Pixel 9 Pro XL RECENZIA: AI monštrum, ktoré šliape na krk tým najlepším

Pixel 9 Pro XL je absolútny strop toho, čo Google aktuálne ponúka. Má špičkový hardvér a AI funkcie, ktoré ukazujú, na čo sa môžeme tešiť v budúcnosti.

27 min
Google Pixel 9 Pro XL
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk
V skratke
  • Pixel 9 Pro XL vôbec prvykrát prišiel na Slovensko oficiálnou cestou
  • Zariadenie je vlajkovou loďou kombinujúcou slušný výkon a fantastické fotoaparáty
  • Telefón je pretkaný AI funkciami založenými na Gemini
Google Pixel 9 Pro XL
9.2 Tip redakcie
Pixel 9 Pro XL: Hodnotenie

Pixel 9 Pro XL (od 1 219 €) je vstupenkou do sveta najnovších technológií, ktoré Google prináša v podobe Gemini AI. S touto inovatívnou technológiou môžete jednoducho generovať obrázky, plánovať itineráre a spravovať svoje snímky obrazovky. Pixel 9 Pro XL však nie je len o umelej inteligencii – je to plnohodnotný Android telefón, ktorý sa môže pochváliť špičkovými fotoaparátmi, modernými funkciami konektivity, lepšou výdržou batérie oproti predchádzajúcej generácii a poriadne dlhou softvérovou podporou od Google.

Napriek tomu, že by som ocenil, ak by aplikácie a funkcie založené na Gemini AI fungovali konzistentnejšie, je zrejmé, že Google má jasnú víziu, ktorá presahuje hranice súčasnej konkurencie. Pre tých, ktorí chcú byť na čele technologického pokroku, je Pixel 9 Pro XL ideálnou voľbou.

Na druhej strane, pre tých, ktorí hľadajú zariadenie s dlhšou výdržou batérie, prepracovanými nástrojmi na produktivitu a kreatívnymi nástrojmi založenými na umelej inteligencii, môže byť Samsung Galaxy S24 Ultra lepšou alternatívou. Tento model ponúka aj stylus S Pen, čo z neho robí všestranný nástroj za o niečo vyššiu cenu.

Google Pixel 9 Pro XL
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Dizajn Pixel 9 Pro XL: Práca umelca

Pixel 9 Pro XL je skutočným majstrovským dielom, ktoré v sebe spája špičkové materiály a premyslený dizajn. Jeho dizajn však, minimálne spredu, pripomína iPhone či smartfóny Samsung Galaxy, a tak neupúta na prvý pohľad ako niečo úplne jedinečné. Azda jediným výraznejším prvkom, ktorý ho odlišuje, je robustný kamerový modul na zadnej strane.

Čo sa týka rozmerov, Pixel 9 Pro XL meria 162,5 x 76,2 x 7,6 mm a váži 221 gramov. Rozmery sú takmer identické s minuloročným Pixelom 8 Pro, no samozrejme väčšie ako u modelov Pixel 9 (150,9 x 70,4x 7,6 mm) a Pixel 9 Pro (151,7 x 71,7 x 7,6 mm). Pre porovnanie, Apple iPhone 15 Pro Max (160,7 x 77,6 x 7,6 mm) a Galaxy S24 Ultra (162,3 x 79,0 x 8,9 mm) sú v podobnej veľkostnej kategórii a váhovo sa taktiež pohybujú na úrovni 221 gramov.

Rám 9 Pro XL je vyrobený z hliníka, pričom predná aj zadná strana sú pokryté odolným sklom Gorilla Glass Victus 2. Matný povrch zadnej strany vytvára pekný kontrast s lesklým rámom, čo dodáva zariadeniu elegantný vzhľad. Lesklý rám je však náchylný na odtlačky prstov, preto sa oplatí mať po ruke handričku alebo ešte lepšie, puzdro. Pokiaľ ide o komfort, 9 Pro XL sa dobre drží v ruke, pričom ťažisko telefónu je posunuté mierne nadol, čo zlepšuje stabilitu pri držaní. Ak preferujete menší telefón s rovnakými funkciami, zvážte model Pixel 9 Pro, ktorý je výrazne kompaktnejší.

