RECENZIA Oppo Reno12 FS 5G: Krásny dizajn, dlhá výdrž, šikovný softvér!

Oppo Reno12 FS 5G je smartfón strednej triedy, ktorý sa snaží učarovať v mnohých smeroch. Darí sa mu to?

22 min
Oppo Reno12 FS 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)
V skratke
  • Oppo Reno12 FS 5G je smartfón strednej triedy
  • Učarovať dokáže už na prvý pohľad
  • Dôležité je však aj to, čo je vo vnútri
Oppo Reno12 FS 5G
7.6 Hodnotenie
Hodnotenie

Zhruba pred dvomi týždňami sa mi do rúk dopracoval celkom zaujímavý smartfón, a to Oppo Reno12 FS 5G. Názov znie komplikovane, no samotné zariadenie komplikované nie je. Ide o súrodenca modelu Oppo Reno 12 5G, ktorý sme na našom webe recenzovali koncom minulého mesiaca. Je lacnejší, tým pádom má aj mierne okresanú výbavu. Ako veľmi? Odpovede nielen na túto otázku sa dočítate v recenzii nižšie.

Oppo Reno 12 FS 5G: Predstavenie zariadenia

Oppo Reno 12 FS 5G je cenovo dostupný reprezentant stále čerstvého radu Oppo Reno 12. Výrobca pri návrhu tohto smartfónu prikladal dôraz veľkosti úžitkovej plochy displeja, kapacite operačnej pamäte a úložiska, ale aj dizajnu. Samozrejme, keďže ide o lacnejší model, treba rátať s určitými obmedzeniami.

Smartfón je k dispozícii aj na našom trhu. Zadovážiť si ho môžete ako novinku, a to za necelých 400 eur v konfigurácii s 12 GB operačnej pamäte a 512 GB interného úložiska. Presne túto konfiguráciu som mal k dispozícii na testovanie.

Oppo Reno 12 FS 5G: Balenie

Ako je už dnes zvykom, obsah krabičky, v ktorej smartfón prišiel, je relatívne skromný. Obsahuje prakticky iba samotný telefón a nabíjací kábel USB-A do USB-C. To je všetko. Okrem toho môžete rátať už len s nástrojom na vyňatie slotu so SIM kartou a pamäťovou kartou. Ochranné puzdro, žiaľ, chýba.

Osobne si myslím, že aspoň v cenovo dostupnejšej kategórii smartfónov by mohla táto prax, ktorú pred rokmi započal Apple, vymiznúť. Hoci je pravda, že mnohí z nás majú doma iné nabíjačky, tie nemusia byť so zariadením plne kompatibilné, a teda nemusia byť schopné zabezpečiť najvyšší, resp. podporovaný výkon.

Oppo Reno 12 FS 5G: Dizajn a konštrukcia

V tomto bode sa už presúvame k samotnému smartfónu. Začneme jeho vonkajším prevedením, čiže kvalitou konštrukcie a vizuálnym prevedením. Musím uznať, že v týchto smeroch ma Oppo Reno 12 FS 5G veľmi milo prekvapil. Ak by som vopred nevedel cenu, tipoval by som, že stojí okolo 600 až 700 eur. Pod tento dojem sa podpísala predovšetkým zadná strana, ktorá zaujme gradientovým poťahom. Konkrétne som mal k dispozícii farebné prevedenie Amber Orange.

Poťah je doplnený o asymetrické pruhy, ktoré je vidno najmä pri pohľade proti svetlu. Dodávajú akýsi dojem prestíže, čo nikdy nie je na škodu. Viac však musím vyzdvihnúť to, že ide o matnú povrchú úpravu, ktorá je doslova imúnna voči odtlačkom prstov.

