Pixel 9 RECENZIA: Fantastická výdrž batérie, ešte lepšie fotoaparáty

Posledný týždeň som strávil testovaním všetkého, čo ponúka nový Google Pixel 9. Milo ma prekvapil v nejednom smere.

23 min
Google Pixel 9
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk
V skratke
  • Čo ponúka základný model z nového radu Pixel 9?
  • Nielen na túto otázku sa pokúsim odpoveď v recenzii nižšie
  • V mnohých smeroch potešil, takmer ničím nesklamal
Google Pixel 9
8.6 Hodnotenie
Hodnotenie

Google zhruba dva týždne dozadu ukázal svetu svoj najnovší rad vlajkových lodí. Dočkali sme sa odhalenia hneď troch modelov, a to základného Pixel 9 a dvoch prémiovejších modelov Pixel 9 Pro a Pixel 9 Pro XL. Na našom webe sme už publikovali recenziu najvyššieho modelu (Pixel 9 Pro XL), teraz si podrobnejšie rozoberieme ten základný.

Pixel 9 aktívne používam okolo týždňa, v priebehu ktorého sa mi podarilo nazbierať dostatok znalostí na to, aby som mohol zhodnotiť ako plusy, tak aj mínusy tohto zariadenia. A veľmi ma teší, že prevládajú skôr pochvaly, než kritika.

Google Pixel 9: Predstavenie zariadenia

Google Pixel 9, ako bolo spomenuté, je základný model z rovnomennej série, ktorá bola predstavená 13. augusta. Hoci ide o najlacnejší model z trojice, rozhodne má čo ponúnuť, a to ako po hardvérovej, tak aj sotvérovej stránke.



Výrobca tento rok stavil na modernizovaný dizajn, ktorý sa mne osobne veľmi páči. K zásadným vylepšeniam však došlo aj v interiéri. Rátať možno s výkonným procesorom, veľmi slušnou batériou, ako aj štedrou kapacitou operačnej pamäte. Čo postačovať nemusí, je základná kapacita úložiska, ktorá sa drží na 128 GB, čo na dnešné pomery nie je zrovna veľa.

Pixel 9 na našom trhu dostal odporúčanú maloobchodnú cenu od 909 eur. V predaji je od 22. augusta, pričom zakúpiť ho možno u partnerov O2 Slovakia, Alza.sk, DATART a NAY.

Google Pixel 9: Balenie

Ako býva zvykom, Pixel 9 prichádza vo veľmi skromnej krabičke. V podstate obsahuje len dve dôležité veci, a to smartfón a nabíjací kábel, ktorý z oboch strán vyúsťuje do USB-C konektora. Adaptér teda buď to máte doma, alebo si ho musíte zakúpiť samostatne. Krabička ďalej obsahuje zopár manuálov s inštrukciami a nástroj na vyňatie slotu pre SIM kartu.

Google Pixel 9: Dizajn a konštrukcia

Pár riadkov vyššie som spomenul, že Google pri novej generácii smartfónov Pixel zvolil modernizované vizuálne prevedenie. Mne osobne sa veľmi páči, a to aj pri základnom Pixel 9. Pokiaľ ide o rozmery, tie dosahujú 152,8 mm na výšku, 72 mm na šírku a 8,5 mm na hrúbku. Hmotnosť činí 198 g.

Vďaka týmto parametrom sa zariadenie drží a používa veľmi pohodlne. Nie je príliš veľké, ani príliš malé. Osobne patrím medzi skupinu ľudí s menšími dlaňami, no aj napriek tomu som vedel Pixel 9 pohodlne používať jednou rukou. Hmotnosť necelých 200 g zase zabezpečuje, že zariadenie v ruke pôsobí pevne a prémiovo.

Z prednej strany je telefón takmer kompletne pokrytý plochým displejom s mierne zaoblenými rohmi, čo znamená, že telefón pri používaní nevytláča do dlane ryhy, ako tomu býva pri niektorých smartfónoch s ostrejšími kontúrami. A keďže je displej plochý, riziko nechcených dotykov je prakticky nulové. Ovládanie gestami je však stále veľmi pohodlné a spoľahlivé. Z prietoru pre displej si uberá len malý okrúhly výrez pre selfie fotoaparát. Pochváliť potom musím aj rámiky, ktoré si po celom obvode zachovávajú symetrickú hrúbku.

