Všimli ste si, že sa už dlhšie cítite pod psa? Skúste obmedziť sociálne siete

Ak sa už dlhšiu dobu necítite vo svojej koži, skúste obmedziť sociálne siete. Hlavu vám vedia pomotať viac, než si myslíte.

5 min
Sociálne siete
V skratke
  • Príčin pre zlú náladu môže byť naozaj mnoho
  • Jednou z nich je nepochybne prílišné používanie sociálnych sietí
  • Ich obmedzenie môže pomôcť

Poznáme to všetci. Zobudíme sa, prežívame klasický deň, nič nás v podstate nenahnevá ani nerozhodí. Napriek tomu sa však akosi nedokážeme z ničoho tešiť, do ničoho sa nám akosi nechce. Je to celkom bežný fenomén, no to neznamená, že s tým netreba nič robiť. Príčin vzniku takejto sklesnutej nálady je naozaj veľa, no mnohí si ani trochu neuvedomujú, že na zozname sa nachádza aj používanie sociálnych sietí. Nuž, nie všetko, čo dodáva do nášho mozgu ten sladký dopamín, je zdravé.

Prečo mozog miluje sociálne siete?

Vo veľmi zjednodušenej forme možno dopamín klasifikovať ako látku, ktorá nám dodáva pocit radosti a s ňou spätú dobrú náladu. No žiaľ, je to dvojsečná zbraň. Dopamín sa totiž uvoľňuje aj pri činnostiach, ktoré nie sú pre ľudské telo zdravé.

Mozog
Zdroj: DALLE

Dopamín je kľúčovou súčasťou odmenového systému mozgu. Problémom je, že systém môže uvoľňovať dopamín aj v prípade nezdravých činností, ako je napríklad fajčenie. Akonáhle si potiahnete z cigarety a na duši ucítite pokoj, to presne je výsledok odmenového systému a uvoľneného dopamínu.

Problémom je, že systém môže uvoľňovať dopamín aj v prípade nezdravých činností

V tomto smere si možno mozog predstaviť ako kuchára, ktorého postavíme do kuchyne s prázdnou chladničkou. Nakážeme mu navariť konkrétne jedlo s tým, že my mu dodáme potrebné suroviny. Samozrejme, čím kvalitnejšie suroviny mu dodáme, tým lepší bude výsledok. Tým konkrétnym jedlom je dopamín.

Mozog si dokáže vytvárať dopamín aj prirodzene, no potrebuje k tomu tie správne ingrediencie. Je len na vás, či týmito ingredienciami budú pohyb v prírode, športovanie, zdravé stravovanie, alebo fajčenie, leňošenie, pitie alkoholu a surfovanie po sociálnych sieťach.

K sociálnym sieťam je vhodné pristupovať opatrne a „konzumovať“ ich so zdravou mierou. Všetkého veľa škodí.

Sociálne siete

Ak sa každé ráno zobudíte a prvé, čo spravíte, je, že odomknete telefón a zapnete Facebook či Instagram, mozog si na takýto prísun dopamínu zvykne a bude si ho pravidelne vyžadovať. Háčik je v tom, že potom si nedokážete plnohodnotne vychutnávať život mimo online priestoru, hoci si to sprvu nemusíte uvedomovať.

Skreslí pohľad na skutočný svet

Ďalším problémom je množstvo informácií, ktoré do nás sociálne siete tlačia. Aj mozog má obmedzenú kapacitu, a keď ho zahltíte, unaví sa. Aj kvôli sociálnym sieťam dnes bežný človek denne prijíma toľko informácií, čo pred niekoľkými dekádami nebolo možné prijať ani za niekoľko rokov. Samozrejme, mozog chce všetky tieto informácie spracovať, čo môže viesť k jeho preťaženiu. A akonáhle sa mozog preťaží, nastávajú komplikácie.

Unavený mozog skresľuje naše vnímanie okolitého sveta, a to zväčša v negatívnom zmysle.

Tieto komplikácie majú viacero podôb. Prejaviť sa môžu ako problémy s pozornosťou, neschopnosť sa naučiť to, čo nutne potrebujeme, a samozrejme, únava. Unavený mozog skresľuje naše vnímanie okolitého sveta, a to zväčša v negatívnom zmysle. To, čo by nás zvyčajne potešilo, vnímame bez väčších emócií. A to, čo by nás zvyčajne nerozhodilo, nám pokazí náladu na celý deň.

Sociálne siete
Instagram (ilustr. obr.) | Zdroj: pixahive.com

Prečo sa majú ostatní tak dobre a ja nie?

A žiaľ, to stále nie je všetko. Vždy je treba mať na pamäti, že veľká časť toho, čo vidíme na sociálnych sieťach, neodráža skutočnosť. Exemplárnym príkladom sú celebrity a influenceri, ktorí často prezentujú svoj život ako dokonalý a bezchybný. To nás, bežných ľudí, vedie k domnienke, že niečo robíme zle, keďže si tak nežijeme. Verte tomu, že ani celebrity nemajú dokonalý život. Stále sú to len ľudia, ktorých trápia bežné ľudské problémy.

To, že influencer zverejní fotografiu, na ktorej sa so svojou drahou polovičkou drží za ruky niekde v exotickej destinácii, v podstate o ničom nevypovedá. Áno, oddychuje niekde na slniečku, no nikdy neviete, či sa na prvý pohľad bezchybný pár v pozadí neháda o najmenších hlúpostiach a nerozmýšľa nad rozchodom. Samozrejme, je to len príklad, no asi viete, čo tým chcem povedať.

Áno, sociálne siete majú kopu výhod – zabezpečujú nám rýchly prehľad o aktuálnom dianí, dokážu nás pobaviť, vieme vďaka nim udržiavať kontakt s ľuďmi, hoc aj keď sa nachádzajú na opačnej strane planéty. Bezchybné ale rozhodne nie sú.

Ak sa teda dlhodobo necítite vo svojej koži, nič vám nerobí radosť a nič vás nebaví, skúste aspoň trochu obmedziť čas, ktorý trávite na sociálnych sieťach. A ak máte chuť na ráznejší experiment, skúste ich na čas odstaviť úplne. Možno to nevyrieši všetky vaše problémy, no pomôcť to môže. Aspoň za pokus nič nedáte.

Zdieľaj tento článok