Zadná strana je taktiež domovom pre modul s fotoaparátmi. Výrobca zvolil okrúhly dizajn, ktorý mi do istej miery pripomína modely Huawei Mate. A to rozhodne nemyslím ako kritiku. Poťah modulu je trochu lesklejší, no stále dostatočne matný na to, aby sa na ňom nezbierali neatraktívne „capkanice“. Celkovo poskytuje útočisko trom objektívom a jednému LED svietidlu. A Keďže je umiestnený presne v strede vrchnej časti, telefón po položení na stôl neposkakuje. Je to drobnosť, no aj na drobnostiach záleží.

Oppo Reno12 FS 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Pokiaľ ide o prednú stranu, tá je generická. Takmer celú ju pokrýva plochý displej, ktorý obopínajú tenké, no nie všade symetrické rámiky. Nemožno si nevšimnúť výraznejšej brady, ktorá mierne uberá na atraktivite. Viem však, že spracovanie rámikov tak, aby boli všade rovnaké, je ťažšie, než sa môže zdať. A keďže píšem o telefóne spadajúcom do cenovo dostupnejšej triedy, väčšiu bradu mu dokážem odpustiť. Ostatne z displeja uberá priestor už len malý okrúhly výrez pre selfie fotoaparát.

A čo bočné hrany? Pri tých sa Oppo rozhodlo aplikovať lesklý poťah, čo má pozitíva i negatíva. Pozitívom je, že na pohľad vyzerajú naozaj pekne, ba až prémiovo. Negatívom je, že sú veľmi náchylné na zbieranie odtlačkov prstov. Ak teda chcete smartfón udržať vždy pekný, budete musieť bočné hrany pravidelne utierať. Samozrejme, vyriešiť to možno nasadením ochranného puzdra, teda ak ste ochotní si ho zakúpiť samostatne.

Ľavá hrana je úplne čistá, všetky dôležité tlačidlá sa nachádzajú na pravej hrane, kde sú veľa ľahšie dostupné (ak používate smartfóny pravou rukou). Hoci mám menšie dlane, vždy pohodlne dosiahnem ako na hlavné tlačidlo, tak aj na tlačidlá pre ovládanie hlasitosti, čo vnímam ako veľké plus. Telefón je to totiž naozaj veľký.

USB-C konektor spoločne s výstupom pre reproduktory a slotom so SIM a pamäťovou kartou sú umiestnené na spodnej hrane.

Zariadenie do ruky padne veľmi pohodlne. Ak však máte menšie dlane (ako ja), môže vám občas robiť problém ovládanie jednou rukou. Na ulhopriečku totiž telefón meria takmer 6,7 palca, takže sa rozhodne zaraďuje medzi tie väčšie kúsky. Na výšku meria 163,1 mm, na šírku 75,á mm a na hrúbku 7,76 mm. Hmotnosť činí okolo 187 g, čo je na túto cenovú kategóriu tak akurát.

Oppo Reno12 FS 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Čo musím trochu vytknúť, je prevedenie rohov. Tie síce nie sú také ostré, ako napríklad pri Galaxy S24 Ultra, no nie sú ani príliš oblé. Občas môžete cítiť, ako sa vám zariadenie doslova vtláča do dlane, čo nemusí byť príjemné. Taktiež sa mi veľmi nepozdáva umiestnenie snímača odtlačkov prstov. Ten je na môj vkus celkom nízko. Ostatne si ale myslím, že po konštrukčnej stránke je Oppo Reno12 FS 5G v pomere k svojej cene vyhotovený veľmi slušne. Palec hore.

Oppo Reno 12 FS 5G: Displej

Displej by som po kvalitatívnej stránke zaradil niekde do zlatého priemeru. V podstate ma v ničom nesklamal. Na mňa je síce trochu veľký, no to, že mám malé dlane, nie je chyba výrobcu. Vyzdvihnúť musím jeho rozlíšenie, ktoré je na pomery nižšej strednej triedy celkom ostré. Konkrétne panel podporuje rozlíšenie FHD+, resp. 2 400 x 1 080 pixelov. Poteší taktiež jeho 92,2-percentný pomer ku konštrukcii.