Google Pixel 9
Google Pixel 9 | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Na opačnej strane sa týči horizontálne uložený panel s fotoaparátmi. Tentokrát sa nevlieva do bočných hrán, ale vystupuje ako malý ostrovček. Toto prevedenie sa nemusí každému pozdávať, no mne osobne sa páči. A nevadí mi ani to, že zo zariadenia vystupuje celkom výrazne. Keďže je uložený horizontálne, telefón po položení na stôl „netancuje“. Vďaka jeho výške zase môže poslúžiť ako miesto na zachytenie prstov pri používaní jednou rukou.

Ostatne je zadná strana čistá. Okrem modulu s fotoaparátmi obsahuje už len logo spoločnosti Google. Vytknúť môžem asi len jediné, a to povrchovú úpravu. Výrobca siahol po lesklom skle, čo znamená, že zadná strana je celkom náchylná na nepekné odtlačky prstov. Na druhú stranu, tento problém sa dá vyriešiť nasadením ochranného puzdra. Stojí za zmienku, že osobne som mal k dispozícii na testovanie model v čiernej farbe.

Bočné hrany sú matné, a teda sú voči odltačkom prstov odolné. Na ľavej hrane sa nachádzajú iba dve krytky pre antény. Na pravej hrane nájdeme hlavné tlačidlo pre zapnutie/vypnutie zariadenia, tesne pod ním spojené tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Osobne by som viac ocenil, keby bolo hlavné tlačidlo nižšie, teda pod tlačidlami hlasitosti. Neraz sa mi totiž stalo, že som namiesto zamknutia telefónu pridal hlasitosť. To je však niečo, na čo sa dá celkom rýchlo zvyknúť.

Spodná hrana je vyhradená pre USB-C port a slot pre SIM kartu. V súvislosti s konštrukciou ešte musím spomenúť prítomnosť reproduktora nachádzajúceho sa tesne pod vrchnou hranou, ktorý zabezpečujuje najmä bezproblémové telefonovanie.

Google Pixel 9
Google Pixel 9 | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Google Pixel 9: Displej

Displej je nepochybne jednou z najsilnejších stránok tohto zariadenia. Konkrétne ide o OLED panel s uhlopriečkou 6,3 palca. Tento rozmer zaraďuje Pixel 9 do priestoru presne medzi väčšími a menšími telefónmi, čo určite bude mnohým vyhovovať. Uhlopriečka ponúka dostatočné rozmery pre plnohodnotný používateľský zážitok. Všekto, čo sa má na displej zmestiť, sa naň naozaj zmestí.

Obsah pritom zobrazuje veľmi kvalitne, za čo možno vďačiť rozlíšeniu 2 424 x 1 080 pixelov. Doposiaľ sa mi nepodarilo natrafiť na žiadny typ obsahu, ktorý by nebol ostrý a detailný. Rozlíšenie tak možno cítiť naozaj všade – pri surfovaní po webe, brázdení cez používateľské rozhranie, hraní hier, ako aj sledovaní filmov a videí. Vypichnúť taktiež musím podporu pre režim HDR10+.

Keďže ide o panel typu OLED, rátať možno aj s prvotriednou reprodukciou farieb. Problém mu nerobia ani náročnejšie farebné kombinácie, pričom čierna je vždy atraktívne hlboká a výrazná.

Čo sa týka viditeľnosti, displej sa dokáže v bežných podmienkach rozsvietiť na 1 800 nitov, zatiaľ čo najvyššia hranica dosahuje 2 700 nitov. V predklade do ľudskej reči to znamená, že obsah na displeji je viditeľný vždy a všade. Dokonca aj pri používaní na horúcom letnom slnku som nemal potrebu si na telefón tieniť druhou rukou či manuálne prispôsobovať jas, čo zaručene vnímam ako veľké plus. Ocenil by som však, keby Google prekryl displej vrstvou, ktorá by dokázala lepšie tlmiť svetelné odlesky.

To však kompenzuje plynulosťou, ktorú zabezpečuje podpora pre obnovovaciu frekvenciu 120 Hz. LTPO vrstva však chýba, čo znamená, že plynulosť sa drží buď to na plných 120 Hz, alebo na základných 60 Hz. Taktiež musím spomenúť, že z určitého dôvodu je vyššia obnovovacia frekvencia po prvom zapnutí zariadenia deaktivovaná. Používateľ ju teda musí zapnúť manuálne v nastaveniach displeja.

Google Pixel 9
Google Pixel 9 | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Celkovo však displej hodnotím veľmi pozitívne. Prekážajú mi vlastne iba viditeľné odlesky svetla. Absencia vrstvy LTPO u mňa najskôr vyvolala obavy ohľadne úspory energie, no ako sa dozviete neskôr, tieto obavy boli celko rýchlo zažehnané.

