Explorácia vesmíru nie je len o návrhu špičkových lodí či plánovaní kolonizácie iných planét. Toto slovné spojenie zahŕňa aj oveľa menšie, niekedy priam až bizarné projekty. Jeden taký mala pod záštitou francúzska značka G.H. Mumm. Tá strávila neuveriteľných 5 rokov tým, že vyvíjala fľašu pre šampanské, ktorá by bola použiteľná vo vesmíre.
Dá sa povedať, že Mumm Cordon Rouge Stellar je vôbec prvé šampanské špeciálne navrhnuté na cestovanie do vesmíru. Reč je o fľaši z polovičného skla, ktorá je vybavená prispôsobeným zariadením na otváranie a zatváranie. Vyhotovené je z nehdrzavejúcej ocele a rozpína sa nad klasickým korkovým uzáverom. Téme sa venuje server Oddity Central.
Okrem toho je fľaša vybavená ovládateľným ventilom, ktorý v prípade potreby uvoľní jej obsah. Astronauti si počas osláv môžu nápoj nabrať zo vzduchu, a to za použitia špeciálnych pohárov pripomínajúcich poháriky na vajíčka.
„Tento projekt je, samozrejme, veľmi podnetný svojou vysoko technologickou povahou a stopercentnou francúzskou identitou, od dizajnu až po výrobu,“ uviedol dizajnér Octave de Gaulle. „Je však veľmi vrušujúci aj preto, že technológia tu slúži vyššiemu účelu: šampanské kondenzuje spomienku na terroir, klímu, savoir-faire a chuťové vnemy pre všetkých, ktorí sa budú nachádzať ďaleko od Zeme.“
Bežné šampanské si nerozumie s nulovou gravitáciou
Je ale také niečo vôbec potrebné? Dá sa povedať, že áno. Bežné fľaše so šampanským totiž nie sú vhodné pre prostredia s nulovou gravitáciou. Šampanské reaguje na vesmírne podmienky inak, nakoľko bublinky nevystupujú na hladinu, a teda neuvoľňujú aromatické molekuly rovnako ako na Zemi. To ovplyvňuje vôňu i chuť nápoja.
Vývoj špeciálnej fľaše spoločnosti trval neuveriteľných 5 rokov. Na projekte sa podieľali aj ďalšie inštitúcie, ako napríklad francúzska vesmírna agentúra CNES či súkromne financovaná americká firma Axiom Space.
Pochopiteľne, šampanské môže astronautom poslúžiť na oslávenie dôležitých úspechov, ako aj narodenín či menín. „So šampanským, ktoré sme vyvinuli, budú mať chvíľu družnosti a ľudskosti. Nejde o pitie alebo riziko opitosti, ale o to, aby sme tam hore obnovili rituál, ktorý poznáme na Zemi.“