Ešte viac ma ale potešila podpora obnovovacej frekvencie 120 Hz. Takmer všetok obsah je teda elegantne plynulý. Veľmi rád vidím, že sa plynulé displeje postupne začínajú rozmáhať aj v nižších cenových segmentoch. Občas som ale mal pocit, že telefón sa na 120 Hz drží z posledných síl. Vo výnimočných prípadoch dokonca spadla, zrejme aby sa predišlo preťaženiu.

Viac ma zarazila responzívnosť. Prišlo mi, akoby displej na dotyky reagoval s veľmi miernou, no stále citeľnou odozvou. Veľmi sa mi to nezdalo, keďže podporuje vzorkovaciu frekvenciu 240 Hz, čo je ako-taký štandard. Možno som ale len príliš rozhýčkaný, keďže spoločne s Oppo Reno 12 FS 5G som testoval ešte jeden telefón, ktorý je podstatne drahší.

Samozrejme, tým nechcem povedať, že by bol telefón spomalený či zasekaný. To nie. Keď som ho používal aktívne niekoľko hodín, pomalšej odozvy som si prestal všímať. Nie je to teda nič hrozné.

Oppo Reno12 FS 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Čo sa týka zvyšných parametrov, displej má 8-bitovú farebnú hĺbku, čiže dokáže zobraziť 16,7-milióna farebných odtieňov. Pochváliť sa taktiež môže 100-percentným pokrytím spektra DCI-P3 a sRGB. Svietivosť sa na priamom slnku dokáže vyšplhať na 1 200 nitov, v extrémnych prípadoch potom až na 2 100 nitov.

Okrem (veľmi mierne) pomalšej odozvy nemám telefónu, pokiaľ ide o displej, čo vytknúť. Myslím si, že v pomere na cenu, za ktorú sa smartfón predáva, ide o viac než štedrý panel, na ktorom každý obsah vyzerá dobre. Je veľký, je ostrý, je čitateľný aj na slnku, je plynulý. Čo viac si priať?

Oppo Reno 12 FS 5G: Výkon a batéria

Od telefónu za menej ako 400 eur nemožno čakať zázraky, pokiaľ ide o výkonnosť. Z osobnej skúsenosti však viem, že len málokto dokáže naplno využiť procesory, ktoré sa nachádzajú v špičkových vlajkových lodiach. Na písanie správ, sledovanie videí či surfovanie po webe skutočne nepotrebujete beštiálny výkon. Koniec koncov, toto sú aktivity, ktoré na smartfóne asi väčšina z nás vykonáva najviac.

Na tieto účely vám Oppo Reno 12 FS 5G postačí s prehľadom. Je vybavený procesorom MediaTek Dimensity 6300 pozostávajúcim z ôsmich jadier s maximálnou taktovacou frekvenciou 2,4 GHz. Nemôžem povedať, že by bol tento smartfón najvýkonnejším vo svojej triede. Avšak som toho názoru, že väčšina zákazníkov, ktorá je zvyknutá na strednú triedu, bude spokojná.

Telefón zvládne všetky základné úkony bez odvrávania. Spúšťanie a vypínanie aplikácií je relatívne rýchle, rovnako ako interakcia s používateľským rozhraním. Schopne si poradil dokonca aj s náročnejšími aplikáciami a miernym multitaskingom. Koniec koncov, intenzívny multitasking je niečo, čo skutočne vyžadujú len tí najnáročnejší.

Samozrejme, procesor sa dá preťažiť, napríklad keď na ňom zapnete náročnú hru s vysokými grafickými požiadavkami, prípadne keď kombinujete fotenie či natáčanie s nahrávaním na cloud. Taktiež treba poznamenať, že otváranie i zatváranie aplikácie fotoaparátu chvíľku trvá, no nie je to nič hrozné. Ktovieako plynulé potom nie je ani prepínanie medzi režimami fotenia a spracúvanie vyhotovených snímok a videí. No pri cenových pomeroch, z akých tento smartfón pochádza, to nie je nič nezvyčajné.