Najviac však musím pochváliť niečo, čo ešte nebolo spomenuté, a to snímač odltačkov prstov. Ten je po novom ultrazvukový, čo znamená predovšetkým vyššiu rýchlosť a spoľahlivosť snímania. A veľmi ma teší, že nejde len o sľuby na papieri. Odomykanie je naozaj bleskové, pričom ani raz sa mi nestalo, že by pri overovaní zaváhal. Veľký palec hore, tejto inovácie sme sa dožadovali naozaj dlho.

Google Pixel 9: Výkon a batéria

Výkon smartfónov Pixel bol vždy vysoký, no nikdy nie najvyšší. A nezmenilo sa to ani po tom, čo Google presedlal na vlastné procesory Tensor. Konkrétne modely Pixel 9 (vrátane základeného modelu), poháňa už štvrtá generácia tohto čipu, menovite Tensor G4. Musím však zmieniť, že masívne hodnoty v rámci čistého výpočtového výkonu nikdy neboli primárnym zameraním výrobcu. Silnými stránkami sú predovšetkým kapacity v oblasti umelej inteligencie (AI) a špičková optimalizácia, ktorá efektívne prepája softvér s hardvérom.

Samozrejme, to neznamená, že Pixel 9 nie je výkonný smartfón. Práve naopak, je veľmi svižný a nepamätám si, že by som sa od neho dočkal zásekov či spomalených reakcií. Akúkoľvek činnosť, ktorú som mu predhodil, zvládol rýchlo a bez odvrávania. Zapínanie a vypínanie aplikácií mu nerobí žiadny problém, rovnako ako práca s rôznymi prvkami používateľského rozhrania. Milo ma prekvapila aj rýchlosť v prostredí aplikácie fotoaparátu – spúšť reaguje de facto okamžite, pričom rýchly je aj následný proces postprodukcie.

Google Pixel 9
Google Pixel 9 | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Aby ste mali k dispozícii konkrétnejšie hodnoty, Tensor G3 je 8-jadrový procesor, ktorý sa skladá z jedného hlavného jadra s taktovacou frekvenciou 3,10 GHz, troch výkonných jadier s taktovacou frekvenciou 2,6 GHz a štyroch úsporných jadier s taktovacou frekvenciou 1,95 GHz. V prostredí benchmarkingovej platformy Geekbench 6 sa mu podarilo získať .1 774 bodov (v teste na jedno jadro) a 4 490 bodov (v teste na viac jadier).

Nech už teda na telefóne robíte čokoľvek, môžem vás ubezpečiť, že Pixel 9 si s tým poradí, a to bez komplikácií. Obnovovacia frekvencia sa v drvivej väčšine prípadov drží na plných 120 Hz. Poklesu na 60 Hz (a zrejme aj menej) som si všimol len v jednom prípade, a to pri používaní aplikácie Mapy Google. V tej plynulosť displeja výrazne upadá. No keďže túto aplikáciu používam výhradne na navigovanie, neprekážalo mi to. Možno ide o zámerné správanie, ktorým Google cieli na čo najlepšiu energetickú úsporu, keďže navigačné aplkácie zvyknú byť pomerne náročné na batériu.

A keď už sme spomenuli batériu, poďme sa jej povenovať trochu bližšie. Ako som avizoval v predošlej sekcii, výdrž batérie je naozaj veľmi slušná. Konkrétne Pixel 9 používa článok s kapacitou 4 700 mAh, čo nie je najviac, no ako asi viete, kapacita batérie je len jedným z faktorov, ktorý určuje celkovú výdrž.

Smartfón som používal celkom aktívne, no aj napriek tomu mi stačilo doň zapájať nabíjačku v priemere tak raz za jeden a pol dňa, niekedy aj raz za dva dni. Dokonca aj po niekoľkých hodinách sledovania videí a seriálov telefónu ubudne len pár percent, čo pripisujem predovšetkým dôkladnej optimalizácii. Aj keď som používal navigáciu, aj keď som scrolloval po sociálnych sieťach, aj keď som surfoval po internete, percentá vždy ubúdali veľmi pomaly. V tejto oblasti ma Pixel 9 doslova ohromil.

