Oppo Reno12: Tri modely, tri rôzne cieľovky. Ktorý je vhodný pre vás?

Ktorý z modelov série Oppo Reno12 je vhodný pre vás? V tomto článku (dúfajme) nájdete odpoveď nielen na túto otázku.

8 min
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)/úprava redakcie
V skratke
  • Otestoval som trojicu modelov Oppo Reno12
  • Ktorý je vhodný vašim potrebám?
  • V tomto článku to dúfam zistíte

V priebehu posledného mesiaca som mal tú česť testovať hneď tri čerstvé smartfóny z dielne spoločnosti Oppo. Všetky spadajú do jednej a tej istej rodinky – Reno12 – no každý z nich je určený pre inú cieľovú skupinu. V tomto článku sa pozrieme na to, ktorý z trojice modelov je pre vás najvhodnejší. Zhrnieme si taktiež jednotlivé výbavy, ako aj klady a protiklady.

Predstavenie kandidátov

Ako som už spomenul, séria Reno12 pozostáva z troch modelov. Najnižším modelom je Reno12 FS 5G. Úlohu prostredného súrodenca zohráva Reno12 5G, zatiaľ čo post špičky obsadzuje Reno12 Pro 5G.

Každé zariadenie má inú ponuku, a teda aj inú cieľovú skupinu. Najnižší Reno12 FS 5G je určený pre menej náročných používateľov, ktorí na telefóne vykonávajú výhradne základné úkony, ako je četovanie, surfovanie po webe, pozeranie videí a podobne. Prostredný Reno12 5G si dokáže poradiť aj s náročnejšími úlohami, čo z neho robí skvelého kandidáta pre veľkú časť zákazníkov, ktorí nechcú holé minimum, ale zároveň si nechcú zruinovať rozpočet. Reno12 Pro 5G vystupuje ako špička, no v skutočnosti ide skôr o „zabijaka“ špičky. Hoci má takmer vlajkovú výbavu, jeho cena tomu veľmi nezodpovedá – v dobrom zmysle slova.

Komu ktorý model?

  • Oppo Reno12 FS 5G | 395 €

Reno12 FS 5G je síce najslabším modelom z trojice, no to rozhodne neznamená, že nemá čo ponúknuť. Ako ste sa mohli dočítať v rozsiahlej recenzii na tomto odkaze, tento model exceluje v troch oblastiach. Sú nimi výdrž, dizajn a softvér.

Začneme dizajnom. Ten vyzdvihuje predovšetkým gradientový poťah zadnej strany, ktorý je doplnený o abstraktné prvky. Tie však zvyčajne vidno len pri pohľade proti svetlu. Gradient je jemný, a teda môže vyhovovať aj tým, ktorí na smartfónoch neradi vidia inú farbu, než čiernu a bielu. Do tejto skupiny patrím aj ja. Prevedenie Reno12 FS 5G sa mi ale aj napriek tomu veľmi páči.

Mnohých taktiež môže osloviť vizuál fotoaparátov. Tie sú totiž umiestnené v okrúhlom module, ktorý v nemalej miere pripomína dizajnový jazyk série Mate od spoločnosti Huawei. Podobnosť je zrejme čisto náhodná, no aj keby nebola, nevadí. Modul vyzerá dobre a telefón vďaka nemu po položení na stôl netancuje. Výhra pre obidve strany.

Batéria má excelentnú výdrž. Viac k tomu asi povedať netreba. No aby tento odsek nemal len pár slov, dodám, že po nabití do plnej kapacity môžete pri miernejšom používaní rátaš s viac ako celodennou výdržou. V niektorých prípadoch vám batéria môže vydržať dokonca až dva dni.

Oppo Reno12 FS 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

A softvér? Rozhranie ColorOS prekrývajúce Android vyzerá a funguje priam vynikajúco. Hlavnou výhodou ColorOS je široká paleta možností personalizácie, čo znamená, že každý používateľ si môže svoj smartfón prispôsobiť podľa vlastných preferencií. Prispôsobiť toho možno naozaj mnoho, vrátane typu písma, tapety, vzhľadu ikon, animácie odtlačku prsta, animácie notifikácií pri zamknutej obrazovke a napokon aj celé motívy.

Takže v čom je háčik? Keďže sa tento telefón predáva za zhruba 400 eur, nemožno čakať dokonalosť v každom smere. Telefón výraznejšie zaostáva v oblasti displeja, ktorý mi občas prišiel mierne spomalený a nie vždy sa dokázal udržať na vrchnej podporovanej hranici – 120 Hz. Slabšie sú potom aj fotoaparáty, ktoré síce dokážu produkovať uspokojivé výstupy, no len za ideálnych svetelných podmienok. S každým zhoršením týchto podmienok kvalita výrazne klesá. Lepší by potom mohol byť aj výkon. Po tejto stránke sa zariadenie môže porovnávať napríklad s Galaxy Note10+.