Tlačidlá na ovládanie hlasitosti a vypínač, umiestnené na pravej strane, sú príjemne klikavé, no môžu sa spočiatku zdať trochu tuhé. Na spodnej strane telefónu sa nachádza reproduktor, USB-C (v3.2) port a zásuvka na SIM kartu. Pixel 9 Pro XL podporuje jednu fyzickú SIM kartu a jednu eSIM.

Snímač odtlačkov prstov umiestnený pod displejom, v dolnej časti obrazovky, je mimoriadne rýchly – stačí krátky dotyk a ste v systéme. Google tento rok použil ultrazvukový snímač, ktorý je podľa jeho meraní o 50 % rýchlejší ako predošlé riešenie a popravde, má pravdu. Je naozaj veľmi rýchly. Funkcia odomknutia telefónu tvárou je taktiež poriadne rýchla a prekvapivo aj veľmi presná. Počas testovania telefón vždy spoľahlivo rozpoznal moju tvár, či už som mal okuliare alebo nie, vďaka (alebo kvôli) čomu som často snímač odtlačkov prstov ani nepotreboval.

Google Pixel 9 Pro XL
Vďaka širokému ostrovčeku s fotoaparátmi sa Pixel 9 Pro XL nekýve na stole. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Pokiaľ ide o odolnosť, Pixel 9 Pro XL je, rovnako ako iPhone 15 Pro Max a Galaxy S24 Ultra, certifikovaný podľa normy IP68. Všetky tieto zariadenia sú chránené proti prachu a môžu byť ponorené do vody do hĺbky 1,5 metra po dobu až 30 minút.

Pixel 9 Pro XL je dostupný v štyroch farebných prevedeniach: Hazel (sivo-zelená), Obsidian (čierna), Porcelain (biela – v recenzii) a Rose Quartz (svetloružová).

Model Pixel 9 za 919 € ponúka podobný dizajn, avšak kvôli nižšej cene sa musel vzdať niekoľkých funkcií.

Google Pixel 9 Pro XL
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Displej: Pixel 9 Pro XL ako kráľ?

Displej Pixel 9 Pro XL dosahuje vrcholový jas až 3 000 nitov, čo je o 600 nitov viac ako pri Pixel 8 Pro, ktorý mal maximálny jas 2 400 nitov. Jas a veľkosť obrazovky prekonávajú iPhone 15 Pro Max (6,7 palca, 2 500 nitov) a dokonca aj Galaxy S24 Ultra (6,8 palca, 2 600 nitov). Pixel 9 Pro dosahuje rovnaký jas ako Pro XL.

Pri testovaní sa ukázalo, že jasný displej Pixelu je skutočne výhodný. Keď som fotil počas slnečného dňa, displej bol krásne viditeľný a responzívny. Vďaka tomu som mohol rýchlo a presne zachytiť fotografie bez toho, aby som musel lúštiť, čo je na displeji.

Pixel 9 Pro XL svojím displejom ponúka používateľom jedno z najlepších riešení na trhu, ktoré zvláda nielen bežné použitie, ale aj náročnejšie podmienky, ako napríklad jasné slnečné svetlo. To všetko prispieva k výnimočnému používateľskému zážitku, ktorý je podčiarknutý plynulým a rýchlym ovládaním. Pre tých, ktorí hľadajú špičkový displej s výnimočnou kvalitou zobrazenia, by mal byť Pixel 9 Pro XL jasnou voľbou.

Google Pixel 9 Pro XL
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Výkon: Achillova päta? Ani zďaleka

Google vybavil Pixel 9 Pro XL 16 GB pamäte RAM a ponúka úložisko od 128 GB až po 1 TB. Model, ktorý som testoval, mal 128 GB úložiska, čo je podľa môjho názoru príliš málo pre zariadenie, ktorého cena začína na vyše 1 200 €. Model so 256 GB úložiskom už stojí 1 319 €, 512 GB model stojí 1 449 € a verzia s 1 TB úložiskom vás vyjde na 1 719 €.

Galaxy S24 Ultra sa v základnej verzii dodáva s 256 GB úložiskom, čo jeho počiatočnú cenu 1 449 € stavia blízko k 1 319 eurovému Pixel 9 Pro XL s 256 GB úložiskom.

