RECENZIA Samsung Galaxy Z Flip 6: Konečne finálna verzia

Samsung Galaxy Z Flip 6 je opäť lepší. Ale bude to stačiť?

11 min
Samsung Galaxy Flip6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk
V skratke
  • Samsung opäť vylepšil najlepšiu skladačku na trhu
  • Prináša vyšší výkon a lepšiu batériu
  • V AI nemá konkurenciu
8.8 Vynikajúci
Hodnotenie

Pri testovaní Samsung Galaxy Z Flip 6 som sa cítil tak, ako by som sa vrátil v čase. Nemyslím to ale v zlom zmysle slova, práve naopak. Vrátil som sa do doby, keď boli skladačky najviac cool vec a chcel ich každý. Celý rok som používal kombináciu iPhone / Galaxy Z Fold 5 a dvojtýždňový prechod na Flip 6 mi otvoril oči. Zrazu som mal akési prázdne vrecká, zrazu mi telefón neťahal nohavice, zrazu som o ňom skoro vôbec nevedel.

Samozrejme, Flip je tu už niekoľko rokov. Veď ako jeho názov napovedá, ide už o 6. generáciu, ktorá v mnohých smeroch postupne opravila všetko to, na čo sme sa sťažovali buď my novinári alebo tisíce ľudí, ktorí túto skladačku používali celé tie roky. Má tak skutočne našliapnuté stať sa najlepšou a cenovo najdostupnejšou skladačkou doteraz.

Oproti Flip 5 síce zmien nie je až tak veľa, resp. sú malé. No ak ich spočítate a podčiarknete, rozdiel je to naozaj citeľný. Inžinieri Samsungu navrhli zariadenie, ktoré aj napriek skladaciemu mechanizmu pôsobí extrémne prémiovo a čo je prekvapivé, odolnejšie než kedykoľvek predtým. Má fantastický displej, výbornú výdrž batérie a konečne lepšie fotoaparáty.

Samsung Galaxy Z Flip 6: Dizajn

Po dizajnovej stránke si okamžite všimnete rozdiel. Samsung sa rozhodol nasledovať šľapaje Apple a svoje novinky (Flip aj Fold) osadil do viac hranatej šasi. Toto rozhodnutie schvaľujem, telefón nielen na pohľad, ale aj v ruke pôsobí naozaj lepšie, drahšie, prémiovejšie.

Flip 6 je tiež tenší než jeho predchodca. V zloženom stave je totiž hrubý len 14,9 mm, zatiaľ čo Flip 5 je hrubý 15,1 mm. Nie je to extrémny rozdiel, no je to posun tým správnym smerom. Pôsobivé je aj to, že Flip 5 a Flip 6 vážia identicky. Oba telefóny vážia 187 gramov, a to aj napriek tomu, že Samsung nový Flip 6 spevnil pomocou Armor Aluminum 2 a prekryl vrstvou Gorilla Glass Victus 2.

Samsung hovorí, že vďaka tomuto rozhodnutiu je telefón odolnejší a dokonca zvládne vzdorovať o 10 % viac škrabancom. Po dvoch týždňoch používania môžem s čistým svedomím povedať, že na tom bude niečo pravdy. Telefón totiž nemal jediný škrabanček a veľmi príjemne ma prekvapila aj matná zadná strana, ktorá konečne nemala tendenciu utekať zo stola alebo iného povrchu, na ktorý som telefón položil.

Samsung Galaxy Flip6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Pri zloženom stave budete už tradične interagovať s vonkajším 3,4-palcovým AMOLED displejom, ktorý ponúka rozlíšenie 720 x 748 pixelov. Je nenahraditeľný hlavne vtedy, keď chcete rýchlo skontrolovať nejaké upozornenie alebo pozrieť sa, kto vám volá. A čo je najlepšie – je to naozaj kvalitný displej, ľahko čitateľný nielen vnútri, ale aj na priamom slnku.

