RECENZIA Pixel 8a: Najlepší Android v strednej triede

Pixel 8a je najnovším smartfónom Google v kategórii strednej triedy. Ako je na tom v porovnaní s konkurenciou a oplatí sa kúpiť?

10 min
Google Pixel 8a
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk
V skratke
  • Pixel 8a bol predstavený tento rok
  • Stojí 559 €, no ponúka pokrokové funkcie
  • Oplatí sa kúpiť alebo je lepšie zvážiť konkurenciu?
Google Pixel 8a
8.3 Tip redakcie
Hodnotenie

Pixel 8a je jedným z najnovším prírastkom do rodiny smartfónov od Google. Americká spoločnosť tak pokračuje v tradícii A-série, teda dostupnejšej verzie predchádzajúceho roka vlajkovej lode. Tento model sa spravidla predstavuje v strede roka, čo je ideálny moment na pripomenutie existencie značky a posilnenie predaja, predtým než Google predstaví svoje vlajkové lode.

Pixel 8a je telefón, ktorý sa jednoducho používa, pretože robí veľa vecí správne a bez väčších komplikácií. Napriek tomu som sa počas recenzovania stále zamýšľal nad otázkou či by predsa len nebolo lepšie našetriť o čosi viac a radšej si kúpiť nový Pixel 9, ktorý sa začne predávať o pár dní.

Google Pixel 8a
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Čo je dobré na Pixel 8a?

Rozmery

Pixel 8a je veľkostne extrémne šikovný. Veľkosťou sa približuje k modelu Pixel 8, ale bez masívneho fotoaparátového výstupku, a navyše má hladké okraje, ktoré osobne preferujem hlavne vtedy, keď telefón používam bez puzdra. Nie je to veľký telefón, čo znamená, že ho môžete pohodlne držať jednou rukou, kľudne aj dlhší čas, pričom palcom dočiahnete na väčšinu displeja.

Keď vezmete Pixel 8a do ruky, okamžite pocítite, že je to telefón, ktorý bol navrhnutý s ohľadom na ľudskú ruku. Je zakrivený na správnych miestach a zadná strana má jemný matný povrch. Hoci to môže znieť trochu prehnane, je to dôvod, prečo som často odložil väčšie telefóny ako Z Fold5.

Google Pixel 8a
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Displej

Aj keď Google neosadil do Pixel 8a ten najlepší displej na trhu, neznamená to, že by nebol kvalitný. Displej má veľkosť 6,1 palca, používa OLED technológiu s rozlíšením 1080p a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Je chránený sklom Gorilla Glass 3, podporuje HDR a môže dosiahnuť maximálny jas až 2000 nitov.

Farby sú dosť kontrastné, čo mi vyhovuje ako niekomu, kto má rád výrazné farby. Displej je tiež neuveriteľne citlivý a plynulý, takže pohyb po prostredí Androidu je príjemný, najmä s haptickou odozvou, ktorá spríjemňuje každý dotyk. Tu naozaj nie je veľa čo kritizovať – je to dobrý displej.

Ak by som však mal nájsť nejaké nedostatky, spomenul by som farebné posuny pod rôznymi uhlami, ktoré sú viditeľnejšie ako na lepších displejoch. Tieto posuny nie sú také výrazné, že by ste nechceli telefón používať, ale sú znakom menej kvalitného displeja. Ďalším problémom je nízka úroveň jasu. Jas musíte naozaj vytočiť na maximum, aby bol displej dostatočne svetlý v bežných podmienkach. Našťastie, maximálny jas je dostatočný na použitie vonku.

Google Pixel 8a
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Výkon

Pixel 8a poháňa procesor Tensor G3 od Google, ktorý je spárovaný s 8 GB RAM typu LPDDR5x a úložiskom UFS 3.1. Výsledkom je rýchly malý telefón. Obnovovacia frekvencia 120 Hz prispieva k plynulosti, rovnako ako optimalizácia Androidu na telefónoch Pixel.

Pri používaní Pixel 8a s typickými aplikáciami (Chrome, Instagram, Threads, Gmail, Fotky, YouTube atď.) som nezaznamenal žiadne prehriatie telefónu, výrazné spomalenia ani potrebu pravidelného reštartovania.

Musím tiež spomenúť klávesnicu na Pixel telefónoch, ktorá je podľa môjho názoru najlepšia spomedzi AKÝCHKOĽVEK smartfónov. Je rýchla, presná a poskytuje skvelú haptickú odozvu. Žiadna iná klávesnica, či už na Samsungu alebo iPhone, sa jej nevyrovná.

Celkovo je výkon Pixel 8a veľmi dobrý a radil by som ho do vyššej strednej triedy, pretože Tensor nie je úplne špičkový čip.

Google Pixel 8a
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Softvér

Jedným z najväčších ťahákov Pixel 8a je úroveň podpory, ktorú Google poskytuje. Tento telefón, ktorý sa na Slovensku predáva za 559 eur dostal do vienka rovnakú 7-ročnú podporu operačného systému a bezpečnostných aktualizácií ako Pixel 9 a Pixel 9 Pro, ktorých cena začína na cene čosi nad 900 eur. To znamená mesačné aktualizácie, aktualizácie na Android 15 ešte pred akýmkoľvek iným Android telefónom, budúce aktualizácie na Android 16, 17, 18 a ďalej, a pravidelné kvartálne Pixel Feature Drops, ktoré prinášajú nové funkcie.

