Mnohí ľudia si bez rýb nedokážu predstaviť svoje jedálničky. Nielen že sú chutné, ale nášmu organizmu dodávajú aj množstvo prospešných živín. O to zarážajúcejšie sú výsledky novej štúdie, ktoré zverejnil webový portál Scrimex. Podľa nich môže konzumácia rýb viesť k zvýšenému riziku vzniku rakoviny.
Konzumácia väčšieho množstva rýb môže byť spojená s vyšším rizikom malígneho melanómu, vyplýva z rozsiahlej štúdie na dospelých obyvateľoch USA. Štúdia zistila, že u ľudí, ktorí denne zjedli množstvo rýb zodpovedajúce približne polovici konzervy tuniaka, bolo riziko vzniku melanómu o 22 % vyššie ako u ľudí, ktorí zjedli množstvo zodpovedajúce jednej konzerve tuniaka mesačne.
Zistili tiež, že u týchto osôb bolo o 28 % vyššie riziko vzniku abnormálnych buniek len vo vonkajšej vrstve kože – tzv. melanómu štádia 0. Zaujímavé je, že odhalili aj súvislosť s rizikom melanómu u ľudí, ktorí jedli viac nesmažených rýb a tuniaka, ale nie u tých, ktorí jedli viac vyprážaných rýb.

Výsledky novej štúdie nie sú zatiaľ priame
Štúdia nemôže priamo preukázať, že konzumácia rýb nejakým spôsobom spôsobuje melanóm. Vedci ale naznačujú, že kontaminanty, ako je ortuť v rybách, by mohli vysvetľovať túto súvislosť.
Výskumníci vo svojich analýzach nezohľadnili ani niektoré rizikové faktory melanómu. Medzi najčastejšie patrí napríklad počet znamienok, farba vlasov, anamnéza silného spálenia na slnku a správanie súvisiace so slnením.
Eunyoung Cho, zodpovedajúca autorka, prezradila: „Melanóm je piatym najčastejším nádorovým ochorením v USA. Hoci sa v posledných desaťročiach v USA a Európe zvýšil príjem rýb, výsledky predchádzajúcich štúdií, ktoré skúmali súvislosti medzi príjmom rýb a rizikom melanómu, boli rozporuplné. Naše zistenia identifikovali súvislosť, ktorá si vyžaduje ďalšie skúmanie.“
Rakovina sa vyvinula u tisícok ľudí
Autori analyzovali údaje získané od 491 367 dospelých, ktorí boli v rokoch 1995 až 1996 zaradení do štúdie NIH-AARP Diet and Health Study z USA. Výskumníci vypočítali výskyt nových melanómov, ktoré vznikli v priemere za 15 rokov, pomocou údajov získaných z registrov rakoviny.

Počas obdobia štúdie sa u 5 034 účastníkov (1,0 %) vyvinul malígny melanóm a u 3 284 účastníkov (0,7 %) sa vyvinul melanóm v štádiu 0.
Vedci upozorňujú, že pozorovací charakter ich štúdie neumožňuje vyvodzovať závery o kauzálnom vzťahu medzi konzumáciou rýb a rizikom vzniku melanómu. Zároveň navrhujú, že je potrebný budúci výskum, aby sa preskúmali zložky rýb. Tie by mohli prispieť k ďalšiemu pozorovaniu vzťahu medzi príjmom rýb a rizikom melanómu. V súčasnosti neodporúčajú žiadne zmeny v konzumácii rýb.
Je teda len otázkou času, aké ďalšie a presnejšie výsledky prinesú nové výskumy. S konzumáciou rýb to ale pre istotu nemusíte preháňať. Určite si prečítajte aj náš predošlý článok o tom, že neočkovaní ľudia sú vraj náchylnejší na srdcové ochorenia.