Všetky nové Pixel telefóny sa spoliehajú na procesor Tensor G4 od Google a bezpečnostný čip Titan M2, ktorý sa používa na zabezpečenie citlivých údajov, ako sú biometrické údaje. Google tvrdí, že Tensor G4 zrýchľuje prehliadanie webu o 20 % a spúšťanie aplikácií o 17 %. Tento procesor umožňuje 9 Pro XL spustiť Gemini Nano, ktorý zvláda úlohy ako prepis a preklad jazykov bez internetového pripojenia.

V teste Geekbench 6 dosiahol Pixel 9 Pro XL skóre 1 915 bodov pri single-core a 4 464 bodov pri multi-core teste. Pre porovnanie, Galaxy S24 dosiahol pri single-core 2 172 bodov a pri multi-core až 6 782 bodov.

V benchmarku PCMark Work 3.0, ktorý meria výkon pri každodenných úlohách, ako je prehliadanie webu, dosiahol Pixel skóre 12 719. To je zlepšenie oproti Pixel 8 Pro (11 709), ale stále výrazne zaostáva za Galaxy S24 Ultra (17 981). Tensor G4 sa tak nemôže porovnávať s vlajkovým čipom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy.

V teste GFXBench Aztec Ruins, ktorý hodnotí výkon GPU, dosiahol 9 Pro XL 43 snímok za sekundu (fps), čo je solídny výsledok. Napriek tomu zaostáva za Galaxy S24 Ultra (66fps) a iPhone 15 Pro Max (50fps).

Hrubý výkon vs. skutočný svet

Tieto benchmarky však neodrážajú celý príbeh. Hranie graficky náročnej hry Genshin Impact pri predvolených nastaveniach poskytlo výborný zážitok s plynulými animáciami a bez poklesu snímok. Aj keď som nastavil maximálnu hodnotu na 60 FPS a najvyššie grafické nastavenie, hra bežala bezchybne a udržiavala plynulý výkon aj počas bojov s viacerými. Napriek vysokému zaťaženiu telefón nikdy neprekročil príjemnú teplotu a v ruke sa držal dobre.

Celkovo Pixel 9 Pro XL ponúka dobrý výkon, aj keď nie na úrovni tých najlepších zariadení na trhu. Pre bežných používateľov a tých, ktorí hľadajú spoľahlivý telefón s kvalitným výkonom, bude však stále dobrou voľbou. Na druhej strane, tí, ktorí očakávajú absolútne špičkový výkon, by mohli zvážiť aj iné možnosti.

Google Pixel 9 Pro XL
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Batéria: Celý deň ľavou zadnou

Pixel 9 Pro XL je vybavený batériou s úctyhodnou kapacitou až 5 060 mAh, čo je o chĺpok viac než batéria v predchádzajúcom modeli Pixel 8 Pro, ktorá mala kapacitu 5 050 mAh. Zároveň je to viac než batéria v modeli 9 Pro, ktorá ponúka kapacitu 4 700 mAh. Google tiež vylepšil maximálnu rýchlosť nabíjania cez kábel na 37 W, čo je príjemné zlepšenie oproti 27 W nabíjaniu v prípade 8 Pro. Pre porovnanie, Galaxy S24 Ultra podporuje káblové nabíjanie až do 45 W, zatiaľ čo iPhone 15 Pro Max dosahuje maximálne 20 W (hoci v testoch vykazuje o máličko rýchlejšie nabíjanie).

Google tiež vylepšil rýchlosť bezdrôtového nabíjania, ktoré po novom dosahuje až 23 W pri použití s druhou generáciou Pixel Stand (alebo 12 W pri použití štandardných Qi nabíjačiek). Na porovnanie, Pixel 8 Pro sa dokáže bezdrôtovo nabíjať pri 18 W s druhou generáciou Pixel Stand alebo 12 W pomocou Qi nabíjačiek. Na Slovensku však Pixel Stand zatiaľ dostupný nie je.

Pixel 9 Pro XL je skutočne telefón, ktorý ponúka pomerne dlhú výdrž batérie. Testy síce vykazujú o niečo horšiu výdrž ako Galaxy S24 Ultra, no nejde o veľký rozdiel. Pri miernom používaní dokáže telefón držať batériu dostatočne nabitú aj na niekoľko dní používania. Pri častom používaní AI funkcií, fotení či hraní hier však nemá problém vydržať aj celý deň.

