Japonsko posúva modifikáciu potravín na úplne novú úroveň. Startup sídliaci v hlavnom meste ostrovnej krajiny s názvom Sanatech Seed Co. sa spojil s vedcami z univerzity v Tsukube, aby vyvinul novú odrodu paradajok, a to pomocou technológie CRISPR/Cas9 pre úpravu génov.
Novo vzniknutý druh paradajok sa nazýva Sicilian Rouge High GABA a vyznačuje sa tým, že obsahuje 5 až 6-násobok bežného množstva aminokyseliny gama-aminomaslovej, skrátene GABA. Táto látka údajne napomáha uvoľneniu a taktiež znižuje krvný tlak, informuje server Oddity Central.
Shimpei Takeshita, prezident spoločnosti Sanatech Seed Co. a výkonný reprezentant spoločnosti Pioneer EcoScience, ktorá je hlavným distribútorom tejto odrody paradajok, deklaruje, že všetky potrebné povolenia na komercializáciu geneticky upravenej odrody Sicilian Rouge High GABA boli obdržané ešte v decembri minulého roku. Zmluvní poľnohospodári ju začali pestovať krátko na to, pričom teraz, o necelý rok, sú paradajky pripravené dopracovať sa na pulty obchodov.
Pozitívne ohlasy
S modifikovanými potravinami sa spája značný skepticizmus, čo si Takeshita samozrejme veľmi dobre uvedomuje. „Spočiatku sme sa stretli so zmiešanými reakciami na potraviny s upraveným genómom a mysleli sme si, že bude ťažké uviesť ich na trh, pretože spotrebitelia im nie tak celkom rozumejú,“ povedal pre pubikáciu NHK. „Avšak u tých, ktorí sa zúčastnili kultivačných pokusov, si paradajky získali pozitívnu reputáciu.“
Ministerstvo zdravotníctva udelilo startupu povolenie na komercializáciu modifikovaných paradajok pod podmienkou, že na každom balení bude jasne viditeľný štítok, ktorý bude spotrebiteľa informovať o upravenom genóme.
Koľko niečo také stojí?
Výška dopytu je však v tomto ohľade celkom otázna. Ovplyvňovať ho totiž nebude len skepticizmus a obavy asociované s upravenými potravinami, ale taktiež celkom vysoká cena. 3-kilogramové balenie Sicialn Rouge High SABA totiž stojí 7 500 japonských jenov, čo v prepočte vychádza na približne 58 €. Jeden kilogram tak vychádza na takmer 20 €.
Paráda