Oppo Reno12 FS 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Aby som to zostručnil, na každodenné bežné aktivity, ako je odpisovanie na správy, telefonovanie, pozeranie videí, scrollovanie sociálnych sietí a občas nejaké to fotenie, je Oppo Reno12 FS 5G postačujúci. Je toho veľmi málo, čo naozaj nezvládne. Ak na ňom nerozbehnete desať aplikácií naraz, myslím si, že po tejto stránke budete spokojní.

Tým môžeme premostiť k ďalšiemu dôležitému aspektu, ktorým je výdrž. A v tom Oppo Reno12 FS 5G priam exceluje. A asi sa niet čo čudovať, keďže je vybavený 5 000 mAh článkom, ktorý podporuje 45-wattové nabíjanie.

Každá batéria je iná, pričom jeden článok s kapacitou 5 000 mAh nemusí vydržať tak dlho, ako iný 5 000-mAh článok. Kľúčovú úlohu totiž zohráva aj energetická efektivita čipu a optimalizácia softvéru. Oppo však pri tomto kúsku zvládlo všetko na výbornú (o softvéri si povieme trochu neskôr).

Telefón mi vždy bez väčších problémov vydržal na celý deň používania, niekedy dokonca až na dva dni. A to nehovorím o dňoch, kedy by som ho zapol len trikrát za deň na pár minút. Aj keď som pozeral niekoľko epizód obľúbeného seriálu, odpisoval na správy, používal navigáciu a počúval hudbu, na konci dňa mi veľakrát ostávala štvrtina či pätina kapacity. A to sa o veľa telefónoch povedať nedá.

Oceniť taktiež musím zmienenú podporu 45-wattového nabíjania, no ako ste sa mohli dozvedieť krátko po úvode tohto článku, nabíjací adaptér a kábel v balené nenájdete. Málokomu sa pritom doma len-tak povaľuje nabíjačka schopná dodať takýto výkon. Dosť možno si ju teda budete musieť zakúpiť samostatne.

Ďalej musím zmieniť kvalitu vibračného motorčeka. Ten je na tom slabšom konci. Samozrejme, toto je celkom bežný štandard, pokiaľ ide o smartfóny strednej a nižšej triedy, no pri modeli za 400 eur by som jednoducho čakal o trochu viac. Na druhú stranu, tento nedostatok môžete vyriešiť tým, že vibrácie jednoducho vypnete. Aj tak sa dá.

Oppo Reno12 FS 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Zariadenie som sa rozhodol podrobiť záťažovému testu v rámci benchmarkingovej platformy Geekbench. V teste na jedno jadro dokázal obdržať 785 bodov, v teste na viac jadier zase 1 982 bodov. V prípade prvého testu je výsledok porovnateľný napríklad s modelmi Google Pixel 5 či Samsung Galaxy Note10+ 5G. Bývalej vlajke od Samsungu sa potom približuje aj výsledok testu na viac jadier.

Nemôžem povedať, že by telefón ponúkal najlepší výkon vo svojej triede. Myslím si ale, že väčšina zákazníkov, ktorá preferuje túto cenovú kategóriu, sa nebude mať na čo sťažovať. Nižšiu taktovaciu frekvenciu totiž kompenzuje veľmi štedrá kapacita úložiska (512 GB) a operačnej pamäte (12 GB).

Oppo Reno12 FS 5G: Fotoaparáty

Oppo Reno12 FS 5G je zariadenie, pri ktorom už na prvý pohľad vidno, čo je jeho zameraním. Konkrétne v tomto prípade sa to zdajú byť fotoaparáty, keďže sa ukrývajú vo veľmi pôsobivom module imitujúcom vlajkové lode. No vzhľad je jedna vec, kvalita je vec druhá.

