Osviežujúca zmrzlina k horúcim letným dňom neodmysliteľne patrí. Na svete už existujú tie najrozličnejšie príchute a dokonca aj farby. Čo však takto zmrzka, ktorá sa vám neroztopí?
V súčasných horúčavách reálne hrozí, že sa vám osviežujúca dobrota v kornútiku roztečie skôr, než ju stihnete ochutnať. Vedci z Biotherapy Development Research Centre v Japonsku by nám však mohli zmeniť život tým, že vám čoskoro v cukrárni ponúknu zmrzlinu, ktorá vydrží. Čo je však zaujímavejšie, prišli na to úplnou náhodou.
Výskumné centrum v meste Kanazawa poprosilo istého cukrára, aby pripravil dezert s použitím polyfenolu, kvapaliny extrahovanej z jahôd. Cukrár bol však pri výkone úlohy znepokojený a sťažoval sa, že mliečny krém po pridaní jahodového polyfenolu okamžite tuhne.
Vtedy si vedci uvedomili, že narazili na zlato.
„Polyfenol má vlastnosti, ktoré znemožňujú oddeľovanie vody a oleja. Preto zmrzlina, ktorá bude takúto látku obsahovať, bude schopná udržať svoj tvar dlhšie, ako zvyčajne, a tak ľahko sa neroztopí,“ uviedol Tomihisa Ota, vyslúžilý profesor farmácie na univerzite v Kanazawe, pre web Asahi Shimbun.
Reportér sa však aj napriek tvrdeniam rozhodol pre vlastný pokus a zmrzlinu s obsahom polyfenolu vystavil 28°C vonkajšej teplote. Aj po pol hodine na slnku bola zmrzlina schopná udržať si svoj tvar a stále chutila osviežujúco.
Podľa správy webu SoraNews konzistencia a teplota ostala nezmenená aj po troch hodinách na slnku. Výskumné centrum sa teda hneď vrhlo do predaja neroztopiteľných studených pochúťok obchodom po celej krajine. A vyzerá to tak, že sú veľmi obľúbené.
Snáď sa čoskoro dočkáme neroztopiteľnej zmrzliny aj my. V aktuálnych horúčavách by mala určite veľký úspech.