RECENZIA Oppo Reno 12 5G: Husársky kúsok strednej triedy!

Oppo Reno 12 5G je smartfón strednej triedy, ktorý rozhodne má čo ponúknuť. Presvedčil som sa o tom na vlastnej koži.

17 min
Oppo Reno 12 5G
Oppo Reno 12 5G | Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)
V skratke
  • Oppo Reno 12 5G hrdo bojuje o post medzi najlepšími smartfónmi strednej triedy
  • Skúša to rôznymi spôsobmi, z ktorých každý používateľovi prináša samé výhody
  • Presvedčiť o tom sa vás pokúsim v tejto recenzii
Oppo Reno 12 5G
8.2 Hodnotenie
Hodnotenie

Je to približne týždeň, čo aktívne používam smartfón Oppo Reno 12 5G. Toto zariadenie spadajúce do strednej triedy síce nemá ktovieako rozšírené renomé, no v skutočnosti ide o veľmi kvalitný kus hardvéru, ktorý nepochybne ulahodí mnohým používateľom. Za posledné dni som mal tú česť otestovať všetko, čo ponúka, vrátane displeja, fotoaparátov, výkonu, výdrže a ďalších kľúčových aspektov. O svoje skúsenosti sa s vami podelím v recenzii nižšie.

Na úvod však krátke predstavenie. Oppo Reno 12 5G je stále celkom nový smartfón, nakoľko vyšiel len koncom júna. Ako som spomenul o pár riadkov vyššie, ide o smartfón strednej triedy, avšak svojou výbavou dokáže zavariť aj o niečo drahším kúskom. Na Slovensku si ho viete zadovážiť v striebornej alebo čiernej farbe a v konfigurácii s 256 GB úložiska. Vyjde vás na necelých 490 eur. A teraz už k tomu podstatnému.

Oppo Reno 12 5G: Dizajn a konštrukcia

Oppo Reno 12 5G je po dizajnovej stránke veľmi slušne vyhotoveným zariadením. Už na prvý pohľad pôsobí elegantne a štýlovo. A po tom, ako ho prvýkrát chytíte do ruky, sa tento pocit len umocní.

Čo sa týka prednej strany, tá je pomerne generická. Pokrýva ju veľký displej s jedným okrúhlym výrezom pre selfie fotoaparát. Poteší však nielen veľkosťou, ale aj tým, že ho obopínajú relatívne tenké rámiky. Treba však rátať s mierne hrubšou bradou, čo znamená, že rámiky nie sú úplne symetrické. No po chvíľke si to prestanete všímať. Taktiež stojí za zmienku, že displej sa po stranách „prelieva“, čo je v dnešnej ére plochých panelov čoraz menej vídaný úkaz. Osobne sa mi pretekajúce displeje páčia, hoci viem, že majú aj určité negatíva.

Pokiaľ ide o zadnú stranu, osobne som mal k dispozícii strieborné prevedenie. Aby som bol úprimný, do istej miery mi vizuál zadnej strany pripomína OnePlus 9, ktorý sme na našom webe recenzovali pár rokov dozadu. Nevidím to však ako zlú vec, keďže toto prevedenie sa mi veľmi páčilo. Zadný panel je matný a pokrytý jemným vzorom pripomínajúcim prúdenie vody či paru. Čo však oceňujem ešte viac, je jeho imunita voči odtlačkom prstov. Samozrejme, na tejto strane sa nachádza aj modul s fotoaparátmi, ktorý má obdĺžnikový tvar a jemne vystupuje zo zariadenia.

Čo sa týka bočných hrán, na pravej strane sa nachádza hlavné tlačidlo a tlačidlá pre ovládanie hlasitosti. Spodok je vyhradený výstupu pre reproduktory, USB-C konektoru a výsuvnému slotu pre SIM kartu a microSD kartu. Ľavá hrana je kompletne čistá. Na vrchnej hrane nájdeme ďalší výstup pre reproduktory a IR blaster, čo znamená, že telefón môže poslúžiť aj ako ovládač od televízora.