Google Pixel 9
Google Pixel 9 | Zdroj: Lukáš Zachar (TECHBYTE.sk)

Nemôžem však opomenúť, že čas od času sa telefón na môj vkus až príliš zahrieval. Pociťoval som to najmä pri intenzívnejšom používaní, ale aj pri niektorých menej náročných aktivitách. Nie som si istý, či ide o chybu v hardvéri, no pevne dúfam, že nie. Koniec koncov, nemôžem povedať, že by sa prehrieval neustále. Stáva sa tak len občas, avšak myslím si, že aj napriek tomu je na to dôležité poukázať. Uvidíme, či sa to zmení s príchodom budúcich softvérových aktualizácií.

Čo sa týka nabíjania, to by mohlo byť trochu rýchlejšie. Pixel 9 podporuje nabíjanie výkonom 27 W po kábli, 15-W bezdrôtové nabíjanie a 12-W reverzné nabíjanie. Pre účely nabíjania som využíval 33-W adaptér, pri ktorom nabíjanie trvalo okolo hodiny a pol až dvoch.

Google Pixel 9: Fotoaparáty

Fotografia vždy bola jednou z hlavných predností smartfónov Pixel. A inak tomu nie je ani v prípade najnovšej generácie. Pixel 9 je vybavený celkovo troma snímačmi, a to 50-Mpx hlavným, 48-Mpx ultraširokouhlým a 10,5-Mpx predným. Dobrou správou je, že všetky tri objektívy si odvádzajú svoju prácu naozaj poctivo.

Samotná interakcia s fotoaparátom je veľmi jednoduchá a pohodlná. Aplikácia ponúka kopu možností pre prispôsobenie fotenia a natáčania videí. Samozrejme, je tu štandardné fotenie, ktoré dopĺňa portrétový režim, nočné videnie a panoráma. Novinkou je funkcia s názvom Pridaj ma, ktorá slúži na tvorbu skupinových fotografií. V zásade funguje celkom jednoducho – ak ste napríklad v trojici, najskôr jeden fotograf zachytí zvyšné dve osoby, potom sa jedna z už odfotených osôb vymení s tou, ktorá fotila prvú snímku, pričom AI následne tieto dve fotografie zlúči do jednej. To znamená, že nikto neostane mimo záber.

Asi najčastejšie však ľudia využívajú „tradičnejšie“ režimy fotenia. Pixel 9 je skvelým smartfónom na zachytávanie tzv. momentiek. Jednoducho namierite objektív na cielený objekt a stlačíte spúšť. To je všetko. Šikovné algoritmy v spolupráci s umelou inteligenciou sa postarajú o všetko ostatné. A nech už fotíte v akýchkoľvek podmienkach, môžete sa spoľahnúť, že výsledné fotografie budú vždy kvalitné a plné farieb.

A platí to aj pri ultraširokouhlých záberoch. Tie si zachovávajú prvotriednu ostrosť a farebnosť, pričom veľkým benefitom je aj 123-stupňové zorné pole. Tento režim je tak výborný na zachytávanie vonkajšieho prostredia, napríklad keď sa chcete pochváliť výšľapom na kopec. Potešilo ma, že pri prepnutí zo štandardného fotenia na ultraširokouhlé fotenie nedochádza k akejkoľve farebnej distorcii, a teda sú farby širokouhlých záberov takmer rovnaké ako fotky zachytené hlavným objektívom.

Najviac ma však prekvapilo fotenie v noci. Aj pri fotení prostredí, kde nie je takmer žiadny zdroj svetla, dokáže objektív pozbierať dostatok informácií na vyhotovenie nielen jasnej, ale aj (relatívne) ostrej snímky. Pochopiteľne, výrazne tomu napomáha umelá inteligencia, takže pri nočných fotografiách treba rátať s mierne dlhším postprodukčným procesom. Tá chvíľka strpenia však za to rozhodne stojí. Veď presvedčte sa sami.

A pokiaľ ide o selfie fotografie, aj tie sú veľmi kvalitné. Skutočne im nie je čo vytknúť. Jediné, čo sa mi trochu nepozdáva, je silné približovanie pri štandardnom fotení. Aj keď vystriem ruku, stále mi vidno iba tvár. Preto som oveľa častejšie využíval širokouhlé snímanie, ktoré dokáže poňať viac priestoru. A čo sa týka portrétového režimu, ten vždy funguje spoľahlivo. Systém presne určí, čo má byť v popredí a čo v pozadí, na základe čoho následne prevedie výrez a rozmazanie.

Priblíženie by som zaradil niekde do priemeru. Keďže Pixel 9 nemá dedikovaný teleobjektív, všetky úrovne priblíženia sú spracúvané digitálne. Snímky vyhotovené pri 2-násobnom priblížení sa ešte dajú, no pri každom ďalšom zoome kvalita rapídne klesá.

