Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že umelé sladidlo aspartám, ktoré sa bežne používa v sladených nápojoch, zaradila do kategórie látok potenciálne karcinogénnych pre ľudí. Povolenú dennú dávku aspartámu však nijako neupravila. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
„Nekážeme spoločnostiam sťahovať produkty z trhu a ani spotrebiteľom, aby s aspartámom úplne prestali. Vyzývame len na striedmosť,“ povedal riaditeľ WHO pre výživu a bezpečnosť potravín Francesco Branca.
Aspartám jednej skupine s Aloe vera
Bezpečnosť aspartámu skúmala Medzinárodná agentúra na výskum rakoviny (IARC), ktorá spadá pod WHO. Toto umelé sladidlo na základe zistených dôkazov zaradila do skupiny 2B. Okrem aspartámu sú v nej napríklad aj výťažky z aloy pravej (Aloe vera) a kyselina kávová nachádzajúca sa v káve a čaji.
V týchto produktoch môžete nájsť aspartám:
- Sladené nápoje bez cukru
- Žuvačky bez cukru
- Lekváry a pudingy bez cukru
- Cereálie
- Umelé sladidlá do kávy
AFP upozorňuje, že kategória „potenciálne karcinogénne pre ľudí“ je najnižšou kategóriou, okrem nej existujú ešte dve závažnejšie – „pravdepodobne karcinogénne pre ľudí“ a „karcinogénne pre ľudí“.
„Verejnosť by sa nemala znepokojovať rizikom vzniku rakoviny v spojitosti s látkami v skupine 2B,“ povedal profesor onkologickej epidemiológie z Los Angeles Paul Pharoah.
Výbor WHO pre potravinárske prídavné látky (JECFA) tiež preveril bezpečnosť aspartámu a vyhlásil, že nie je dôvod meniť povolenú dennú dávku tejto látky. Tá bola v roku 1981 stanovená na 0-40 miligramov sladidla na kilogram telesnej hmotnosti.