Oppo Reno 12 5G
Oppo Reno 12 5G | Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Pokiaľ ide o konštrukčnú stránku, zariadenie meria 161,4 x 74,1 x 7,6 mm a váži 177 gramov. Je teda pomerne ľahké a tenké, vďaka čomu sa drží veľmi pohodlne. Nie je však príliš ľahké na to, aby pôsobilo nekvalitne či neodolne. Rámiky i zadná strana sú vyhotovené z plastu, čo môže viesť k akémusi lacnejšiemu dojmu, no osobne si to nemyslím. Plastové zadné strany možno nepôsobia tak kvalitne, no aspoň sú odolnejšie voči prasklinám.

Z hľadiska dizajnu a konštrukcie teda nemám Oppo Reno 12 5G veľmi čo vytknúť. Drží a používa sa pohodlne a ešte aj dobre vyzerá. Plastová zadná strana sa vzhľadom na cenovú kategóriu, do ktorej zariadenie spadá, dá odpustiť. A čo sa týka väčšej brady, rozdiel oproti zvyšným rámikom je viditeľný, no nie je ktovieako výrazný.

Oppo Reno 12 5G: Displej

Displej by som označil za jedno z hlavných lákadiel smartfónu. Má totiž veľmi slušné parametre, ktoré sú cítiť aj vidieť. Oppo Reno 12 5G pokrýva 6,7-palcový AMOLED panel s rozlíšením 2 412 x 1 080 pixelov (394 pixelov na palec), obnovovacou frekvenciou 120 Hz, maximálnou svietivosťou 1 200 nitov a podporou pre HDR10+.

Obraz, ktorý displej produkuje, je vždy ostrý. Hustota 394 pixelov na palec síce nie je špička priemyslu, no myslím si, že väčšine používateľov postačí s prehľadom. Či už len-tak surfujete po webe, hráte hry, pozeráte videá alebo len tak prechádzate používateľským rozhraním, kvalitná ostrosť je s vami na každom kroku.

Rovnako je s vami na každom kroku aj plynulosť. To, že displej podporuje obnovovaciu frekvenciu 120 Hz, nie vždy automaticky znamená, že sa na nej drží celý čas. No v tomto prípade tomu tak je. Za celú dobu testovania som sa nestretol s tým, že by bol obraz zasekaný či spomalený. Ako pri menej náročných, tak aj pri zaťažujúcich úkonoch sa mi dostávalo sľúbeného snímkovania 120 FPS, čo rozhodne musím oceniť.

Samozrejme, keďže ide o displej typu AMOLED, ktorý podporuje režim HDR10+, rátať možno aj s prvotriednou reprodukciou farieb. Tomu napomáha aj schopnosť zobrazenia až 1 miliardy farebných odtieňov. Ak teda nájdete obsah, ktorý podporuje HDR10+, máte záruku, že vám ho Oppo Reno 12 5G zobrazí s maximálnou presnosťou. Obecne ju však pocítite asi pri všetkom.

Oppo Reno 12 5G
Oppo Reno 12 5G | Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Opomenúť taktiež nemôžem zabudovaný snímač odtlačkov prstov. Je svetelný, nie ultrazvukový, takže nie je najrýchlejší. V drvivej väčšine prípadov však fungoval spoľahlivo. Prekážalo mi len jeho umiestnenie. Nachádza sa totiž blízko spodného rámiku, takže občas treba podstúpiť nejakú tú dlaňovú gymnastiku.

Na záver tejto sekcie ešte musím vyzdvihnúť, že telefón má veľmi široké pozorovacie uhly, čo znamená, že je viditeľný aj pri náhľade z ostrejších uhlov. A pokiaľ ide o viditeľnosť, maximálna svietivosť 1 200 nitov zabezpečuje, že je obsah na displeji viditeľný aj za jasného letného slnka. Druhou rukou som si musel tieniť skutočne len minimálne.

Palec hore. Oppo sa pri tomto kúsku s displejom naozaj vyhralo.