Google Pixel 9: Softvér

V tomto bode sa presúvame do poslednej časti recenzie, ktorá je venovaná softvéru. Práve softvér je (okrem fotoaparátov) najväčšie lákadlo smartfónov Pixel. Tie sú totiž poháňané ničím iným, než čistým Androidom. Nie je tu žiadna nadstavba. A keďže značku Pixel zastrešuje Google, ktorý je taktiež strojcom Androidu, môžete si byť istí, že všetky novinky späté s aktualizáciami získate ako prví.

Google je taktiež firma, ktorá sa rozhodla pre svoje smartfóny ponúkať až 7 rokov softvérovej podpory, pričom súčasťou tejto štedrej politiky je aj Pixel 9. To znamená, že na najbližších 7 rokov máte istotu ako veľkých aktualizácií operačného systému, tak aj bezpečnostných záplat. Vďaka tomu si telefón dlho udrží svoju relevantnosť, čo môže uľahčiť následný predaj dajme tomu o dva či tri roky.

Špičkovosť softvéru smartfónov Pixel však neleží len v dĺžke softvérovej podpory, ale aj funkciách. Google investuje nemalé čiastky do rozvoja umelej inteligencie, čo vidno aj na Pixel 9. Poprednou inováciou v tejto oblasti je vstavaná podpora pre model Gemini. Ten sa ešte stále učí, takže do istej miery spolupracuje s Asistentom Google, no pokroky sú evidentné.

Nepredpokladal som, že budem Gemini aktívne využívať, no mýlil som sa. Hoci je pravda, že model nezapínam každý deń, párkrát mi pomohol napríklad pri vyhľadávaní či zostavovaní tréningových plánov. Pred pár dňami som si nebol istý, čo mám cvičiť, aby sa môj tréning zmestil do hodiny. Oslovil som teda Gemini. AI mi do pár sekúnd vytvorila plán, ktorý sa skutočne zmestil do jednej hodiny a zahŕňal cvičenie presne tých partií, ktoré som spomenul.

Pochopiteľne, pri niektorých otázkach či príkazoch môže poskytnúť nesprávnu, prípadne žiadnu odpoveď. No na ľahké používanie poslúži bez problémov. Veľmi sa teším na ďalšie pokroky zo strany Google, ktoré posunú kapacity Gemini na ešte vyššiu úroveň. Už teraz je čo obdivovať.

Čo sa týka funkcii Pixel Studio a Pixel Screenshots, tým Google v rámci predstavenia venoval celkom hojnú pozornosť. No žiaľ, tieto funkcie zatiaľ nie sú dostupné na slovenskom trhu. Šéfredaktor Lukáš Zachar, ktorý je autorom recenzie modelu Pixel 9 Pro XL, však za pomoci svojho anglického konta dokázal nahliadnuť do útrob Pixel Studio. O jeho zisteniach si môžete prečítať kliknutím na prepojenie, ktoré nájdete v úvodnom odseku.

Z hľadiska obecnej funkčnosti a stability nemám systém v Pixel 9 za čo skritizovať. Stretol som sa iba s jedinou chybou, a to občasným odmietaním zobraziť prehľad posledných otvorených aplikácií. Konkrétne na ovládanie používam gestá, pričom zmienenú sekciu možno vyvolať potiahnutím smerom od spodného panelu nahor. To občas nefungovalo a namiesto prehľadu aplikácií sa vysúvala knižnica. V drvivej väčšine prípadov však všetko fungovalo správne.

Google Pixel 9: Verdikt

Aby som to zosumarizoval, Google Pixel 9 je veľmi šikovný smartfón, ktorý mi učaroval ako konštrukčným prevedením, tak aj dizajnom, kvalitou displeja, vysokým výkonom, dlhou výdržou batérie a mimoriadne šikovnými fotoaparátmi. Gemini sa stále má čo učiť, no už teraz toho dokáže celkom dosť.

Ak sa obzeráte po telefóne, ktorý robí kompromisy len málokde a málokedy, Pixel 9 určite stojí aspoň za zváženie. Okrem už uvedeného dostanete aj čistý Android so 7-ročnou softvérovou podporou. Telefón to síce nie je najlacnejší, no pri pohľade na všetky tie funkcie a možnosti, ktoré za ňu dostanete, sa dá akceptovať.

Google Pixel 9
Hodnotenie
Hodnotenie 8.6
Dizajn 9
Konštrukcia 9
Displej 8
Výkon 8
Batéria 9.5
Fotoaparáty 8
Softvér 9
Zdieľaj tento článok