Na plné nabitie zariadenia z 0 % na 100 % potreboval Pixel 9 Pro XL s použitím rýchlonabíjačky 1 hodinu a 20 minút. Po 15 minútach nabíjania dosiahla batéria 30 %, zatiaľ čo po 30 minútach sa dostala na 60 %. Treba však poznamenať, že žiadny z modelov Pixel 9 neobsahuje nabíjačku v balení, dokúpiť si ju musíte tak ako my, zvlášť.

Celkovo Pixel 9 Pro XL ponúka zlepšenú výdrž batérie oproti predchádzajúcej generácii, čo je dobrá správa pre používateľov, ktorí potrebujú spoľahlivý výkon počas celého dňa. Hoci konkurencia stále ponúka lepšiu výdrž, Pixel 9 Pro XL sa radí medzi silných hráčov na trhu.

Google Pixel 9 Pro XL
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Fotoaparáty: Jeden lepší než druhý

Pixel 9 Pro XL je vybavený trojicou zadných fotoaparátov, ktoré robia z tohto zariadenia extrémne silného hráča v oblasti mobilnej fotografie. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 Mpx, clonu f/1,6 a zorný uhol 82 stupňov. Ultraširokouhlý fotoaparát ponúka 48 Mpx s clonou f/1,7 a zorným uhlom 123 stupňov. Tretí fotoaparát, teleobjektív, má tiež 48 Mpx, clonu f/2,8 a zorný uhol 22 stupňov. Teleobjektív podporuje 5-násobné optické priblíženie a 30-násobné digitálne priblíženie s názvom Super Res Zoom. Hlavný aj teleobjektív sú vybavené optickou stabilizáciou obrazu. Identické parametre fotoaparátov má aj model Pixel 9 Pro, zatiaľ čo Pixel 9 sa musí zaobísť bez teleobjektívu.

Vo všeobecnosti Pixel 9 Pro XL produkuje vynikajúce fotografie s prirodzenejšími farbami než predchádzajúce modely Pixel a zároveň zachytáva mimoriadne jasné a detailné zábery. Výsledné fotografie majú konzistentný vzhľad bez ohľadu na to, ktorý fotoaparát ich urobil.

Hlavný fotoaparát vytvára v základnom nastavení fotografie s rozlíšením 12,5 Mpx, no v Pro režime je možné zapnúť plné, 50 Mpx, rozlíšenie. Ak porovnáte fotografie v rozlíšení 12,5 Mpx a 50 Mpx, na prvý pohľad vyzerajú takmer rovnako. Farby sú o niečo bohatšie na fotografiách s nižším rozlíšením, zatiaľ čo vzdialené detaily sú lepšie zachované v 50 Mpx záberoch.

Ultraširokouhlý fotoaparát v základnom nastavení taktiež vytvára fotografie s rozlíšením 12,5 Mpx, pričom v nastaveniach opäť môžete zapnúť plné rozlíšenie. Zaujímavé je, že snímky s rozlíšením 48 Mpx sú natiahnuté na výsledných 50 MP, čo podľa Google slúži na zjednotenie výstupu s hlavným senzorom.

Fotografie z ultraširokouhlého objektívu majú podobné vlastnosti ako hlavný fotoaparát, až kým nezačnete detailne zoomovať. Google tu aplikuje korekciu deformácie, ktorá udržuje rovné línie rovné, aj keď sú na okraji snímky.

Teleobjektív s rozlíšením 48 Mpx funguje podobne, pričom fotografie majú v predvolenom nastavení tiež 12,5 Mpx a pri vyššom rozlíšení sú snímky opäť škálované na 50 Mpx. Farby na fotografiách sú verné realite a detaily sú veľmi dobre zachované. Super Res Zoom na 30-násobné priblíženie je pôsobivý. Tí z vás, ktorí radi zoomujú, si určite prídu na svoje.

Pre sériu Pixel 9 Pro použil Google predný fotoaparát s rozlíšením 42 Mpx, clonou f/2,2 a zorným uhlom 103 stupňov. To je výrazný skok oproti Pixel 8 (a bežnému Pixel 9), ktorý používa predný fotoaparát s rozlíšením 10,5 Mpx. Predný fotoaparát Pixel 9 Pro XL dobre zachytáva jemné detaily a produkuje realistické farby. Výsledné fotografie majú rozlíšenie 10 Mpx a tentokrát nie je možné zapnúť plné rozlíšenie.