Oppo Reno 12 5G: Výkon a výdrž

Pokiaľ ide o výkon, zariadenie poháňa čipset Dimensity 7300 Energy založený na 4 nm výrobnom procese. Pozostáva z ôsmich jadier, a to štyroch výkonných jadier Cortex-A78 s taktovacou frekvenciou 2,5 GHz a štyroch úsporných jadier Cortex-A55s taktovacou frekvenciou 2 GHz.

Tento procesor odvádza skvelú prácu naozaj vo všetkom. Hoci nie je najvýkonnejší zo všetkých, zákazníkom, ktorí sú zvyknutí na strednú triedu, nepochybne postačí. Ako som už načrtol pri opise obnovovacej frekvencie displeja, Dimensity 7300 Energy zabezpečuje elegantnú plynulosť naprieč širokou diaspórou aktivít.

Prechádzanie používateľským rozhraním je plynulé, rovnako ako scrollovanie po sociálnych sieťach či hranie hier. Spúšťanie aplikácií je veľmi rýchle, takže na nič nečakáte. Samozrejme, rozbehnutie náročnejších aplikácií mu môže chvíľu trvať, no nie je to nič hrozné. Milo ma prekvapilo, že som procesor nezaskočil ani rýchlym otvorením fotoaparátu, vyhotovením snímky a rýchlym zatvorením. Všetky tri kroky zvládol rýchlo a bez odvrávania, čo sa skutočne nedá povedať o každom smartfóne.

Najviac som obmedzené kapacity mid-range čipu pocítil pri používaní navigačných aplikácií, ako napríklad Mapy Google (Google Maps). Pri tých bolo vidno, že zariadenie tuho rozmýšľa, no ani to nebola žiadna hrôza. Musím však podotknúť, že ak sa na ňom rozhodnete vykonávať intenzívny multitasking s kopou náročných aplikácií, ktoré dajú zabrať aj vlajkovým čipom, budete potrebovať trochu trpezlivosti. Predsa len niekde tie hranice byť musia.

Pevne však verím, že drvivá väčšina ľudí, ktorí si tento smartfón zakúpia, sa so zásekmi či spomalenými reakciami nestretnú takmer vôbec. Dobrá práca, Oppo.

Oppo Reno 12 5G
Oppo Reno 12 5G | Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Čo musím vytknúť, je vibračný motorček. Ten má totiž veľmi ďaleko od kvalitného. Svoju úlohu síce plní, no vibrácie pôsobia celkom lacno. Preto som ich po chvíľke radšej vypol.

Smartfón to však kompenzuje svojou výdržou, ktorá je vďaka batérii s kapacitou 5 000 mAh viac než slušná. Ak som ju chcel vybiť v priebehu jedného dňa, musel som sa naozaj snažiť, pričom boli prípady, kedy mi to nevyšlo. Oppo Reno 12 5G vás pri bežnom používaní bude sprevádzať pokojne aj jeden a pol dňa. Samozrejme, ak máte náročný deň, je šanca, že si večer bude pýtať nabíjačku.

Dobrou správou je, že telefón podporuje nabíjanie výkonom až 80 W (po kábli). No žiaľ, balenie neobsahuje nabíjačku, ktorá by bola schopná takýto výkon dodať. Dostanete iba kábel, čo je celkom škoda, keďže nie každému sa len-tak niekde doma váľa 80-wattový adaptér.

Oppo Reno 12 5G: Fotoaparáty

Pokiaľ ide o fotoaparáty, Oppo Reno 12 5G je vybavený celkovo štyrmi objektívmi, tromi vzadu a jedným vpredu.

Hlavnú úlohu zohráva 50 Mpx snímač obrazu s clonou f/1.8, ohniskovou vzdialenosťou a podporou pre optickú stabilizáciu obrazu (OIS). A musím uznať, že som bol s jeho výstupmi veľmi spokojný. Zvládol aj náročnejšie kombinácie farieb, pričom výsledné snímky boli vždy ostré a obecne kvalitné, a to dokonca aj v horších svetelných podmienkach. Mierne mu robilo problém ostrenie na celé objekty, no len výnimočne.

