Rôzne spoločnosti po celom svete sa pokúšajú prísť so spôsobom ako vytvoriť čo možno najvernejšiu náhradu za mäso. Či sú to steaky, kuracie mäso alebo mäso do hamburgerov. Vedci však teraz prišli s absolútnou novinkou – slaninou z laboratória.
Podľa servera Futurism sa slaninu podarilo dopestovať britskému startupu Higher Steaks zo zmesi buniek, rôznych rastlinných produktov, proteínov, tukov a škrobu.
Vedci momentálne pracujú len s malou vzorkou prototypu. Hromadná výroba je však v prípade úspechu chuťového testu určite len otázkou času.
„Výroba prvej kultivovanej slaniny a bravčového bôčiku je ďalším dôkazom toho, že nové techniky môžu pomôcť uspokojiť veľký globálny dopyt po bravčových výrobkoch,“ povedala šéfka spoločnosti Higher Steaks Benjamina Bollag.
Poslaním firmy je podľa Bollagovej poskytovanie mäsa, ktoré je zdravé, udržateľné bez toho, aby spotrebitelia museli robiť akékoľvek ústupky týkajúce sa chuti.
Slanina je horúcou komoditou v mnohých krajinách, Slovensko nevynímajúc. Ako však server TechCrunch podotkol, vírusové ochorenie minulý rok zabilo takmer 40 % všetkých prasiat v Číne. Náhrada za bravčové mäso je preto viac než žiadaná.
[poll id=“214″]
Dobra slanina musi zit v chlieve nie v laboratoriu