Samsung pre vonkajší displej pripravil niekoľko miniaplikácií, ktoré môžete ovládať priamo z tohto displeja. Ja som najčastejšie používal samozrejme Spotify, kalendár a počasie, no možností je viac, hlavne ak sa vám chce inštalovať aplikáciu, ktorá na vonkajšom displeji sprístupní všetky aplikácie. Ja som to síce vyskúšal, no po chvíli ma to popravde prestalo baviť, pretože používať plnohodnotné aplikácie na tak malom displeji mi jednoducho nedávalo zmysel a bolo to prinajmenšom nepohodlné.

Všetko potrebné totiž vybavíte na vnútornom 6,6-palcovom AMOLED displeji s rozlíšením 2 640 x 1 080 pixelov. Ide síce „len“ o 1080p displej, no je nádherný. Skutočne. Tak presný a jasný displej na skladacom smartfóne, o tom sme snívali dlhé roky. Ide o skutočne rýchly displej, ktorý nemá problém dosiahnuť obnovovaciu frekvenciu 120 Hz, no to už je, popravde, povinnosť.

Samsung Galaxy Flip6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Samsung Galaxy Z Flip 6: Fotoaparáty

Samsung Galaxy Z Flip 6 má po novom až 50 Mpx senzor, ktorý predstavuje azda najciteľnejší upgrade. Flip 5 mal totiž „len“ 12 Mpx senzor, a tak je Flip 6 určite schopnejším foto nástrojom. Hlavný senzor má clonu f/1.8, čo znamená, že výborne funguje aj v zhoršených svetelných podmienkach. O tom sme sa, koniec koncov, presvedčili aj sami v nočnej Paríži.

Fotky aj video z Flip 6 vyzerali skutočne nádherne. Pri rýchlom porovnaní s mojim iPhone 14 Pro išlo o obrovský rozdiel. Je síce pravda, že teleobjektív mi na Flipe veľmi chýbal, no fotky z hlavného senzora boli skutočne vydarené.

Predný fotoaparát ostal nezmenený, aj vo Flip 6 má rozlíšenie 10 Mpx a veľmi podobnú, ak nie identickú kvalitu záberov. Selfie zábery fotené fotoaparátom uloženom vo vnútornom displeji tak nevyzerajú tak detailne ako pri prémiovom S24 Ultra, no selfie s Flipom by ste si týmto fotoaparátom tak či tak nemali fotiť. Selfie si totiž môžete odfotiť hlavným 50 Mpx fotoaparátom pri zloženom stave, čo už prekonáva aj spomínanú Ultru.

Porovnanie parných komôr na Flip 5 (vľavo) a Flip 6 (vpravo). Flip 5 takúto komoru nemal. Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Samsung Galaxy Z Flip 6: Výkonu aj chladenia na rozdávanie

Samsung s príchodom série Galaxy S24 išiel „all in“ do umelej inteligencie. Nové smartfóny dokážu priamo na zariadení pretvárať alebo generovať texty vo vami zvolenom štýle, dokážu sumarizovať dlhé články a upravovať fotky. Na toto všetko je však potrebný čo najvyšší výkon, čo je určite jeden z hlavných dôvodov, prečo Flip 6 do vienka dostal vlajkovú loď medzi čipmi – Snapdragon 8 Gen 3.

Pocitivo, ale aj objektívne v benchmarkoch sa potvrdilo, že Flip 5 oproti Flip 6 nemá šancu. Pekným príkladom je benchmark GFXBench Aztec Ruins, v ktorom Flip 6 dosiahol 56 FPS, čo v porovnaní s Flip 5 predstavuje 75 % zlepšenie.

Geekbench rozrozprával rovnaký príbeh. V teste výpočtovej sily procesora dosiahol Flip 6 až 6. 221 bodov (multi-core), resp. 2 192 bodov (single-core). Pre porovnanie, Flip 5 v rovnakom teste ostal stáť na 5 113, resp. 1 984 bodoch. Ide tak o približne 17 percentné zlepšenie výkonu.

O výkon sa okrem nového Snapdragonu stará aj 12 GB operačnej pamäte RAM, čo je oproti minuloročným 8 GB RAM podstatné zlepšenie. Opäť, Samsung s najväčšou pravdepodobnosťou navýšil objem RAM hlavne kvôli práci s umelou inteligenciou.