Pokiaľ ide o širokouhlý objektív, jeho úlohu plní 8 Mpx senzor s clonou f/2.2, ohniskovou vzdialenosťou 16 mm a 112-stupňovým zorným poľom. Ani pri tom nemám veľmi čo vytknúť, hoci je pravda, že rozlíšenie 8 Mpx nie je zrovna veľa, takže s prvotriedne ostrými detailmi nerátajte. Potešilo ma však, že pri prepínaní nedochádza k tzv. color-shiftingu, čo znamená, že farby širokouhlých záberov sú rovnaké ako pri záberoch hlavného fotoaparátu.

Do tretice tu máme 2 Mpx makro snímač. Ten mi príde troch navyše. Keby tam nebol, asi by mi ani nechýbal. Kvalita záberov zblízka je totiž približne rovnaká, ako keď cieľový objekt odfotíte hlavným fotoaparátom a priblížite si výsledný záber. Na nejaké to laické makro však postačí.

Fotografia zachytená na Oppo Reno 12 5G
Fotografia zachytená na Oppo Reno 12 5G | Zdroj: Roman Drexler (TECHBYTE.sk)

Selfie snímač je na tom po kvalitatívnej stránke niekde v priemere. „Svojky“ sú ostré, farebné, detailné, ak dáte objektívu dosť svetla. Milo ma však prekvapila kvalita portrétových záberov, pri ktorých je pozadie celkom presne rozostrené.

Najviac ma ale potešila kvalita nočných záberov. Hlavný snímač si dokázal pozbierať dostatok svetla aj vtedy, keď sa v blízkosti nenachádzal žiadny jeho zdroj. Farby sú síce tu a tam, no na bežné účely, ako je zdieľanie s rodinou či známymi, prípadne nejaký ten post na Instagram Stories, tieto snímky postačia.

Oppo Reno 12 5G: Softvér

Na záver recenzie venujem pár slov softvéru. Ten ma totiž očaril. Oppo Reno 12 5G používa OS Android prekrytý rozhraním ColorOS, s ktorým som sa predtým už stretol, no až teraz som ho preskúmal viac do hĺbky.

A stálo to za to. ColorOS ma oslovil najmä rozmanitými možnosťami personalizácie. Prispôsobiť si možno nielen tapetu, ale aj vzhľad Always-on obrazovky, veľkosť a typ písma či vzhľad aplikácií. Rovnako možno upraviť farebné spracovanie rozhrania. Každý si teda môže zariadenie prispôsobiť podľa vlastných preferencií, a to aj do tých najmenších detailov.

Pokiaľ ide o funkčnú stránku, aj na ňu mám len samé chvály. Všetko funguje presne tak, ako má. Žiadne spomalené reakcie, žiadne záseky.

Rozhranie je jednoducho navrhnuté tak, aby poslúžilo ako tým najväčším laikom, tak aj vášnivým technologickým nadšencom. Je naozaj ľahké sa do neho dostať a zžiť sa s ním, čo je vždy obrovská výhoda.

Oppo Reno 12 5G: Verdikt

Aby som to zhrnul, Oppo Reno 12 5G je veľmi slušne spracovaný smartfón, zvonka i zvnútra. Má veľmi kvalitný displej, ktorý nádherne zobrazí každý typ obsahu. Má solídny výkon, vďaka ktorému je interakcia vždy rýchla a responzívna. Má veľmi slušné fotoaparáty, ktoré poslúžia v takmer všetkých podmienkach. A má aj veľkú batériu, vďaka ktorej môžete zariadenie bez obáv aktívne používať aj vyše dňa. Je toho naozaj veľmi málo, čo by som mu mohol vytknúť.

Ak sa teda obzeráte po schopnom smartfóne strednej triedy, ktorý by nezruinoval váš rozpočet, Oppo Reno 12 5G určite stojí aspoň za zváženie.

Oppo Reno 12 5G
Hodnotenie
Hodnotenie 8.2
Konštrukcia a dizajn 8
Displej 9
Výkon 8
Výdrž 8
Fotoaparáty 7,5
Softvér 9
Zdieľaj tento článok