Fotografovanie pri slabom osvetlení je taktiež na vysokej úrovni. V takmer úplnej tme Pixel vykreslí farby, ktoré nie sú viditeľné voľným okom, aj keď musím uznať, že v nich badať digitálny šum.

Natáčanie videa je možné v rozlíšení 4K60 na prednom aj zadnom fotoaparáte. Optická stabilizácia obrazu na zadných fotoaparátoch prináša krásne plynulé video, ktoré eliminuje väčšinu malých pohybov ruky. Hoci predná kamera nemá optickú stabilizáciu, video je prekvapivo stabilné. Využiť tiež môžete funkciu Video Boost (dostupná len pre Pro modely), ktorá umožňuje upscale 4K60 záznamov na 8K30 po tom, ako ich nahráte do Google fotiek.

Pixel zostáva na vrchole mobilnej fotografie. A to ešte predtým, ako sa dostaneme k AI. Ako možno čakáte, Pixel 9 Pro XL prichádza s množstvom funkcií fotoaparátu, ktoré nesú práve podpis umelej inteligencie. Poďme si ich predstaviť.

Google Pixel 9
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Pridaj Ma

Pridaj Ma je najvýraznejšou novinkou pre sériu Pixel 9. Táto funkcia umožňuje kombinovať dve snímky tak, aby mohol byť aj fotograf súčasťou výsledného záberu. Pri výbere možnosti Pridaj Ma v aplikácii Fotoaparát sa zobrazia pokyny, ktoré vysvetľujú, ako túto funkciu používať.

Najprv urobíte fotografiu skupiny, pričom necháte voľné miesto pre seba. Potom odovzdáte Pixel niekomu inému, aby vás odfotil na prázdnom mieste, ktoré ste pre seba pripravili. Druhý fotograf dostane pokyny, ako správne zarovnať rám a urobiť snímku. V jednom z mojich testov som bol ohromený tým, že na kombinovanej fotografii sú jasne zobrazené detaily na televízore, pričom čitateľný dokonca ostal aj text na nápisoch. Google uvádza, že táto funkcia momentálne umožňuje pridať len jednu osobu.

Google Pixel 9 Pro XL
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Automatické zameranie

Automatické zameranie v Magic Editore, resp. čarovnom editore umožňuje preformátovať snímku, pričom generatívna AI dopĺňa časti, ktoré na pôvodnej fotografii neboli. Táto funkcia funguje na všetkých vašich fotografiách, nielen na tých, ktoré boli urobené s Pixel 9. Prístup k nej získate otvorením fotografie v Google fotkách, kliknutím na ikonu Čarovného Editora a následným kliknutím na ikonu prútika, ktorá zobrazí možnosti úprav. Vo väčšine prípadov funkcia zmení fotografiu tak, že z nej spraví širokouhlý záber, pričom AI dopočíta chýbajúce informácie na okrajoch záberu. To funguje celkom dobre, ak generuje niečo, čo pozná dobre (stromy, oblohu a pod.) Ak však musí vygenerovať špecifické veci – zariadenie interiéru a pod. môže prísť s finálnym záberom, ktorý sa vám nemusí páčiť.

Pretvorenie cez AI

Pretvorenie cez AI je taktiež súčasťou Čarovného Editora. Po kliknutí na čarovný editor vyberiete oblasť, ktorú chcete upraviť. Odtiaľ môžete zmeniť veľkosť alebo odstrániť časti fotografie či využiť možnosť pretvorenia cez AI. Po kliknutí na túto možnosť sa objaví pole, kde môžete napísať pokyn na zmenu.

Keď je úprava dokončená, môžete ju uložiť alebo pokračovať v ďalších úpravách. Nejde o úplne doladenú funkciu, je vidieť, že za ňou stojí hrubá AI. Ja som sa snažil zmeniť logo Škoda na volante svojho auta za Audi a výsledok je minimálne úsmevný, veď posúďte sami.