Začneme hlavným fotoaparátom. Jeho úlohu plní snímač s rozlíšením 50 Mpx, clonou f/1,8, 76-stupňovým zorným poľom a podporou pre automatické zaostrovanie. Takéto objektívy sú v cenovej réžii okolo 400 eur relatívne všedné, avšak rozlíšenie nie je všetko. Veľa záleží aj od optimalizácie softvéru a ďalších úprav, ku ktorým výrobcovia pristupujú podľa vlastných preferencií.

Ako je na tom Oppo? Aspoň pri hlavnom objektíve celkom slušne. Ak mu dáte dostatok svetla, môžete rátať s veľmi slušnou kvalitou výstupov. Prekvapila ako práca s farbami, tak aj ostrosť. Musím však podotknúť, že sýte farby nie sú vždy zárukou. Všimol som si, že akonáhle má objektív k dispozícii len o trochu menej svetla, kontrastnosť snímok výrazne upadá, rovnako ako ostrosť detailov.

Taktiež sa mi niekedy zdalo, že objektív z určitého dôvodu pri spracúvaní snímok aplikuje až príliš silné doostrovanie, kvôli ktorému vedia pôsobiť nekvalitne či umelo. Vo väčšine prípadov však je spoľahlivý. Dobrú prácu odvádza dokonca aj pri automatickom zaostrovaní, kedy adekvátne vyzdvihuje žiadané objekty do popredia.

Pokiaľ ide o ultraširokouhlý objektív, ten ma prekvapil asi ešte viac ako hlavný snímač. Hoci má rozlíšenie iba 8 Mpx, clonu f/2.2 a 112-stupňové zorné pole, snímky, ktoré vyhotovuje, sú celkom kvalitné a atraktívne. Prekvapilo ma, že pri fotení cez ultraširokouhlý objektív pôsobil okolitý svet akosi živšie, čo pripisujem najmä sýtosti farieb – stromy videl zelenšie, oblohu modrejšie Detaily nie sú najostrejšie, no práca s farbami to vynahradzuje.

Tretím fotoaparátom je makro objektív s rozlíšením 2 Mpx. Na senzory tohto typu mám už dlhú dobu celkom striktný názor, no vždy im dám aspoň šancu. A treba uznať, že makro snímač, ktorým je vybavený Oppo12 FS 5G, na tom nie je až tak zle. Ostrenie je veľký problém, no ak máte aspoň trocha trpezlivosti, môžete zblízka zachytiť použiteľné zábery. Za nádherné ich označiť nemôžem, keďže im chýbajú detaily.

Na záver ešte zoom, nočné fotenie a selfie objektív. Priblíženie ma ktovieako neprekvapilo. Podporovaný je 10-násobný zoom, no keďže smartfón nemá dedikovaný teleobjektív, obraz je generovaný digitálne. Pri 2-násobnom priblížení sú výstupy ako-tak slušné, no pri každom ďalšom zoome kvalita výrazne upadá.

Nočné fotografie u mňa vyvolali zmiešané pocity. Celkom ma prekvapilo, že telefón nočný režim neaktivuje automaticky. No to nie je až taký problém – zapnúť sa dá aj manuálne, a to v sekcii rozšírených nastavení. S mimoriadne ostrými zábermi po západe slnka však nerátajte. Niektoré zábery sú použiteľné, iné vôbec. Aj nejaký nočný režim je však lepší, ako žiadny režim.

Predný objektív ma v jednej veci príjemne prekvapil, v jednej zase sklamal. Prekvapil ma detailnosťou a farebnosťou, sklamal ma slabou kvalitou orezávania. Ako môžete vidieť na snímkach nižšie, moja tvár je takmer po celom obvode rozostrená – všimnúť si to možno najmä pri ušiach a končekoch vlasov. Ešte horšie to je v prípade, že svoju tvár odfotíte mierne zboku. Vtedy telefón v postprodukcii skutočne len háda, čo by asi bolo správne.

Samozrejme, orezávanie sa aplikuje iba pri portrétovom režime. Pri štandardnom fotení je kvalita selfie snímača obstojná, ba až slušná.