Keď sa pozrieme na softvér, zážitok z Pixel 8a je veľmi podobný tomu, čo by ste mohli čakať na Pixel 8, Pixel 9 alebo inom Pixel telefóne. To nie je náhoda, pretože Google využíva A-sériu na poskytovanie rovnakého zážitku ako na Pro telefónoch, akurát za zlomok ceny.

Google Pixel 8a
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

V telefóne Pixel 8a dostanete predinštalovaný Android 14, pričom do aktualizácie na Android 15 už naozaj neostáva dlho. Dostanete tak Pixel zážitok, čo je vízia Google ako by mal Android fungovať a vyzerať – a podľa môjho názoru je to to najlepšie, čo na trhu nájdete. Upozornenia fungujú najlepšie na Pixel telefónoch, nastavenia sú logické a neprepchaté, always-on displej ukazuje prijateľné množstvo informácií a môžete si prispôsobiť domovskú a uzamykaciu obrazovku tak, aby váš Android vyzeral a fungoval presne tak, ako chcete.

V znamení AI

A pretože ide o novší Pixel telefón, Google vám poskytuje aj vybrané AI funkcie, ako je Circle to Search, Call Screen, a Smart Replies, plus máte k dispozícii zabudované VPN, magické úpravy fotografií, čistejšie telefónne hovory a ďalšie. Kedysi boli telefóny od Google známe tým, že ponúkali len základné funkcie, ale tie časy sú dávno preč. Dnes si kúpite Pixel telefón kvôli softvéru, pretože Google skutočne vytvára doplnky, ktoré dávajú zmysel a reálne pomáhajú lepšie zvládať denné úlohy.

Je to môj obľúbený softvér už od čias Nexus smartfónov, pretože je rýchly, presný, poskytuje spätnú väzbu a zvláda dôležité veci ako upozornenia tým najlepším možným spôsobom. AI funkcie a ďalšie vlastnosti od Google sú len bonusy, ktoré sú tam, keď ich potrebujem. Ale to, čo Google robí naozaj dobre, sú základy. Pixel 8a je ďalším žiarivým príkladom správne zvládnutého Androidu.

Google Pixel 8a
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Výdrž batérie

Pixel 8a bez akýchkoľvek problémov vydrží celý deň, a vo väčšine dní si nebudete musieť s batériou robiť starosti. S batériou s kapacitou 4 500 mAh a 1080p displejom som bežný deň končil s 30 – 40 % batérie. To je akurát dosť na to, aby telefón obstál aj pri výrazne náročnejších dňoch bez toho, aby ste ho museli pripojiť k powerbanke.

Pixel 8a nemá najrýchlejšie nabíjanie, iba 18 W. Nie je to koniec sveta, najmä vďaka tomu, že počas dňa často naíbjať nebudete.

Google Pixel 8a
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Fotoaparát

Pri recenzovaní telefónu ako je Pixel 8a je ťažké nepredpokladať, že práve fotoaparáty budú oblasťou, kde Google musel trochu šetriť. Predsa len, často sa sústreďujeme na high-end smartfóny s najlepším hardvérom fotoaparátmi, a Pixel 8a nepatrí do skupiny vlajkových lodí. Ale viete čo? Keď som porovnal viacero záberov z Pixel 8a a Pixel 9 Pro, ten rozdiel tam nebol nejak hrôzostrašne obrovský. Samozrejme, Pixel 9 Pro je oveľa všestrannejší, ale v bežných záberoch, keď nepoužívate zoom, je Pixel 8a veľmi schopným bojovníkom.

Vo výbave nájdete 64 Mpx hlavný a 13 Mpx ultraširoký snímač, ako aj optickú a elektronickú stabilizáciu obrazu na hlavnom objektíve. Nechýba podpora Super Res Zoom až do 8x, ako aj fotoaparát, ktorý sa rýchlo spúšťa a zaostruje. Nechýba nočný či portrétový režim a samozrejme tiež dlhá expozícia.

Na záver, to, čo potrebujete od fotoaparátu vo vašom vrecku, je rýchlosť a spoľahlivosť s niekoľkými bonusovými funkciami, a Pixel 8a tieto potreby napĺňa. Samozrejme, nemá úplne všetko to, čo jeho drahší súrodenci, ale ak potrebujete rýchle a kvalitné fotky, tento telefón vám to umožní s dostatočnou kvalitou.

Google Pixel 8a
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Verdikt

Odporučiť nový Pixel je takmer vždy jednoduché, pretože sú často cenovo dostupnejšie ako konkurencia a prinášajú vynikajúci zážitok z fotoaparátu a softvéru. To platí aj pre Pixel 8a, čo ho robí telefónom, ktorý by ste určite mali mať na zozname. Jeho špecifikácie zodpovedajú cene zariadenia, softvér je však ďaleko lepší ako konkurencia a fotoaparát určite presahuje aj moje najväčšie očakávania.

Pixel 8a síce stojí 559 €, čo nie je málo, no ak vám nebude ľúto priložiť ďalších 350 €, Pixel 9 je ešte lepšou voľbou. To je však otázka za 350 €, čo si momentálne musí odôvodniť každý sám. Ja by som ale nemal problém žiť aj s Pixel 8a. Najmä vďaka garancii softvérovej podpory a skvelému fotoaparátu.

Google Pixel 8a
Hodnotenie
Tip redakcie 8.3
Konštrukcia a dizajn 7
Displej 7
Výkon 7.5
Výdrž 9
Fotoaparáty 9
Softvér 10
Zdieľaj tento článok