Vylepšenie zoomu

Vylepšenie zoomu je dostupné len na modeloch Pixel 9 Pro. Ide skôr o zábavnú funkciu než o praktickú. Je to podobné ako v televíznych kriminálkach a.k.a. CSI Miami, kde technici dokážu „vylepšiť“ zábery z bezpečnostných kamier. Keď som túto funkciu testoval na obrázku z baseballového zápasu, výsledný obraz hráčov bol jasnejší, aj keď vyzeral skôr ako maľba. Proces vylepšenia trvá približne päť sekúnd, no a výsledky, tie sú taktiež skôr len na okrasu, než reálny prínos. Výsledný záber je príliš vyostrený a z nejakého dôvodu plný textúr, ktoré tam pôvodne neboli.

Funkcie však prinášajú nové možnosti úprav a vylepšenia fotografií, čo z Pixel 9 Pro XL robí nielen výkonný nástroj pre mobilnú fotografiu, ale aj zábavný nástroj na tvorbu kreatívnych snímok.

Všetky tieto nástroje fungovali počas môjho testovania veľmi dobre. Aj keď výsledky nie sú vždy dokonalé, zvyčajne som zistil, že môžem dosiahnuť lepšie výsledky, ak jednoducho požiadam AI, aby to skúsila znova.

Google Pixel 9 a Google Pixel 9 Pro XL
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Softvér: 7 rokov čistého, rýchleho Androidu

Všetky telefóny Pixel 9 prichádzajú s predinštalovaným systémom Android 14 a ponúkajú sedem rokov aktualizácií operačného systému, bezpečnostných záplat a pravidelných vylepšení. Tento záväzok je na rovnakej úrovni ako u modelov Samsung Galaxy S24, čo robí z oboch zariadení dobrú dlhodobú investíciu. Dlhodobý záväzok je chvályhodný a dúfame, že ho budú nasledovať aj ďalší výrobcovia, aj keď nás mrzí, že telefón sa nezačal predávať s Android 15, ktorý bude dokončený do niekoľkých týždňov.

Telefón je plný aplikácií špecifických pre Pixel, pričom mnohé z nich majú v centre pozornosti práve Gemini. Celkovo je používanie Gemini ako vstavaného asistenta na dobrej úrovni, ale podobne ako to bolo pri Google asistentovi, môže byť nekonzistentné. Napríklad bez dátového pripojenia mnohé funkcie Gemini nefungujú. Požiadať Gemini o niečo jednoduché, ako napríklad otvoriť aplikáciu Screenshots, keď ste offline, vedie k hláseniu „Skontrolujte svoje internetové pripojenie a skúste to znova.“ Práve toto by Gemini mohol vedieť aj bez internetu.

Vyvolanie Gemini dlhým stlačením tlačidla napájania spustí reláciu, ktorá je následne archivovaná v aplikácii Gemini. Tieto relácie sú nezávislé od seba a neexistuje žiadna pretrvávajúca pamäť. Napríklad, keď som sa spýtal na PSČ, potom som prešiel do aplikácie a následne znovu aktivoval Gemini, aby mi znova povedalo PSČ, na ktoré som sa pred malou chvíľou pýtal, Gemini si ho nepamätalo a musel som sa vrátiť do aplikácie Gemini, aby som túto informáciu znova získal.

Pixel Studio

Pixel Studio je generatívna AI aplikácia, ktorá je v Pixel 9 predinštalovaná. Na Slovensku zatiaľ nie je dostupná, keďže nebola lokalizovaná do slovenčiny, časom však určite príde. Vďaka môjmu anglickému účtu som ju mohol otestovať a je to taká „hračka“. Úvodná obrazovka zobrazuje názorné príklady obrázkov a inštrukcie, aby ste sa zoznámili s používaním aplikácie a mali aspoň akú-takú predstavu, ako sa dostať k podobným výsledkom.

Na testovacie účely som Pixel Studio požiadal o vygenerovanie „technologického mesta,“ ktoré som chcel použiť ako tapetu na telefón. Okrem tejto požiadavky som teda špecifikoval aj to, že obrázok, ktorý vytvorí sa musí hodiť na OLED displeje. No a výsledok si môžete pzorieť vyššie. Bohužiaľ, táto funkcia na Slovensku zatiaľ oficiálne dostupná nie je.

