysokej, ba až vlajkovej úrovni. Dokonca aj portrétový režim funguje tak, ako by mal fungovať všade – presné orezanie a plynulé rozostrenie.

Teší ma, že si Oppo dalo na fotografií tak veľmi záležať. Je to vidno. Nabudúce by som však ocenil vyššie rozlíšenie ultraširokouhlého fotoaparátu.

Oppo Reno12 Pro 5G: Softvér

V tomto bode sa presúvame do poslednej opisnej sekcie tejto recenzie. Softvér, čo sa týka smartfónov Oppo, mi vždy vyhovoval. Používajú totiž rozhranie ColorOS, ktoré ponúka nielen kopu funkcií a solídnu stabilitu, ale aj rozsiahlu paletu možností prispôsobenia. Každý si môže prispôsobiť aj drobnejšie detaily. Samozrejme, nehovoríme len o tapete.

Zmeniť si môžete aj tapetu, typ písma, vzhľad ikon aplikácií, vizuál Always-on displeja, farby rozhrania, animáciu odtlačku prsta či osvetlenie na okraji. A ak vám to srdce ráči, môžete si zmeniť rovno celý motív.

ColorOS mi skutočne sadol a vždy sa poteším, keď mám možnosť sa znovu ponoriť do jeho útrob a prispôsobiť si čo najviac vecí podľa vlastných predstáv. Taktiež mi vyhovuje v tom, že v podstate funguje ako čistý Android. Potiahnutím zhora nadol sa vysunie ovládací panel, potiahnutie opačným smerom zase vyvolá menu s aplikáciami. Naľavo od domovskej obrazovky sa nachádza sekcia s novinkami (Google).

Jedna vec mi však na ColorOS predsa len prekáža, a to množstvo bloatvéru, teda predinštalovaných aplikácií. Tento istý problém som mal aj pri Reno12 FS 5G. To bol však podstatne lacnejší model, teda som bloatvér ako-tak dokázal akceptovať. No prečo je aj v telefóne za skoro 600 eur?

Presnú odpoveď na túto otázku nemám. Domnievam sa ale, že aj v tomto prípade pomohol znížiť konečnú predajnú cenu zariadenia. Nemožno vylúčiť, že ak by v Reno12 Pro nebol bloatvér, stál by citeľne viac. Prekáža mi, no zároveň chápem jeho význam. Aspoň že má používateľ možnosť všetky predinštalované aplikácie odstrániť.

Oppo Reno12 Pro 5G: Verdikt

Oppo Reno12 Pro je veľmi schopný smartfón, ktorý nepochybne sadne širokej skupine zákazníkov, nech už majú akékoľvek preferencie. Toto nie je telefón, ktorý by robil jednu vec excelentne a ostatne priemerne. Tento telefón robí všetko veľmi dobre. Chcete kvalitný displej? Chcete výkonný procesor? Chcete kvalitné fotografie? Chcete trvácnu batériu s rýchlym nabíjaním? Reno12 Pro toto všetko má. A nielen to.

Tento kúsok je v mojich očiach veľmi výhodnou ponukou, ktorú odporúčam aspoň zvážiť, keď sa budete obzerať po novom telefóne. Samozrejme, 600 eur za telefón nie je málo, no verte mi, za tie peniaze dostanete niečo, čo by ste inde často nedostali ani za vyššie ceny.

Reno12 Pro 5G prekvapil aj potešil. Dobrá práca, Oppo.

Oppo Reno12 Pro 5G
Hodnotenie
Hodnotenie 8.4
Konštrukcia 9
Dizajn 8
Displej 8
Výkon 8
Batéria 9
Fotoaparáty 8
Softvér 9
Zdieľaj tento článok