Tento telefón by som odporučil tým používateľom, ktorí nepatria medzi najvášnivejších fotografov, ale im skôr záleží na výdrži batérie, atraktivite dizajnu a jednoduchosti softvéru. Ak máte rozpočet 400 eur a patríte do skupiny spomenutej v predošlej vete, asi nemáte prečo váhať.

  • Oppo Reno12 5G | 490 €

Reno12 5G (recenzia TU) plní úlohu typického prostredného súrodenca. V podstate ide o akýsi medzistupeň medzi cenovo dostupnejším Reno12 FS 5G a prémiovejším Reno12 Pro 5G. To ale neznamená, že nemá čo ponúknuť.

Toto zariadenie sa snaží robiť všetko dobre, a to pri rozumnej hranici nákladov. Vo výsledku by som ho s kľudom na duši zaradil medzi najlepšie smartfóny zlatej strednej triedy. Je toho málo, čo nedokáže, no za to veľa, čím očarí.

Reno12 5G má veľmi kvalitný displej, ktorý nádherne zobrazí každý typ obsahu. Má solídny výkon, vďaka ktorému je interakcia vždy rýchla a responzívna. Má veľmi slušné fotoaparáty, ktoré poslúžia v takmer všetkých podmienkach. A má aj veľkú batériu, vďaka ktorej môžete zariadenie bez obáv aktívne používať aj vyše dňa.

Oppo Reno 12 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Je na ňom vôbec niečo zlé? Tak napríklad proces je síce solídny, no nie je najlepší, a teda má určité limitácie. Nevýhodou pre mnohých môže byť aj nízko položený snímač odtlačkov prstov. Fotografov zase môže sklamať kvalita makro objektívu, ktorej sa asi nedá veľmi čudovať, keďže objektív má rozlíšenie len 2 Mpx.

Ak hľadáte zariadenie, ktoré dokáže všetko dôležité zvládnuť prinajmenšom priemerne, pričom by ste boli radi, keby za túto kvalitu nemusíte platiť viac ako 500 eur, Reno12 5G môže byť pre vás to pravé orechové. Na Slovensku sa v konfigurácii s 256 GB úložiska predáva za približne 490 eur.

  • Oppo Reno12 Pro 5G | 594 €

Posledný kúsok z trojice má najlepšiu, resp. najvyššiu výbavu, ale zase aj najvyššiu cenu. Keď sa však na telefón pozrieme z hľadiska pomeru ceny a výkonu, zrazu sa nám pred očami rysuje niečo naozaj unikátne.

Reno12 Pro 5G ma oslovil predovšetkým tým, že sedí na pozícii, ktorú kedysi dávnejšie hrdo obhajovala spoločnosť OnePlus. Konkrétne ide o pozíciu „zabijaka“ vlajkových lodí. Do tejto kategórie spadajú tie smartfóny, ktoré majú takmer vlajkovú výbavu, no stoja podstatne menej, často aj o niekoľko stoviek eur. Reno12 Pro 5G tomuto popisu zodpovedá v každom smere.

Má nádherný, ostrý displej, ktorý dokáže zobraziť vyše miliardy farebných odtieňov. Má hojné množstvo operačnej pamäte, ktorej zahltenie by vám dalo poriadnu námahu. Taktiež má 512 GB úložiska a slot pre pamäťovú kartu. Dokonca má aj čip založený na 4 nm výrobnom procese, ktorý je nielen výkonný, ale aj efektívny. Asi chápete, kam tým všetkým mierim.

Oppo Reno12 Pro 5G
Zdroj: Roman Drexler (Techbyte.sk)

Ak by som mal Reno12 Pro 5G zhrnúť čo najstručnejšie, povedal by som, že je takmer rovnaký ako Reno12 5G, len s vyššími číslami. Výraznejších rozdielov si môžeme všimnúť v oblasti už zmieneného čipu a potom aj fotoaparátov. Reno12 Pro 5G nemá „zbytočný“ makro objektív. Namiesto toho má vysokokvalitný teleobjektív a veľmi slušný ultraširokouhlý senzor.

Takže ak chcete čo najlepšie parametre za čo najlepšiu cenu, myslím si, že Reno12 Pro 5G stojí minimálne za zváženie.


Som rád, že som mohol otestovať hrdých reprezentantov série Reno12. Každý z nich má čo ponúknuť, každý z nich má koho zaujať. Dobrá práca, Oppo. Len tak ďalej!

Zdieľaj tento článok