Pixel Screenshots

Pixel Screenshots je nová aplikácia na organizovanie screenshotov. Keď urobíte snímku obrazovky, telefón ju zduplikuje a uloží do tejto aplikácie. Google následne screenshoty zanalyzuje a zaindexuje. Napríklad pridá slovo „telefón“ ku screenshotu, na ktorom je smartfón. Je to mimoriadne šikovná aplikácia, pretože sa s v nej dá vyhľadávať. Stačí, ak napíšete, že hľadáte screenshoty konkrétneho produktu alebo miesta a hneď ich máte po ruke. Podobne ako Pixel Studio, ani aplikácia Pixel Screenshots zatiaľ na Slovensku dostupná nie je.

Gemini Live

Gemini Live, ktorý vám umožňuje viesť nepretržitú konverzáciu s Gemini, je za platenou bariérou. Ak si kúpite Pixel 9 Pro alebo Pixel 9 Pro XL, získate jeden rok Gemini Advanced (ktorý zahŕňa Gemini Live) zadarmo. Potom táto funkcia stojí 20 eur mesačne, čo vám dáva „prioritný prístup k novým funkciám.“

Gemini Live umožňuje viesť konverzáciu bez toho, aby ste museli zakaždým ťukať na tlačidlo mikrofónu. Vyberiete Gemini Live v aplikácii, následne sa zapne mikrofón a ten ostáva zapnutý. Konverzácie môžu pokračovať aj po vypnutí obrazovky, a môžete ich pozastavovať alebo ukončiť jednoduchým ťuknutím. Problémom na Slovensku môže byť fakt, že Gemini Live najlepšie funguje po anglicky. Síce sa ma Gemini snažil presvedčiť, že vie aj po slovensky, v praxi to tak veru nevyzeralo a porozumel mi len málokedy.

Pri testovaní Gemini Live zvládal prerušenia konverzácií dobre. Keď sa stretol s požiadavkou, ktorú nemohol splniť, zdvorilo vysvetlil svoje obmedzenia a pripomenul mi, že Live je vhodný na četovanie, brainstormovanie a hľadanie odpovedí.

Keď som sa spýtal Live, prečo je za poplatok, vysvetlil, že vývoj Live je drahý a prístup k špičkovej AI nie je lacný. Stojí to peniaze a navrhol myslieť na Live ako na predplatné na super inteligentného asistenta pripraveného pomôcť. Pre anglicky hovoriacich ľudí je to asi skutočne pomocník, pre bežného Slováka je takáto funkcia, aspoň zatiaľ, celkom zbytočná. Už teraz sa však teším, keď sa AI model Gemini naučí skutočne po slovensky, pretože ide o skutočne šikovnú funkciu.

Google Pixel 9 Pro XL
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Pixel 9 Pro XL: Verdikt

Pixel 9 Pro XL je vlajková loď, ktorá zaujme svojim prémiovým dizajnom, výnimočnými fotoaparátmi, brilantným displejom, solídnym každodenným výkonom a záväzkom Google k dlhodobým aktualizáciám softvéru. Gemini AI prináša zábavné novinky ako generatívnu AI, katalogizáciu screenshotov a nástroje na úpravu fotografií.

Aj keď niektoré z týchto funkcií ešte potrebujú doladiť, sú ďaleko pred tým, čo ponúkajú iné telefóny. Ak hľadáte špičkový smartfón, ktorý vás zavedie priamo do sveta umelej inteligencie, Pixel 9 Pro XL je pre vás ideálnou voľbou.

Ak vám veľkosť nevyhovuje, menší Pixel 9 Pro ponúka všetky rovnaké funkcie v kompaktnom balení a stojí o 100 eur menej. Pre tých, ktorí hľadajú cenovo dostupnejšiu alternatívu, je bežný Pixel 9 našou voľbou medzi mainstreamovými telefónmi, keďže jeho štartovacia cena 919 eur robí niektoré jeho nedostatky v oblasti AI a fotoaparátov ľahšie stráviteľnejšími.

Google Pixel 9 Pro XL
Pixel 9 Pro XL: Hodnotenie
Tip redakcie 9.2
Konštrukcia a dizajn 10
Displej 10
Výkon 8
Výdrž 9
Fotoaparáty 9
Softvér 9
Zdieľaj tento článok