Spoločnosť Future Meat v Izraeli otvorila novú fabriku na výrobu laboratórneho mäsa. Továreň dokáže denne spracovať až 5 000 „mäsových“ placiek, pri ktorých výrobe nebolo usmrtené ani jedno zviera. Otvorenie takejto fabriky je pre spoločnosť obrovským krokom v snahe dostať ich produkty do bežných obchodov. Podľa generálneho riaditeľa Roma Kshuka to chcú stihnúť do roku 2022.
Laboratórne vyrábané mäso má pôsobiť aj chutiť ako skutočné mäso. Cieľom firmy je výrazným spôsobom pomôcť v boji s klimatickými zmenami a s čoraz väčším počtom ľudí na planéte. Výroba produktov na báze mäsa je rýchlejšia a lacnejšia než chov zvierat. Podľa spoločnosti rok čo rok stúpa dopyt po ich produktoch aj z radov ľudí, ktorí doteraz preferovali skutočné mäso.
Future Meat ďalej uvádza, že výroba laboratórneho mäsa zaberie o 99 % menej hospodárskej pôdy, o 96 % menej vody a pri výrobe sa vyprodukuje o 80 % menej skleníkových plynov. Práve tie hrajú obrovskú rolu v klimatických zmenách, ktoré ovplyvňujú našu planétu.
Spoločnosť momentálne dokáže vyrobiť náhrady za kuracie, bravčové a jahňacie mäso. V blízkej budúcnosti však do výroby plánujú zaradiť aj náhradu za hovädzie mäso. „Naším cieľom je, aby bolo kultivované mäso dostupné pre každého a zároveň zaistiť, že budeme vyrábať chutné potraviny, ktoré budú zdravé a udržateľné,“ povedal biomedicínsky inžinier Yaakov Nahmias.
Podobné produkty vo svete vyrába viac spoločností, napríklad Planted alebo Beyond Meat, ktoré však ako náhradu za mäso využívajú rastlinné zloženie. Spoločnosť Future Meat stavila na laboratórne vytvorené mäso zo skutočných živočíšnych buniek. Firma necháva bunky deliť sa a rásť, až kým nedosiahnu požadovanú štruktúru.
Nech poslu vzorku ..
instantny steak:
obsah sacku vysypeme do petriho misky a nechame v klude rast do pozadovanej velkosti…😁😁