Kvalitnejší zážitok a nižšiu energetickú spotrebu zabezpečuje úplne prekopané chladenie. Samsung totiž do Flip 6 integroval parnú komoru (vapor chamber), ktorá sa stará o to, aby sa zariadenie neprehrievalo ani vtedy, keď hráte náročné hry alebo dlhšiu dobu natáčate video či fotíte fotky. A skutočne, pocitová teplota pri používaní telefónu je neporovnateľne nižšia, než pri Flip 5.

Nakoniec spomeniem ešte jednu VEĽMI dôležitú vlastnosť novinky. Galaxy Z Flip 6 používa Snapdragon 8 Gen 3, ktorý je sám o sebe energeticky úsporný. Aby toho nebolo málo, Samsung zvýšil kapacitu batérie zariadenia z 3 400 mAh na úctyhodných 4 000 mAh. Neviem, ako sa mu to podarilo, no rozdiel je to teda poriadny. Pri ľahkom používaní telefóny (keď opadne prvotná radosť z telefónu) som sa s výdržou dostal na 2 dni používania. Zo začiatku si telefón ľavou zadnou poradil s jedným veľmi náročným dňom. Klobúk dole!

Samsung Galaxy Flip6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Hra kompromisov

Používanie skladacieho telefónu (a je jedno či ide o typ véčka alebo Foldu) je spojené s určitými kompromismi. Tým sa, bohužiaľ, nevyhnete. Flip 6 je síce skutočne fantastický, naozaj nepreháňam. Veď má výkon ako S24 Ultra a mám pocit, že sa zmestí do toho malého vrecka na džínzos, ktoré nikto nepoužíva.

Aj on však prichádza s kompromismi. Jeho vnútorný displej síce meria 6,6-palca, je však úzky. Má totiž pomer strán 22:9, čo pri pozeraní videí spôsobuje, že sa nad a pod videom nachádza čierna plocha. Rovnako tak nemusia byť na takto vysoký displej upravené všetky hry (aj keď toto sa zlepšuje deň čo deň).

Ak ste ešte nemali telefón typu Flip, mali by ste sa tiež pripraviť na to, že ho budete otvárať. ČASTO. Bežný človek sa na telefón cez deň pozrie niekoľko desiatok krát. S tým čiastočne pomôže vonkajší displej, no v mnohých prípadoch budete otvárať telefón, aby ste si prečítali notifikáciu na hlavnom displeji. Opäť, pre mnohých je to v poriadku, iným to môže po čase prekážať.

Každopádne, Galaxy Z Flip 6 je telefón, ktorý predstavuje absolútny strop v spracovaní a v tom, ako pohodlne sa používa. Je odolný, kvalitne poskladaný a plný funkcií, ktoré nemá žiaden iný konkurenčný telefón. Tie sa väčšinou Samsung snažia predbehnúť väčším vonkajším displejom, no to je v mojich očiach trochu málo na to, čo všetko by mal telefón dokázať.

Samsung Galaxy Flip6
Zdroj: Lukáš Zachar / Techbyte.sk

Odpoveď na pochybnosti? „Sklapni“ a skús ho

Samsung Galaxy Z Flip 6 je jeden z najlepších skladacích smartfónov, aké tento svet doteraz videl. O tom niet pochýb. Ponúka nový, poriadne výkonný procesor Snapdragon 8 Gen 3, má prístup k najnovším funkciám umelej inteligencie, má výrazne väčšiu batériu a upravenú konštrukciu tak, aby nielen vyzeral prémiovejšie, ale aj reálne prémiovejším bol. Za 1 199 € za 256 GB verziu tak ide síce o prémiový smartfón, no cenovo stále relatívne dostupný.

Tieto vylepšenia zo Samsung Galaxy Z Flip 6 robia zariadenie, ktoré by vo vrecku (alebo kabelke) chcel nosiť každý z nás. Za redakciu TECHBYTE tak získavania ocenenie TIP REDAKCIE.

Hodnotenie
Vynikajúci 8.8
Konštrukcia a dizajn 9
Displej 9
Výkon 10
Výdrž 9
Fotoaparáty 7
Softvér 9
Zdieľaj tento článok