Aby som túto sekciu zosumarizoval – fotoaparáty, ktoré používa Oppo Reno12 FS 5G, sú priemerné. Nemajú nič, čím by ohúrili, no zároveň nemajú nič, čím by úplne sklamali. A myslím si, že takáto „rovnováha“ je v prostredí cenovo dostupnejších smartfónov kľúčová.

Oppo Reno12 FS 5G: Softvér

Po softvérovej stránke je telefón poháňaný rozhraním ColorOS vo verzii 14.0. A stále sa držím toho, čo som povedal už dávnejšie. ColorOS je veľmi pôsobivá nadstavba pre Android, ktorá upravuje len tie oblasti, kde je to naozaj treba. Osobne sa mi najviac páči možnosť konfigurácie viacerých kľúčových aspektov rozhrania, vrátanie správania Always-on displeja (AoD), vzhľadu motívov, prevedenia ikon, veľkosti písma či farebných zladení. Prispôsobiť taktiež možno animáciu odtlačku prsta či osvetlenie na okraji.

ColorOS potom musím pochváliť aj z hľadiska funkčnosti a stability. Rozhranie je to veľmi intuitívne, a teda jednoduché na ovládanie, čo je asi vždy plus. Zhora nadol sa dopracujete k ovládaciemu panelu alebo sekcii s názvom Shelf, potiahnutím zdola nahor zase vyvoláte menu s aplikáciami. Keď prejdete úplne doľava, zobrazia sa aktuálne novinky (Google).

Čo pochváliť nemôžem, je množstvo bloatvéru, teda množstvo vopred predinštalovaných aplikácií. Tých je tu naozaj mnoho, kvôli čomu telefón hneď po zapnutí môže na niekoho pôsobiť chaoticky. Na Oppo Reno12 FS 5G boli predinštalované napríklad aplikácie Netflix, TikTok, Facebook, LinkedIn, Temu, počasie24, ako aj šesť hier.

Dobrou správou je, že predinštalované aplikácie môžete v prípade potreby vymazať. Taktiež stojí za zmienku, že aj vďaka bloatvéru dokážu výrobcovia znižovať nákladovosť svojich zariadení, a teda ich ponúkať za prijateľnejšie cenovky.

Oppo Reno12 FS 5G: Verdikt

Oppo Reno12 FS 5G je celkom zaujímavý smartfón. Niektoré veci zvláda na výbornú, niektoré priemerne, pri niektorých zase celkom značne zaostáva. No ak by som to mal všetko spriemerovať, povedal by som, že ide o obstojný telefón, ktorý rozhodne poteší nemálo zákazníkov. Odporučil by som ho najmä mladšej vekovej kategórii či študentom, ktorí zvyčajne majú obmedzené rozpočty.

Dizajn je pekný, no pre niektorých môže byť až príliš „živý“. Displej je veľký, ostrý a plynulý, no občas aj spomalený. Výkon je slušný, no občas môže zaváhať. Batéria je objemná, no nabíjačku si musíte kúpiť sami. Asi chápete, kam tým mierim. Takmer všetko pre má svoje proti.

No keď sa tak nad tým zamyslím, v podstate nebolo nič, čo by Oppo Reno12 FS 5G nezvládol. Pozrel som si na ňom filmy, dovolil mi odpísať na správy, odfotil snímku, natočil video, spustil hru. Ako som už niekoľkokrát spomenul, tento telefón na všedné aktivity postačí s prehľadom, na náročnejšie aktivity s trochu menším prehľadom.

Jednou vetou – ak vám záleží na dizajne, dlhej výdrži a šikovnom softvéri, Oppo Reno12 FS 5G rozhodne stojí za pokus.

Oppo Reno12 FS 5G
Hodnotenie
Hodnotenie 7.6
Konštrukcia 8
Dizajn 8
Displej 7
Výkon 6
Batéria 9
Fotoaparáty 6
Softvér 9
Zdieľaj tento článok